Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Vies tegenvallend banenrapport besmeurt de beurs

Slotcall: Vies tegenvallend banenrapport besmeurt de beurs

De AEX (-0,5%) zweefde vanaf de beursopening rond de slotkoers van gisteren, maar toen kwam het Amerikaanse banenrapport.

Laten we dan ook maar direct even beginnen met het banenrapport. Dat was vandaag even een fikse tegenvaller. Economen rekenden erop dat het aantal banen afgelopen maand met 750.000 zou toenemen. Vandaag bleek echter dat er in augustus slechts een schamele 235.000 banen erbij kwamen. Om dit bedroevende cijfer in context te plaatsen: in de maanden juni en juli bedroeg de banengroei nog ongeveer een miljoen. Auw.

Hoewel dit cijfer over het algemeen de markt niet al te veel beïnvloed in economisch goede tijden, zorgt dit slechtste banencijfer in zes maanden wel voor depressief ogende beurskoersen. De S&P 500 (-0,1%) en de Dow Jones (-0,3%) koersen beide in de min.

De werkloosheid in the States is wel iets teruggedrongen. Waar dit in juli nog 5,4% was, is het percentage werklozen in augustus gezakt tot 5,2%, exact zoals economen voorspelden.

Ook de Amerikaanse inkoopmanagersindex deed een stapje terug. In index is gezakt van 64,1 in juli, tot 61,7 in augustus. Dit is wel hoger dan de 61,5 die economen voorspeld hadden. Nog een kanttekening: de index noteerde in juli een recordstand, waardoor een kleine daling niet heel vreemd is.

"De voortrazende bullmarkt gaat tot op heden volledig aan Bayer voorbij"

Met de jongste voorziening voor schadeclaims van €3,4 miljard staat de teller inmiddels op €13,5 miljard and counting. Veel geld, ook voor Bayer (-0,5%), afgezet tegen een verwachte Ebitda van circa €11,5 miljard over 2021.

Bayer geldt voor de Beleggersdesk als hoofdpijndossier. Dit heeft vooral te maken met de langslepende Roundup-affaire. “Spijtig, het concern heeft bij de redelijke halfjaarcijfers de outlook voor geheel 2021 opwaarts bijgesteld. Normaliter gaat zo'n mededeling erin als koek bij beleggers, maar niet in het geval van Bayer”, schrijft aandelenanalist Martin Crum.

Het dividendrendement van ruim 4% is verzachtend. Daarnaast ziet Crum wel wat koerspotentieel, maar of dit genoeg is om in te stappen en hoeveel risico daarbij komt kijken leest u in zijn analyse hieronder.

CM.com haalt geld op

De koers van CM.com (+1,2%) stond er voor de koersdip goed voor. Een goed moment voor om wat geld uit de markt te trekken, moet het bedrijf gedacht hebben. “CM.com heeft afgelopen woensdag van de koersrally gebruik gemaakt door een converteerbare obligatie ter waarde van €100 miljoen in de markt te zetten. De conversieprijs bedraagt €53,30 wat een premie van 30% impliceert ten opzichte van de slotkoers van woensdag”, schrijft IEX-analist Niels Koerts, die niet verrast is door de uitgifte van een converteerbare obligatie.

“De looptijd van deze obligatie bedraagt precies vijf jaar. Dat betekent dat beleggers de mogelijkheid hebben om tot 9 september 2026 hun obligaties om te zetten in aandelen”, schrijft Koerts. “Mocht deze obligatie in de toekomst inderdaad worden omgezet in aandelen, dan komen er in totaal 1,88 miljoen aandelen bij (€100 miljoen/€53,30).” De maximale verwatering is dus 6% van het uitstaande aandelenkapitaal.

Of Niels Koerts CM.com op dit moment – na een aardige koersdip – koopwaardig acht leest u in de analyse hieronder.

Podcast 

CM.com is een mooi, maar ietwat vergezocht bruggetje naar de IEX BeleggersPodcast. Het bedrijf is namelijk hoofdsponsor van de Dutch Grand Prix in Zandvoort. Daar zit aandelenanalist en vaste co-host Niels Koerts vandaag Max Verstappen toe te juichen. Om die reden is de podcast gisteren al opgenomen.

In de podcast babbelen Koerts en marketwatcher Arend Jan Kamp onder andere over de matige prestaties van Unilever dit jaar en of dat het bedrijf wellicht tot een geschikte overnamekandidaat maakt. Daarnaast zijn weer tal van luisteraarsvragen beantwoord. Iets minder vers dan normaal, maar nog altijd zeer actueel. Luister de IEX BeleggersPodcast dus hieronder terug.

