Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

De Soaring Twenties krijgen steeds meer vorm

De Soaring Twenties krijgen steeds meer vorm

Het haussefeest op aandelenbeurzen wordt bevestigd door nieuwe all-time highs. De Soaring Twenties krijgen steeds meer vorm.

Wereldwijd maken de aandelenbeurzen voortdurend nieuwe koersrecords. Technisch worden de uptrends voortgezet.

Wall of worry

Ik heb hier al eerder aangegeven dat we thans, ondanks de vele zorgen, een van de sterkste beursrally's sinds jaren meemaken. En zorgen zijn er genoeg, zoals inflatie, rente, logistieke problemen, grondstoffentekorten, angst voor nieuwe lockdowns en sociale onrust door vaccinatiedwang.

Maar deze 'wall of worry' is blijkbaar een muurbloempje op het haussefeest op de wereldbeurzen.

Soaring twenties

We kunnen spreken van Soaring Twenties. Dat de beurzen 'soaren' is zeker. Zo is de Nasdaq 100 index sinds het begin van dit decennium al met bijna 90% opgelopen. De brede S&P500 index steeg sinds begin 2020 met zo'n 44% van 3.239 naar 4.675 punten. Onze vaderlandse AEX-index sloot het vorige decennium af op 604,58 en staat nu al bijna 36% hoger op 821 punten.

Vandaag bespreek ik de lange-termijn grafieken van de AEX, AEX Total Return index, S&P500, Nasdaq100, SOX en Transportation index.

Vooral de SOX en Transportation index zijn opvallend, want afgelopen week beëindigden die een maandenlange consolidatie.

Nederlandse beurs: AEX-index

De AEX-index wist eerst de stijgende trend te hervatten nadat de toppen in de 800 punten-zone werden gebroken. Afgelopen week brak bovendien de koerspiek van eind november. De oude uptrend is weer opgepakt en gevalideerd. We moeten dan verdere koersstijgingen verwachten.

Het eerste koersdoel ligt rond 840 punten, het tweede rond 900. Beide zijn, vanwege het ontbreken van referentiepunten, berekende koersdoelen. Steun ligt rond 751,06 punten (de bodem van 8 oktober).

Nederlandse beurs: AEX Total Return index

De AEX Total Return index (waarbij dividenden worden herbelegd) heeft de oude stijgende trend hervat nu ook de top van september rond 2.900 punten opwaarts is doorbroken. De AEX Total Return index ligt er ijzersterk bij. De index slaagt er in om fors hogere toppen en bodems te vormen.

De kleinste terugval wordt al benut om opnieuw (bij) te kopen. We houden rekening met een verdere koersstijging, in eerste instantie richting 3.100 punten, in tweede instantie richting 3.500 punten.

Beide zijn berekende koersdoelen, omdat deze herbeleggingsindex in uncharted territory beweegt.

Steun ligt rond 2.711,80 punten (de bodem van 8 oktober). We handhaven een positieve visie.
Wall Street: S&P 500 index

De S&P 500-index heeft de oude stijgende trend hervat nadat een voorgaande koerspiek van begin september opwaarts is doorbroken. In de recente terugval heeft de S&P index bovendien rond 4.279,37 punten (de bodem van 8 oktober) een hogere bodem achtergelaten, binnen de stijgende trend. 

Deze stijgende trend heeft aan de bovenkant ruimte richting de weerstand van 5.500,00 punten (berekend koersdoel).

Wall Street: Nasdaq 100 index

De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, brak door het topje van begin september rond 15.701,40 punten. Met de uitbraak is de oude uptrend hervat. 

In de terugval van vorige maand heeft de technologiebeurs een hogere bodem achtergelaten, binnen de stijgende trend.

Het positieve technische beeld is bevestigd omdat de koers boven de voorgaande top rond 14.050,40 punten (van 16 april) weet te blijven. De eerstvolgende barrière wacht nu in de buurt van de weerstand van 16.600,00 punten (berekend koersdoel).

Wall Street: SOX-index

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, heeft na een consolidatie de uptrend weten te hervatten.

