Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Chips breken technisch uit, ook ASMI ligt er nog prima bij

Chips breken technisch uit, ook ASMI ligt er nog prima bij

Zowel individuele aandelen als de sectorindex, de SOX, breken technisch door.

De chipsector heeft deze week nieuwe all-time highs bereikt. Technisch heeft de SOX-index alle toppen van de afgelopen maanden gebroken en de uptrend hervat. Het gaat blijkbaar nog steeds goed met de economie. De sterke performance van halfgeleiders is dan ook de reden dat de Nederlandse Tostrams modelportefeuille voor ruim 30% in chippers is belegd.

Vandaag bekijk ik SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de halfgeleiderindustrie weergeeft. Deze index, officieel Philadelphia Semiconductor-index genoemd, laat in één klap zien hoe het met de economie gesteld is.

Onderaan mijn column een uitleg van deze halfgeleiderindex. Verder laat ik mijn licht schijnen op ASMI en AMD, twee aandelen uit de Tostrams defensieve lange termijn TA-portefeuille.

Lid worden van Tostrams TA?

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Word dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuille koop- en verkoopsignalen voor de Nederlandse portefeuille zitten in het basis Tostrams-abonnement.

Al voor €1 (voor de eerste maand) kunt u .kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips


SOX-index hervat uptrend

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, heeft na een consolidatie de uptrend weten te hervatten.

Nadat de toppen rond 3.314 punten werden gebroken, is er ruimte vrijgekomen voor een verdere koersstijging richting de weerstand van 3.950 punten (berekend koersdoel).

De hogere bodem rond 3.126,96 punten (de bodem van 3 juni) gaf al aan dat kopers weer actief zijn geworden.

Meerjarig verloop SOX index

De halfgeleiderindustrie is bijzonder beweeglijk. Vanaf teruggerekend 100 punten in 1993 bereikte de SOX-index in mei 2000 een hoogtepunt van 1.300 punten. Daarna daalde de index 80% tot een niveau van 200 punten eind 2002.

Op dit moment nadert de SOX de 3.400 punten. De SOX laat zien dat de halfgeleiderindustrie een van de best presterende sectoren van dit moment is.

Op de grafiek hieronder is goed te zien dat de SOX-index de 10-jarige uptrend aan de bovenkant heeft verlaten. De uitbraak 'a' is dit jaar gevalideerd door een hogere bodem bij 'punt 'b'.  Dit impliceert dat we de komende jaren nog veel plezier aan deze sector mogen beleven.

Halfgeleiders zijn dan ook oververtegenwoordigd in alle Tostrams defensieve lange termijn TA-portefeuilles.

 

SOX Lang


ASMI ligt technisch nog prima

ASMI heeft met de doorbraak boven de laatste koerstop de stijgende trend weten te hervatten. Een technische verbetering is opgetreden met een eerste koersdoel rond de weerstand van €345,00 (berekend koersdoel).

Zolang ASMI hogere toppen en hogere bodems weet te vormen blijft het plaatje positief. Steun ligt op €266,20 (de bodem van 1 juli).

De 200-dagenlijn van ASMI laat een stijgende trend zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer. De opwaartse B.O.B.-indicator signaleert dat ASMI beter presteert dan de rest van de markt.

Ons laatste lange-termijn koopadvies voor ASMI is van 6 juli 2020. Toen adviseerden we onze Tostrams-leden 135 aandelen ASMI aan de Nederlandse defensieve lange termijn portefeuille toe tevoegen. De opnamekoers bedroeg €139,45. Deze positie adviseren we nu aan te houden.

 AMD pakt uptrend weer op

Advanced Micro Devices (AMD) weet de stijgende trend te hervatten nu de top van eind 2020 rond $100 is gebroken.

De oude uptrend is weer opgepak,t waardoor we verdere koersstijging mogen verwachten. Het eerste koersdoel ligt rond de weerstand van $125 (berekend koersdoel).

