Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sterke geldstromen ondersteunen campingrally AEX

Sterke geldstromen ondersteunen campingrally AEX

De sterke rally van de AEX-index wordt ondersteund door hoge omzetten. Er komt nog steeds vers kapitaal in de markt.

Aandelenbeleggers houden druk op de ketel, ook nu het cijferseizoen over het hoogtepunt heen is. Maar met het vakantieseizoen op volle kracht kunnen we spreken van een heuse campingrally.

Door de bank genomen zijn de meeste cijfers goed ontvangen. De markt zal zich nu weer richten op de onderliggende macro-economische ontwikkelingen, met als centrale thema: blijft het ruime monetaire beleid gehandhaafd? Als technisch analist zie ik dat beleggers dit nog positief inschatten, gezien het meer dan uitstekende technische plaatje van de AEX.

Bovendien blijft er onder de oppervlakte veel nieuw geld de markt instromen. Uit de opmars van de moneyflow-indicator kunnen we in elk geval afleiden dat beleggers hun spaar- (of andere) tegoeden durven om te zetten in nieuwe aandelenposities.

Vandaag de kortetermijngrafiek van de AEX en moneyflow.

Nederlandse beurs zet uptrend met kracht voort

De kracht van de markt zien we op korte termijn onder andere in de volgende signalen:

 • Nieuwe bodems liggen steevast boven ouden toppen, wat op trendconsistentie duidt
 • Er zit nog steeds power in de markt, let op de felle acceleratie in de afgelopen dagen
 • De gaps (rode cirkels) blijven openstaan, wat wijst op zeer dynamische marktomstandigheden
 • Zeer positieve geldstromen (zie hieronder)


Sterke geldstromen

De moneyflow-indicator van de Nederlandse beurs blijft binnen de uptrend. De sterke instroom van vers kapitaal richting Nederlandse aandelen is dus intact. Het sterke opwaartse verloop van de moneyflow ondersteunt de positieve onderliggende trend van de AEX.


Wat houdt moneyflow of geldstroom in?

De moneyflow is de indicator die de verborgen koopkracht (of verkoopdruk) kan blootleggen. Deze indicator is afgeleid van het volumeverloop. Zo geeft de moneyflow-indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. Op de TA-desk van IEX houden we van elk individueel aandeel de moneyflow bij.

De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville. Hij noemde deze indicator de On Balance Volume, in zijn boek 'New Key to Stock Market Profits'. De moneyflow die de analisten van Tostrams gebruiken is direct afgeleid van de On Balance Volume van Granville.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt.

 • Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal.
 • Een dalende moneyflow geeft aan dat er juist geld aan de markt wordt onttrokken.
 • Een zijwaarts tenderende moneyflow signaleert dat de geldstromen in evenwicht zijn.

Hoe wordt de moneyflow berekend?

Deze indicator geeft dus het volumeverloop weer. Het volume van een positieve dag (indien de AEX hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld en wordt bij een negatieve dag (indien de koers lager sluit dan de dag ervoor) van de waarde afgehaald.

Ondersteund door sterke geldstromen blijft de AEX technisch goed op peil.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 24 mei Financials on the run 159
 2. 23 mei Twitter versus Tesla: zit de overname er nog in?
 3. 23 mei Beleggers blijven op hun geld zitten 121

Reacties

79 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Lepre Chaun 11 augustus 2021 07:27
  Wat een prachtig start van een zonnig zomer weekje zeg dit nieuws en daar mag natuurlijk ook een Pilsje van AB Inbev opgedronken worden zowel op terras , thuis , park , strand , bos , plas en op de camping .
  Staat ook wel erg laag dat Fonds ondergewaardeerd zelfs.

  simplywall.st/stocks/be/food-beverage...

  Below Fair Value: ABI (€52.09) is trading below our estimate of fair value (€99.83)

  Significantly Below Fair Value: ABI is trading below fair value by more than 20%.
 2. [verwijderd] 11 augustus 2021 07:50
  De term "campingrally" is eindelijk gevallen, notabene meneer Rolls Royce Trostrams zelf maakt er melding van met het risico dat hij misschien einde volgende week ook moet uitleggen hoe de vorige campingrally eindigde.

  Feel good in elk denkbare situatie: op de boot, in het zwembad, zo meteen in de campingwinkel(broodjes halen), het scherm op de iPhone liegt toch niet? vakantie vieren en rijk worden, beter kan het niet worden!

  Een soort van Lotto Weekend Miljonairs Show, maar dan zonder verliezers:).....
 3. forum rang 7 easy56 11 augustus 2021 08:24
  quote:

  drooglegging schreef op 11 augustus 2021 07:50:

  De term "campingrally" is eindelijk gevallen, notabene meneer Rolls Royce Trostrams zelf maakt er melding van met het risico dat hij misschien einde volgende week ook moet uitleggen hoe de vorige campingrally eindigde.