Weeklijstjes

 • AEX deze week: +0,3%
 • AEX deze maand: +3,9%
 • AEX dit jaar: +26,4%  

AEX

Het is niet veel, maar met een bescheiden plusje van 0,3% weet de AEX de week toch positief af te sluiten. Al was de -0,5% die de Nederlandse hoofdindex vandaag deed wel een tegenvaller. Just Eat Takeaway (+8,4%) vond de weg naar boven deze week na recente koersdruk. Daarnaast steeg Tencent deze week ruim 5%, en Prosus (+7,8%) huppelt de techgigant natuurlijk als een Siamese tweeling achterna.

 

AMX

Binnen de midkappers is het Fugro (+7,6%) dat het vooraan eindigt. Vlak erachter staat Galapagos (+6,9%), dat deze week flink pluste toen bekend werd dat CEO Onno van de Stolpe de handdoek in de ring gooide. Pijnlijk voor Van de Stolpe, fijn voor aandeelhouders.

 

AScX

Bij de kleintjes is het CTP (+9,4%) dat het als beste deed. Het logistiekvastgoedfonds werd enkele dagen geleden nog verrast met een koersdoelverhoging van UBS. Het koopadvies dat UBS al had uitstaan bleef onveranderd.

 

 

 

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 26 jan Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
 2. 24 jan Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
 3. 19 jan Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Peak 4 september 2021 16:24
  Hele wereld heeft het over; rente omhoog of rente laag houden/ verder omlaag? Daar reageert de beurs op, verder eigenlijk niets.
  De ruimte om te verhogen is er niet, dan stort de hele (financiële) wereld in. Omlaag kan ook niet meer worden verantwoord wanneer je naar inflatie en vorming van bubbles en ongelijkheid in samenlevingen kijkt. Zeker in de VS niet, ze gaan daar (overheid) kapot, bij een rente van 3% op het betalen van de staatsschuld.
  Stel je dus maar in op een stotter rente. Dat wil zeggen; rente tikkie omhoog, rente omlaag, rente omhoog en dan weer gauw omlaag gedurende een lange tijd achterelkaar. Net zolang tot je niet meer weet waar je aan toe bent met het kopen van een huis en met je belegging.
  Dat is wat wordt bedoeld met Rutte (en consorten) is een clini clown, die jou eerst zelf vreselijk ziek gemaakt heeft. Als hij eindelijk oprot, dan bezit je niks meer. Je hebt t zelf moeten opgeven.
  Rutte en consorten (Knot, De Jonge, Timmermans, Nijpels, nagenoeg alle kritiekloze journalisten, etc etc) zijn allemaal blinde uitvoerders van de World Economic Forum doctrine. Deze heeft tot nu toe ontelbaar meer levensjaren gekost dan opgeleverd qua corona-aanpak en energie transitie. Daar gaat het hele cover up feest niet om, het gaat om het redden van banken die er slechter voorstaan dan dat iedereen zich beseft. Dat gaat met de ongebreidelde geld uitdelerij. Dat is allemaal bestedingspolitiek. En de rekening van dit kansloze clini feest? Die gaat u zelf betalen, dat heeft Rutte in 2014 alvast vastgelegd in het bankenpact. Alleen ene Omtzigt heeft daar een vraag aan durven wijden, over het democratische gehalte in deze aanpak van zaken. En u weet hoe dat afliep.. Hoogste tyd om die boevenbende weg te sturen. Er komt een najaarsdebat aan. Ik zou daar eens objectief naar luisteren, naar de feiten wie of wat de bron ook is. Het moet u gaan om feiten. Rutte weet dat hij het onderspit gaat delven op de feiten. Daarom doet hij er alles aan om demissionair te blijven, zodoende kan hij niet worden weggestuurd..
  Ik word ziek van deze verdraaiingen, leugens uit de politiek, gebrek aan welk journalistiek gehalte dan ook en de ongelooflijke geldsmijterij aan eenmalige "oplossingen". Is er een ziekenhuisbed bijgekomen ergens? Werkdruk verlicht? etc. Ziek, en ik wil geen Haagse Cliniclown meer zien. (u begrijpt dat ik niets tegen deze mensen heb, integendeel ! Vaak vrijwilligers zelfs, doe graag een donatie aan de echte clini clowns, als de neppers uit Den Haag maar heel gauw opdoeken, oh wat moet ik mn best doen om me politiek correct uit te drukken)..
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links