Nadat de laatste toppen van juli, augustus en september zijn gebroken, is er ruimte vrijgekomen voor verdere koersstijging richting de weerstand van 3.950 punten (berekend koersdoel).

We blijven positief zolang de steun van 3.126,96 punten (de bodem van 3 juni) weet stand te houden.

Wall Street: NY Transportation index

De NY Transportation index verbetert, maar de uitbraak boven de weerstand van 6.744,75 punten (gevormd op 14 mei) is nog nipt. De recente serie hogere koersbodems geeft al aan dat beleggers op hogere niveaus (bij-)kopen.

Het technische beeld klaart verder op indien de de horde van 6.744,75 punten op basis van de slotkoers definitief en overtuigend wordt gebroken.

De NY Transportation index was eerder al prima opgevangen door de voormalige toppen rond 5.690,00 punten (van 10 september 2018). Hiermee is een succesvolle pullbackbodem gevormd.

Na een uitbraak boven de weerstand van 6.744,75 punten wordt 7.200,00 het volgende opwaartse koersdoel.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 26 nov Black Friday: Verschillende snelheden in aandelen van Amerikaanse retailers 189
 2. 24 nov De AEX blaast stoom af, de druk is van de ketel 111
 3. 23 nov Zijn chippers te ver op de muziek vooruitgelopen? 134

Gerelateerd

Reacties

159 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ttroo 5 november 2021 08:57
  Geen Twenties. Want trillions of dollars debt zien we nergens terug in de history.
  Mijn dubbele vacinatie gaat aflopen de komende twee maanden in ik ga zeker weten niet voor een derde prik.
  Ik vind het te zwak wat er allemaal geroepen wordt en voel me zelfs misleid met de andere twee prikken.
  Maar ok. Voor het goede doel in totaliteit.

  De tweede short order is er uit. Gisteren niet, zo juist wel en meer gekregen dan de gisteren gevraagde prijs, want ik heb de prijs voor vandaag hoger gezet. Bij een verdere -0.25% gaat de derde beursorder er uit en gaat mijn portefeuille er langzaam maar zeker een stuk beter uit zien. Maar dan moet die verdere -0.25% er eerst zien te komen. Wie weet. Rustig aan TTROO. Cash positie begint weer keurig op te lopen. Meer risico leidt nog niet tot gewenste resultaat, maar ook niet tot ongewenste resultaten.

  VIX vandaag dus op de 16. Een dubbele belangrijke grens. En met een slot van 15.44 kan het makkelijk. We zoen dagelijks uitbraak pogingen, zes dagen lang, maar al deze dagen waren ze niet succesvol. Misschien de 7e dag wel.
  Ook dat is een symbolieke dag.

  Gisteren wie Divali heeft gevierd, ik hoop dat het zeer goed was!

  Aziatische Futures ging niet heel lekker vannacht. Maar ook geen drama daar. Europese futures lijken in de weiger fase te zitten maar dat betekent niet meteen dat ze flink rode koersen laten zien. Gooi de Europese beurzen maar open. En u weet het. U mag na de Europese beursopeningen best een paar tienden zakken. En dan gaat er onherroepelijk een verkoop short order van me er uit. U mag nog veel meer zakken overigens. Keuze vrijheid aan uw kant. Stijgen mag ook. Maar op dit moment heb ik genoeg alternatieven voor bij te kopen, shorts dan. Nog meer keuze vrijheid, maak het lastiger.

  Feijenoord gisteren door. Oranje Coefficienten Lijst goed, maar de fans van die club zijn zo destructief bezig dat ik de overwinning geen goede zaak vind. Ze maken te veel kapot, zowel in de eigen stad als in andere steden. Nee. Liever zie ik een ultimatium van de Uefa inzake een Europees verbod. Kunnen uw fans niet gedragen. Dan is er maar 1 straf. Een Europees verbod. Te beginnen met 1 jaar. En als je het nog niet kan, dan wordt het steeds verdubbeld.
  Kies zelf uw eigen straf als voetbal supporter voor u zelf, voor uw club, voor uw club sponsors en voor uw mede voetbal supporters.