  Feel good in elk denkbare situatie: op de boot, in het zwembad, zo meteen in de campingwinkel(broodjes halen), het scherm op de iPhone liegt toch niet? vakantie vieren en rijk worden, beter kan het niet worden!

  Een soort van Lotto Weekend Miljonairs Show, maar dan zonder verliezers:).....
  campingrally!!!!
  nu wordt t link ja:-)
 4. forum rang 7 De verhapstukkende bekokstover 11 augustus 2021 08:51
  10 Year yield VS al 5 dagen onafgebroken aan het stijgen, van 1.12 naar 1.36%.

  In de weekgrafiek solide dubbele bodem.

  Patroonmatig kan het gaan katapulteren.

  Lonen +4%, maar arbeidsproductiviteit viel tegen.

  Aandelenmarkten doen er tot nu toe niets mee...

  Inflatiecijfers om 14.30 u. Dan wel?
 5. forum rang 7 ttroo 11 augustus 2021 09:54
  US Yield zie ik steeds meer een probleem worden bij een mdden 1.4. Die 14.30 uur vandaag moet we zeker in de gaten houden. Tot nu toe hebben de Amerikaanse inflatie cijfers geen invloed op de yields. Zeer opvallend.
  Die14.30 uur is nu al shaky als ik naar Amerikaanse futures kijk. Ukkie Yield liggen nog steeds in een downtrend. Ze komen langzaam steeds meer dichterbij. Lastige met de yields is dat ze hoog gaan liggen op de grafieken. Kortom kunnen ze blijven doorzetten of gaan ze eerst nog een rondje down maken om een hogere bodem te zetten en daarmee eindelijk de trend hoger en hoger en hoger. Voorlopig is het rebounden in de dalende yields trends. En de emerging markets hebben last van zeer hogere yields. Die zeer hogere yields bij emerging markets zie ik als een groot probleem. Dat gaat uit de hand lopen. Duidelijk is de agressieve houding te zien bij de FED, JCB en bij de ECB. In tegenstelling tot landen die niet bij deze centrale banken zijn aangesloten hebben die landen steeds meer problemen om hun yield in control te houden. Sterker nog ze zijn die control gewoon kwijt. China heeft de yield ook nog goed in control. Die rebounden in een dalende trend.

  Eerst een duidelijk rode beursdag om de correctie te laten starten. Een huidige AEX is geen duidelijke rode dag.

  ASML in een redelijk kleine range. Daar moeten ze uit. Up or Down. Afwachten op deze uitbraak.
  Mittal moet hoger. Die 30.7 is goed. Die 30.3 is nog niet goed genoeg. ING komt die 11.6 niet voorbij! Adyen stijging lijkt gestopt te zijn.

  Nasdaq poogt verder te corrigeren.

  Amerikaanse banken zijn op weg om de eigen Wereld Vrienden weer een duidelijke poets te geven. Ze stapelen cash op. Kortom ze creeeren vanzelf een illiquiditeit. En dat werkt altijd! Wereld Vrienden gaan straks weer pijn krijgen.
  Dat komt er van als de Wereld Vrienden als makke schapen Amerika volgt en pro dollar zijn in plaats van aan de-dollarization te doen.

  Rustig afwachten op een duidelijk rode dagreversal. Het kan vandaag. Het kan morgen. Het kan overmorgen.

  India lijkt te gaan en te willen corrigeren. Daar moet meer vanaf. Australie doet niet mee aan de drang om te corrigeren. Opvallend want de grondstoffen business krijgen wel wat klapjes qua prijzen. China zet de rebound door in de dalende trend. Het wordt langzaam tijd dat de dalende trend weer van zich doet spreken. Nikkei doet hetzelfde als China. Eindelijk duidelijk hoger. Ze waren boos over een poster hier dat de Nikkei niet vooruit te branden is. Wat vuur hebben ze gekregen.

  Het ZwitserLeven gevoel is uitstekend. SMI zit in een geweldige stemming. Hoger, Hoger en Hoger. Samen met de AEX fans hebben de Zwiters de beste party's in 2021. Fransen en Italianen hebben hun eigen feesten. En die zijn zeker niet heel veel minder.

  Nepdaling is al gestopt. Op weg naar een nieuwe 14.30 uur mededeling uit Amerika. Interessanter is wat de reacties gaan worden. Voor de yields als van de analisten.
 6. forum rang 7 ttroo 11 augustus 2021 09:58
  Qatar zet een paar dagen de olie kraan open en Messi hebben ze al betaald. Daarna koopt de Western Debt World op Debt heel veel Messi shirtjes. Extra sponsors komen vanzelf naar Parijs toe. Laatste Kans. Misschien de kaartjes wat verhogen al zal dat niet heel veel extra opbrengen. Mogelijk nog wat extra inkomsten genereren uit tv gelden nu Messi in je team zit. Kortom ze verdienen het mogelijk nog allemaal terug. Mogelijk wat meer, mogelijk wat minder. Maar als je uiteindelijk met een kleine investering Messi in je team kan zetten, ik zou zeggen: D O E N.