De 200-dagenlijn van Advanced Micro Devices laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

De opkrullende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Advanced Micro Devices weer beter presteert dan de markt.

Ons laatste lange termijn koopadvies in AMD is van 20 april 2020. Toen adviseerden we onze Tostrams-leden 350 stukken Advanced Micro Devices aan defensieve lange termijn portefeuille toe tevoegen. De opnamekoers bedroeg $50,94. We adviseren thans deze positie in portefeuille vast te houden.

Uitleg SOX index

De Philadelphia Semiconductor Sector-index is een aandelenindex van 19 halfgeleidersfondsen. De index is begonnen op (omgerekend) 100 punten. De halfgeleiderindex wordt doorgaans SOX-index genoemd.

De index is prijsgewogen samengesteld. Dat houdt in dat de ondernemingen met de hoogste absolute koers het zwaarste wegen.

Het fonds met veruit de grootste marktwaarde heeft daardoor niet de zwaarste weging. Het voordeel hiervan is dat de dominantie van de index door enkele giganten wordt beperkt.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 06:20 De aandelenbeurzen staan wereldwijd in de standby-modus 153
 2. 24 sep De Nederlandse kapitaalmarktrente loopt op 186
 3. 22 sep Nieuwe zwakte op de beurzen ligt op de loer: Mind the gap 92

Reacties

79 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ttroo 4 augustus 2021 08:13
  Chips blijven goed gaan. Een van de weinige sectoren waar op de beurzen zeer hoge marges bij een feitelijk massa produktie wordt gemaakt, vooral te maken met het feit dat de deze sector monopolies / oligopolies heeft in het gehele chip process. En dus draaien ze fantastisch. Twee nadelen ze zijn agressief en ze zijn erg hoog gewaardeerd. Of de huidige situatie voor altijd doorgaat. Zonder ooit concurrentie te krijgen vanuit China bijvoorbeeld. Al zal die concurrentie uit China langzaam opkomen. En dat lijkt nog een 5 a 10 jaren te duren. Maar een eenmaal China in de chip sector als concurrent die zal er altijd blijven. Die produceren veel goedkoper wat ten laste gaat van de hoge marges van de chip sector en China zal door blijven gaan met R&D investments om de leiding te pakken. Maar voorlopig wordt er flink feest gevierd in de chipsector en daarmee ook in de AEX.

  DAXie future wat hoger op 15.600 punten. Azie gaat nog steeds fantastisch, met Zuid Korea leading the way. Taiwan, India, Australie. Allemaal de beren boot verlaten. Maar de beren boot blijft dicht bij hun toekomstige passagiers. Dus het is wachten tot een drietal weer in de beren boot plaats gaan nemen. Alleen Australie heeft een mega voorsprong op de beren.

  Zwitsers moeten vandaag aan de bak. De ruimte is er nog steeds behoorlijk. Maar te lang stil staan is niet goed. Ze moeten het voorbeeld nemen van Australie en Canada. Anders loert de beren boot zelfs bij de Zwiters. Maar niet deze week tenzij de Zwitsers het besluit nemen om een -1% op de borden te zetten.

  Interessant hoe Europa zich vandaag gaat ontwikkelen. De futures beginnen in ieder geval rustig, maar wel in het groen.
 2. forum rang 4 Ole In het Berenbos 4 augustus 2021 08:28
  En dan als aanvulling het volgende [ voor iedereen me een azijn pisser gaat vinden]

  De definitie van Overbought.
  We spreken van een markt die overbought is, als de koersen door teveel koopdruk te ver zijn gestegen, zodat een neerwaartse correctie waarschijnlijk op handen is.

  Gr.
 3. forum rang 4 sims 4 augustus 2021 08:36
  quote:

  Ole In het Berenbos schreef op 4 augustus 2021 08:28:


  En dan als aanvulling het volgende [ voor iedereen me een azijn pisser gaat vinden]

  De definitie van Overbought.
  We spreken van een markt die overbought is, als de koersen door teveel koopdruk te ver zijn gestegen, zodat een neerwaartse correctie waarschijnlijk op handen is.