  We gaan bijna open.
 2. Unimog 5 november 2021 09:06
  quote:

  Rode wolf schreef op 5 november 2021 08:41:


  Gehypte troep is het,maar goed de tech bulls verdienen.Bij Royce staan de oliebollen alweer op tafel.
  Wacht maar tot het een keer niet meer meezit met al die call kopers
  Gister geven ze een koersdoel van 320 aan nvidia en hup in een keer staat het er op mega volume
 3. forum rang 6 ttroo 5 november 2021 09:15
  En die verkochte short order is al weer terug. Binnen 2 of 3 minuten. Kijken of we weer rondjes kunnen draaien. Voorlopig nog niet. Om 13.30 uur de Amerikaanse maand cijfers. Altijd leuk.
  Impact zero. Want inflatie cijfers hebben ook geen effect op de rates.

  Ik ben fan van de uitspraak: Waarom druk maken over ongevaccineerden als het vaccin goed werkt, en als u zich wel druk maakt om ongevaccineerden dan werkt uw vaccin niet voldoende en dus overtuigt dat een ongevaccineerden niet om uw vaccin wel te nemen.

  Het lijkt wel op de beurzen. Die hebben al ruim tien jaar mega vaccines en bij elk mogelijke nies zijn de Centrale Banken al in paniek en moeten alles doen om de beurs weer naar 100% optimaliteit te brengen.

  Een 0.10% a 0.15% lager en de teruggekochte short order gaat er weer uit. Afwachten en kijken. Verder cash positie vasthouden.
 4. forum rang 7 easy56 5 november 2021 09:23
  quote:

  Unimog schreef op 5 november 2021 09:21:


  [...]

  yup allemaal tesla achteraan
  gister zijn er nog 100k calls 1250 en 100k calls 1300 gekocht
  die zijn straks 0
  laat ze volgende week eens op de puts 1100 duiken..
  die tijd gaat ook komen zodra enkele grote partijen dat tijd gaan vinden.
 5. Unimog 5 november 2021 09:25
  quote:

  easy56 schreef op 5 november 2021 09:23:


  [...]die tijd gaat ook komen zodra enkele grote partijen dat tijd gaan vinden.


  al deze calls lopen vandaag af
  veel shorters zijn uitgestapt
  insiders en grote investeerders verkopen
  freefloat vergroot
  komt vanzelf
  eerst 1115 daarna 945..
  als het goed is dan haha
 6. forum rang 6 ttroo 5 november 2021 09:56
  Chineze real estates blijven payments missen. Ik heb nog nooit zoveel gemiste payments gezien met steeds hogere koersen. Zeer opvallend. Belonen we zelfs extra risico en extra illiquide. Eng gedrag.

  We swingen al ruim 12 jaar. Twenties duurde ook lang qua swingen, maar zeker geen 12 jaar.
  En dan krijgen we ook een WO. Wat me niet zal verbazen. Maar gevechten op de grond zullen beperkt blijven.
  Zieken huizen in de Westerse Wereld zullen snel vollopen. En dan houden de gevechten op. Eigen problemen zijn het grootst. Ik stap meteen over naar de vijand. Het heeft geen zin om 4 a 5 dagen gewond op het gevechtsveld te liggen en je eigen zieken huizen sturen een app van je moet nog een dag langer daar blijven liggen TTROO want we moeten een paar maag verkleiningen nog uitvoeren of iemand moet er beter uit zien met plastische chirurgie. Nee, daar ga ik niet voor vechten. Meteen overstappen.