  Beurzen rustig en stabiel.
 7. forum rang 6 Doptieman 11 augustus 2021 10:23
  Vreemd hoor dat er nog zoveel Forum leden de beurs de Hand boven het Hoofd houden!!

  Ik ben in ieder geval totaal niet onder de indruk van de daar gehanteerde gewoontes op de Optiebeurs en de Beursdoelstelling in het algemeen!!

  En die schraapstand 774.3 waar de aex nu weer op staat dat is ook allemaal doorgestoken kaart !!!
  en heeft totaal niets met vraag en aanbod van doen!! Helaas !!
 8. [verwijderd] 11 augustus 2021 11:11
  De verdiensten op Amerikaans schatkistpapier blijven omhoog gaan, maar die 1,78% van een paar weken geleden is natuurlijk nog ver weg, maar de rit in ingezet.

  Dat wat die opties betreft zie je nu duidelijk dat er de andere kant op wordt gespeeld, de volumes geven dat heel duidelijk aan.

  Op huidige nivo AEX long kopen lijkt mij wel heel irrationeel.

  Die honderden vermogensbeheerders in ons landje alleen al blijven cash omzetten in aandelen, elke dag weer, een bepaalde groep gaat daar binnenkort zeker iets van merken.

  De apps om scholieren naar binnen te lokken(zie ING TV reclame) zullen ook nog wel instroom hebben, dit gaat niet prettig worden, maar wanneer dan he?
 9. forum rang 7 ttroo 11 augustus 2021 11:24
  1.376 voor de Amerikaanse yield. Ukkie yield gaat hoger en hoger. Vooral relatief staat het mooi. Maar een 0.63 a 0.64 wordt pas interessanter om eventueel de downtrend te doen breken. Dit blijft nog steeds een goede en noodzakelijke rebound in de dalende trend. Niettemin zullen yields uiteindelijk hoger en hoger en hoger gaan.
  De middel lange termijn parameter is keurig negatief. En die zal een lange draai gaan maken naar positief. We hebben gezien wat de impact kan zijn als de parameter zich terug trekt van 1.7 naar een 1.1, oftewel als de parameter zich om gaat draaien zien een 1.1 naar een 2.2 a 2.4 gaan. Als de parameter zich volledig door ontwikkelt. Dat is wel een belangrijke eis. Franse index doet het goed. AEX wordt tegengehouden door de Nasdaq ontwikkelingen die op hun beurt weer afhankelijk is van de yield ontwikkelingen. Kortom AEX is Amerikaanse yield gevoelig geworden. Zag ik gisteren niet een knalletje in Lam? De bekende landen keren niet om - India trekt weer wat bij, Australie gaat door en door. Zwitserland ook. Canada ging gisteren ook hoger.
  Beren moeten minimaal een 2% rood zien te creeeren om indruk en paniek te gaan maken. In sommige gevallen zelfs een 3% rood. Het enige voordeel wat de beren hebben is dat de grafieken hoog staan. Dus bij een verlaging in de grafieken is een 2% a 3% rood te doen en zelfs meer.

  Goede dag om door te modderen. Nog iets meer dan 3 uur en dan hebben we de Amerikaanse inflatie cijfers.
  Wat gaan de grote Amerikaanse banken met hun reactie doen? Gaf Goldman Sachs niet aan dat de S&P 500 naar de 4.700 punten toe kon, met als voorwaarde lagere yields. Dus die 1.1 naar bijna 1.4 is de andere kant op. Tot nu toe geen impact. Een midden 1.4 gaat pijn doen. Ukkie yield heeft er veel zin in. Duitse yield ook, maar die moet van heel ver komen. Voorlopig totaal niet interessant. Pas bij een -0.2 worden ze interessant.

  Amerikaanse schuld op weg naar de $28.63 trillion. Die $1.2 trillion infrastructuur bill stelt niet veel voor. En uiteraard vinden Linkse Democraten dat te weinig. Geld groeit niet Gratis al lijkt het van wel. Dat wordt op termijn een interessant gevecht. Linkse, midden en rechtse Democraten en midden en rechtse Republikeinen.
  Dat Republikeinen dit keer wel samenwerkten was een makkie. Amerika loopt gewoon achter op de wereld. Opvallend voor een Wereld Macht!

  Door modderen in de aandelen luchten.
79 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links