  Gr.

  Zolang er genoeg shorters zijn om te squeezen gaat het gestaag doorstijgen
 4. forum rang 4 sims 4 augustus 2021 08:52
  quote:

  Doptieman schreef op 4 augustus 2021 08:42:


  Dinsdagswing van 760 naar 756.5 om klokslag 16.00 uur. (dagexpiratie??)

  en toen weer als een peil omhoog en op 760 de dinsdag afsluitten.

  En nu is er alweer 764 Berekend !! en dat is dan wel goed voor de boodschappenkarretjes!
  Ik hoop 3 vandaag (met een kop erop) Ciao.


  Puur optie belangen, niemand stapt nog in aandelen, behalve de pensioenfondsen misschien, de usual suspects worden steeds gebruikt om berekende doelen te halen
 5. beginnendebelegger 4 augustus 2021 08:53
  Dat denk ik ook. Zolang er nog shorters aanwezig zijn dan zal er geen daling plaatsvinden. Alle seinen staan op groen en tuurlijk wachten we allemaal op dat ene short moment maar die gaat niet komen zo te zien. Probeer dan maar long te gaan. Ik heb prosus aangekocht gisteren na die enorme daling.
 6. forum rang 4 Ole In het Berenbos 4 augustus 2021 09:08
  quote:

  sims schreef op 4 augustus 2021 08:36:


  [...]
  Zolang er genoeg shorters zijn om te squeezen gaat het gestaag doorstijgen


  Hi,

  Dat weet ik niet, denk dat het gewoon een centrale banken beleid is wat zich nu openbaard in aandelen koersen.
  Dit betekend dus als deze CB's zich bedenken, omdat de inflatie toch niet tijdelijk blijkt te zijn, de hele klerezooi de ander kant op moet. En daarmee bedoel ik Tapering.

  wat ik wel grappig vind is dat er geopperd wordt dat inflatie voorbij zal gaan. Dit betekend dus dat er ook een deel deflatie zal komen. Want anders zou het precies op nul blijven hangen. En deflatie kan alleen bij Tapering. [of bij een komeet inslag uiteraard :)]

  Gr.

  www.investopedia.com/terms/t/tapering...


 7. forum rang 7 easy56 4 augustus 2021 09:14
  quote:

  Ole In het Berenbos schreef op 4 augustus 2021 08:28:


  En dan als aanvulling het volgende [ voor iedereen me een azijn pisser gaat vinden]

  De definitie van Overbought.
  We spreken van een markt die overbought is, als de koersen door teveel koopdruk te ver zijn gestegen, zodat een neerwaartse correctie waarschijnlijk op handen is.

  Gr.
  zijn de gevaarlijkste charts in financiele wereld.....
 8. forum rang 4 sims 4 augustus 2021 09:33
  quote:

  Bolleke Beer schreef op 4 augustus 2021 09:25:


  [...]Fantasie 99% of meer van de markt zit long.


  Wie zegt dat shorters in meerderheind zijn ? Ik zei als er genoeg shorters zijn te squeezen, en op dit moment loont dat nog, alhoewel niet voor lang meer

  AEX call/put ratio 0,40

  99% complacency betekent niet dat 99% dagelijkse traders/kopers zijn
 9. forum rang 7 Sa Tire 4 augustus 2021 09:42
  quote:

  beginnendebelegger schreef op 4 augustus 2021 08:53:


  Dat denk ik ook. Zolang er nog shorters aanwezig zijn dan zal er geen daling plaatsvinden.


  Niet begginnend maar alwetend..

  Dit is werkelijk 'pure Onzin' natuurlijk..

  vb: Aandelen AsmXxl bezitten en short gaan op een Index gaan prima samen..

