Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Als dat maar goed gaat: 'rijk' uit en 'arm' ín de beurs

Als dat maar goed gaat: 'rijk' uit en 'arm' ín de beurs

Het zit erg dicht op elkaar en zeker een miljardairslijntje erbij was welkom geweest, maar dit plaatje is al heel bijzonder. Uitsplitsing naar inkomen, nooit eerder gezien.

Inderdaad, de laagste inkomens zijn volgens deze data van JP Morgan de enigen die nog netto inlegden tot zo te zien halverwege Q4 2021.

Recordbedrag naar ETF's

Het plaatje wekt de suggestie dat er er in 2021 veel meer is ingelegd dan een jaar eerder. Onderstaande Bloomberg-data van 1 november - dit loopt dus precies synchroon met bovenstaande plaatje - bevestigt dit. Nooit eerder ging er zoveel geld in trackers, ETF's en indexfondsen.

Insiders verkopen voor recordbedrag

Van gisteren van mijn hand, dit is de reden waarom een miljardairslijntje fijn was geweest in dat JP Morgan inkomensplaatje. Insiders zijn niet per definitie miljardair en miljardairs zijn niet per definitie insider, maar ondernemers en topmanagers verkochten juist in 2021 voor een recordbedrag aan eigen aandelen. 

Hierbij moet ik meteen denken aan die quote op oudjaarsdag op het Hunter Douglas-forum, nadat CEO, oprichter en grootaandeelhouder Ralph Sonnenberg (weer eens) een wit alles-is-voor-Bassie-konijn uit de hoge hoed toverde:

Miljardairs worden niet vanzelf miljardair.

Er staat in dat JP Morgan-plaatje ook geen uitsplitsing naar soorten aandelen, ofwel het is niet uit te maken of die instroom in waarde, groei of marktbreed is gaan zitten. Hopen en bidden maar dat het niet vooral hyperdure hypetech is...? Want het is niet moeilijk om asgrauwe scenario's te verzinnen.

Wie betaalt de hoogste prijs?

Want als inflatie en rente nou eens flink doorpakken dit jaar, groei en winsten tegenvallen, Covid-19 en alle huidige marktissues blijven opspelen en er veel geopolitiek gelazer is, kan het na dertien jaar wel eens zijn gedaan met de bull market. En dan gaan die lage inkomens de grootste prijs betalen.

Het is een scenario, zo ver is het nog lang niet en ik voorspel het zeker niet, maar er zijn track records (met particulieren). Eigenlijk gebeurde dit ook tijdens de dotcom bubble en ooit eerder in 1929. Of Japan jaren dertig en China 2007. Ik hoop van harte dat het dit keer anders is. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. florida_tower 5 januari 2022 17:06
    Ik weet niet precies wat er op de y-as van de besporoken grafiek staat (de portefuillewaarde y/y ?) Maar vrijwel álle inkomensgroepen komen hoger uit dan het vorige jaar (ook dan Q1 ‘20). En de hoogste groep groeit niet als de lagere groepen, maar blijft redelijk stabiel boven de 1 zitten. Dus van uitstappen is geen sprake.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links