Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het is dit jaar nog niet zó spannend geweest op het Damrak

Het is dit jaar nog niet zó spannend geweest op het Damrak

Het verraderlijke aan beleggen is dat het in de achteruitkijkspiegel allemaal zo simpel is. Zie het vrijwel perfecte AEX-trendkanaal dit jaar, dat de index ruim 30% hoger zette. Nu aan de onderkant doen we het even met +25%, maar het ziet eruit alsof het dit jaar met de benen op tafel gratis geld verdienen was.

Was?

Voordeel van de twijfel dus. Wat vooral opvalt -en Royce Tostrams heeft het daar ook over vandaag - is dat hoe langer hoe minder fondsen de stijging dragen:

Zo ben ik er zelf vandaag ook al een paar tegengekomen. Ja, de brede markt mag er dan prima voorstaan, er zijn heel veel grote bleeders. Dit is één:

Nummertje twee:

De derde:

En nog eentje:

Hier het hele marktoverzicht dit jaar met eens te meer de constatering dat een index ook maar een marktgemiddelde is. Ik ga ervan uit dat wie zelf een aandelenportefeuille samenstelt en niet in indexproducten zit, dat vooral doet voor extra, of nog meer exposure naar bepaalde sectoren en aandelen.

Ofwel, ik gok dat u of een héél goed, of een juist héél slecht jaar hebt. 


Hoe anders is het beeld over de afgelopen maand. Dit staaft dat hoe langer hoe minder fondsen de markt (proberen) hoog (te) houden. Opvallend, ook hier zijn het weer onze chippers die de driekleur dragen. Andere tech presteert minder, zie vooral het niet-winstgevende InPost en CM.com maar.


Kortom, zo spannend als nu is het dit jaar nog niet geweest en het is afwachten of de AEX in de opgaande trend en dat prachtige handelskanaal blijft. Aan de andere kant is een keer een flinke klap naar beneden misschien ook wel eens gezond, want in anderhalf jaar begon de AEX met een drie, vier, vijf, zes, zeven en acht.

Gisteren schreef ik buy the dip - dat was wel voor de Fed tussen de schuifdeuren verscheen met het skippen van transitory - hoewel ik niet weet of dat nu is, of misschien wel op -10% of nog erger. Omikron en Fed of niet, met inflatie en nog steeds reversed-woekerrentes is het denk ik nog steeds TINA voor aandelen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 1 december 2021 12:41
    Altijd weer verrassend om bij Arend Jan langs te komen.....

    Ik ontdek voor het eerst het voortdurend gevraagde:

    Je antwoord tweeten.........

    En nu kan die vraag al vaker gesteld zijn, maar ik vroeg mij af.....

    Wordt de discussie over aandelen nu voortaan op TWITTER verdergezet?

    Mag ik van IEX weten wat nu eigenlijk de bedoeling is? Voor de goede orde TWEE opmerkingen:

    1 Ik heb geen facebookaccount en geen Twitteraccount en voel mij daar prima bij.

    2 De vragen die gesteld zijn werden de afgelopen dagen in de onvolprezen beleggingsdraad van de KK van IEX ook al gesteld..... en onderbouwd beantwoord.....

    Dus waarom op Twitter, als het in de KK van IEX ook allemaal te lezen is....

    Voor de rest, een prima concluderingsartikel van Arend Jan na een bewogen jaar van beleggen en wat een prachtfoto's. Zou de eigenaar van die auto's zijn wagen nog hebben durven weghalen....?
    Allemaal succes.

    Peter
  2. Peak 1 december 2021 12:55
    Wat een prachtig plaatje. Dit vat inderdaad prima samen waar de ondemocraische NGOs mee bezig zijn. Waar regeringen blind achteraan lopen. Democratien zijn opgeheven. De door u gekozen politici, die u moeten vertegenwoordigen, vertellen u nu wat u moet doen; bek houden en doorlopen. De wereld as we know wordt gesloopt ten faveure van non tax paying, overwegend US multinationals!
    Dat zijn de enige aandelen die structureel blijven stijgen. De US centrale bankiers zijn prima op de hoogte en kopen open en bloot, hoewel verboden, dit soort aandelen op.
    Wat ontbreekt zijn de hulp-bedrijven a la Moderna, die worden ingezet als dekmantel voor het gevoerde beleid. Voor de rest, HULDE, blij dat het inzicht in de huidige politieke en bancaire corrupte wereld, die nu als 1 optrekken, volstrekt duidelijk is !!!!!
  3. forum rang 5 theo1 1 december 2021 16:47
    quote:

    Peak schreef op 1 december 2021 12:55:

    [...]
    De wereld as we know wordt gesloopt ten faveure van non tax paying, overwegend US multinationals!
    Dat zijn de enige aandelen die structureel blijven stijgen
    [...]

    Je kan heel simpel de aandelen kopen. Dan betalen ze belasting aan jou. Veel beter. If you can't beat them, join them.

    Met de rest kan ik je niet helpen.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links