  En zolang er 'Longers' zijn zullen er ook altijd 'Shorters' zijn om welke reden dan ook..

 10. forum rang 4 sims 4 augustus 2021 09:47
  quote:

  Nothing Else..?! schreef op 4 augustus 2021 09:42:


  [...]

  Niet begginnend maar alwetend..

  Dit is werkelijk 'pure Onzin' natuurlijk..

  vb: Aandelen AsmXxl bezitten en short gaan op een Index gaan prima samen..

  En zolang er 'Longers' zijn zullen er ook altijd 'Shorters' zijn om welke reden dan ook..  Precies, altijd maar short-hedgen op de index om je (veel te dure) aaandelen te "beschermen" ipv gewoon winstnemen, dat leidt tot speculatie en squeezing van de hedgende partijen, zie oa wallstreet bets, als vb
 11. forum rang 7 easy56 4 augustus 2021 09:52
  quote:

  Nothing Else..?! schreef op 4 augustus 2021 09:42:


  [...]

  Niet begginnend maar alwetend..

  Dit is werkelijk 'pure Onzin' natuurlijk..

  vb: Aandelen AsmXxl bezitten en short gaan op een Index gaan prima samen..

  En zolang er 'Longers' zijn zullen er ook altijd 'Shorters' zijn om welke reden dan ook..


  shorters zijn er altijd idd en degenen die verkeerde timing hebben en niet goed gehedged worden nu geslacht.

  In hedgefund wereld al bij meerdere gebeurd.

  Fundamenteel hebben shorters gelijk maar in huidige gratis geld financiele markt en centrale banken die alles opkopen is alles irrationeel.
 12. forum rang 6 ttroo 4 augustus 2021 10:03
  Amerikaanse futures blijven wel 'hangen'. Down Jones future tussen de 34.9 a 35.1K. S&P 500 future tussen de 4.380 en de 4.420 punten. En Nasdaq 100 future 14.9K a 15.2K. Feitelijk gebeurt er niet al te veel. Morgen nieuwe beursdag. India is los. Nieuwe hoogtes. Eerst daar de nieuwe hoogtes afwachten. Australie blijft nieuwe hoogtes noteren. Zwitserse futures gaan wel hoger, maar het gaat niet zo heel enthousiast. Nifty Fifty Future doet dat veel beter, zeker vandaag. Canada gaat ook hoger en hoger. Beren moet flink aan de bak in de genoemde landen. Een 2% correctie moeten ze bewerkstelligen om indruk te kunnen gaan maken. Maar het is ze wel gelukt. Taiwan bijvoorbeeld. Die deed het goed. Maar kijkt u ook eens naar een Kazachstan. Die markt daar was niet te houden, maar de laatste weken hebben ze een aardige correctie uitgeperst. En kijkt u eens daar naar het interest percentage die ze daar hanteren. Dit soort niet-populaire landen hebben gewoon een probleem als inflatie zich voordoet. Dan moeten ze flink aan de bak met het verhogen van de interest percentage. En dat heeft flinke gevolgen voor de economie en voor de beurzen. Zuid Korea deed het ook erg goed. De beurs dan. Maar ook daar komen ze een stuk moeilijker vooruit. Niet geheel gek, want ik heb het idee dat Samsung terrein aan het verliezen is op de Chinezen. En nog best redelijk wat terrein. De Chinezen knabbelen door en door aan Samsung. Dat gaan ze voelen. Zeker wanneer de Samsung markten niet meer groeiende zijn. Nikkei is daar en tegen al tijden niet vooruit te branden. Opvallend. Want de Yennen zijn nog lang niet sterk met een 109 voor een dollartje. De dollarization blijft een zeer langzaam proces. Yuan is en blijft een munt van de vijand. Maar China zal langzaam meer en meer invloed krijgen. Lukt het ze om dat meer invloed ook aan de Yuan te geven? En de Chineze machine? Gaat die eind dit jaar komen? Ze hebben minder dan 5 maanden te gaan.