  Wat ik niet begrijp is in de Twenties, ok iets later, wilden sommige gebieden een eigen munt gaan gebruiken. De insteek was misschien eigen belang en volgens mij waren het voornamelijk toeristische gebieden. Maar meteen kregen ze de DNB of een andere tak op hun dak, want dat was verboden. Maar met honderden of duizenden coins welke geen wettelijke betalingseenheden zijn, doen we in de huidige tijd niet moeilijk over. Heel apart. Uiteraard heeft de smartphones heel veel veranderd en ook hier omtrent. Oftewel die digitale coins zijn zeker geen innovativiteiten want echte oude coins waren al ideeen. Alleen die werden aangevallen door instanties en nu de coin markets zo groot zijn en internationaal is dat een stuk lastiger. En arme landen die nog geen goede door geef luik markten zijn, gebruiken coins om de marges van Amerikaanse doorzet bedrijven te drukken en dat scheelt heel veel. Kortom ze krijgen wet meer nut de coin markets. Het voordeel van coins is dat ze onbeperkt te drukken zijn, net als echt geld. Het is meer welke is populairder. Zelfs bitcoin kan gewoon verdubbeld worden in hoeveelheden. Waarom maximaal 21 miljoen? Uitbreiden blijft verleidelijk.
  En anders continue nieuwe coinst op starten.

  Het is jammer dat de AEX future verder hoger gaat. Weliswaar niet heel enthousiast maar ze doen het wel goed. Het is wel shaky. Af en toe krijgen ze een aardige knal en kunnen ze weer opnieuw dat process in gaan, maar dat doen ze ook continue. Future op de 821 lijkt een lastige horde te zijn. Ze gaan er wel over heen, maar ze gaan er ook genoeg weer onder. Het gevecht om de future 821 is begonnen.
 7. forum rang 5 an12 5 november 2021 10:06
  De tweede short order is er uit. Gisteren niet, zo juist wel en meer gekregen dan de gisteren gevraagde prijs, want ik heb de prijs voor vandaag hoger gezet. Bij een verdere -0.25% gaat de derde beursorder er uit en gaat mijn portefeuille er langzaam maar zeker een stuk beter uit zien. Maar dan moet die verdere -0.25% er eerst zien te komen. Wie weet. Rustig aan TTROO. Cash positie begint weer keurig op te lopen. Meer risico leidt nog niet tot gewenste resultaat, maar ook niet tot ongewenste resultaten.

  TTROO, hoeveel verlies heb jij geleden op die shorts?
 8. forum rang 4 Ole In het Berenbos 5 november 2021 10:12
  quote:

  Unimog schreef op 5 november 2021 09:21:


  [...]

  yup allemaal tesla achteraan
  gister zijn er nog 100k calls 1250 en 100k calls 1300 gekocht
  die zijn straks 0
  laat ze volgende week eens op de puts 1100 duiken..


  het overgrote deel van de op de Nasdaq verhandelde opties zijn Tesla opties.

  Gr
 9. forum rang 7 easy56 5 november 2021 10:21
  quote:

  an12 schreef op 5 november 2021 10:06:


  De tweede short order is er uit. Gisteren niet, zo juist wel en meer gekregen dan de gisteren gevraagde prijs, want ik heb de prijs voor vandaag hoger gezet. Bij een verdere -0.25% gaat de derde beursorder er uit en gaat mijn portefeuille er langzaam maar zeker een stuk beter uit zien. Maar dan moet die verdere -0.25% er eerst zien te komen. Wie weet. Rustig aan TTROO. Cash positie begint weer keurig op te lopen. Meer risico leidt nog niet tot gewenste resultaat, maar ook niet tot ongewenste resultaten.

  TTROO, hoeveel verlies heb jij geleden op die shorts?
  sherlock Onn kom er maar in:-)
 10. Unimog 5 november 2021 10:22
  quote:

  Ole In het Berenbos schreef op 5 november 2021 10:12:


  [...]

  het overgrote deel van de op de Nasdaq verhandelde opties zijn Tesla opties.

  Gr


  Klopt, op de dag van de "Hertz deal" was bijna de helft van de verhandelde opties op de nasdaq vanTesla
  Iets van 3,8 miljoen stuks. Het overgrote deel zijn weekopties.
  Zelf kijk ik altijd hier;
  www.nasdaq.com/market-activity/stocks...
  misschien heeft iemand er wat aan
  wel kwartiertje vertraging
159 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links