  Tekst van gisteren avond laat. Is nog behoorlijk geldig.

  ASML. Die kunnen elke dag een nieuwe koersdoel krijgen. Of zoals velen het doen, het koersdoel verhogen met 100 euro. Dan hoeven ze dat iets minder frequent te updaten. 6 6 0. Nog 1 0 0 en ze hebben de AEX ingehaald, terwijl ze zelf een groot onderdeel zijn van diezelfde AEX. Philips. Nee, die doen het niet. Down Trends zijn echt niet leuk. Dat ondervinden Philips aandeelhouders nu al tijden. En hun oude dochter, ASML die gaat als een trein. Dubbel pijnlijk. Adyen. Ze stoppen met stijgen? Mail naar de directie! RoRampo. Die zitten ook in die downtrend. Laten ze ook niet los. Zelfs niet met de huidige stijging. ING nog steeds met die 11 aan het stoeien. Die 11 wordt zo een lastige weerstand! Ze moeten er dwars door heen. Dat omheen circkelen is niet krachtig genoeg en leidt tot het er onder duwen. Mittal. Ondanks de flinke koersdoel verhogingen lijken ze een piek te maken. Shell. Doet aan Sell. Verkopen van bezittingen. Onder druk van de milieu organisaties, die bedrijven targetten, maar niet het gehele proces. Kortom per saldo verschuiven bezitingen, maar de produktie van die bezittingen gaan gewoon door. Doel tegen een bedrijf gehaald. Doel van het totale proces te verbeteren is juist niet gehaald. Totaal mislukt. Hollands Zaken Doen, noem ik dat. AEbommetjes. Die doen het nog best redelijk met een 3.65. Top in de maak? Akzo. Komt niet meer vooruit. Die hebben energie nodig. Zie ik zelfs een rode Zwitserse future? Oh oh. Lol. Geen paniek hoor. Die -0.10% is bij lange na niet indrukwekkend genoeg om de stieren te impressen. Niettemin zie ik het wel als mogelijk leidraad voor Europa. En daarmee bedoel ik: We hangen. AEX hangt ook. Rond de 7 6 3 en de 7 6 4. Afwachten op vuurwerk. U moet lezen: Afwachten op Gratis Geld van de Centrale Banken. Want dat is de enige drijfveer op de beurzen. Schulden verdrievoudigd, huizen prijzen in de sky. Huizen zelf niet. Aandelen in de sky. Maar bedrijven blijven en massa nog op Aarde. Kortom het rampscenario die we in 2008 probeerden te vermijden wordt een verdrievoudigde ramp scenario de komende maanden. Hoe gaan we die oplossen? Inflatie willen we al helemaal niet hebben! Hogere rente percentages ook niet. Die Centrale banken moeten helemaal niet gaan zoeken naar hogere inflatie. Want dan storten we vanzelf in. Saaie openingsuur. Kom op met wat vuurwerk!
 13. Rode wolf 4 augustus 2021 10:05
  quote:

  sims schreef op 4 augustus 2021 09:33:


  [...]

  Wie zegt dat shorters in meerderheind zijn ? Ik zei als er genoeg shorters zijn te squeezen, en op dit moment loont dat nog, alhoewel niet voor lang meer

  AEX call/put ratio 0,40

  99% complacency betekent niet dat 99% dagelijkse traders/kopers zijn
  ik heb het helemaal niet over complacency aex put/call ratio zegt niets .Short squeeze in
  de index is kul .Er wordt gewoon massaal gekocht ,omdat er (te) veel geld in omloop is.
  DE stijging weerspiegelt eerder de inflatie dan iets anders dus per saldo heb je niets aan de stijging ,
  ja je kan er porschies en ferraries voor een belachelijke prijs voor kopen of huizen of boten.
  Uiteindelijk staat iedereen met lege handen.
79 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links