Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vijftig jaar notering! De verbijsterende Boskalisgrafieken

Vijftig jaar notering! De verbijsterende Boskalisgrafieken

Gefeliciteerd, Boskalis! Dat mocht gisteren gongen, omdat het bedrijf vijftig jaar beursgenoteerd was. Ah leuk, maak ik even een grafiekje van versus de MSCI Netherlands Index (de AEX is pas sinds 1983, vandaar) voor een Stan Huygens-blogje. U weet wel, gewoon even samen juichen en glazen heffen voor ons eige.

En toen kreeg ik dit... Wat?! Ja, dit is Boskalis versus die MSCI Netherlands herbelegd en geïndexeerd vanaf 1 januari 1973, want mijn data gaan net niet helemaal terug. Enfin, ik bederf het Boskalisfeestje even niet vandaag, dacht ik gisteren. Ik kijk morgen wel weer. Bij dezen.   


Op zo'n termijn moet u natuurlijk altijd logaritmisch kijken en de aap komt al meteen uit de mouw. U ziet dat in de jaren tachtig Boskalis als de eerste de beste gesjeesde biotech werd geknipt en geschoren. De maximale daling was 83%. Kan de beste gebeuren, een zeker Amazon verloor ook eens ruim 95% tussen 2000 en 2003.


Let nu op, ik neem de grafiek nu sinds 1 januari 1988, drie dagen voor de koers bodemde. Nu is Boskalis ineens een briljant aandeel!


Logaritmisch:


Wat is nu de moraal van dit verhaal? Spreiden, denk ik. Want bedrijven en aandelen kennen goede en slechte tijden en dat kan extreme vormen aannemen. En dan is een mandje wel zo prettig. De les is ook dat u altijd moet opletten welk timeframe er waarom in welke grafiek wordt gebruikt om een punt te maken.

Want daar kan u soms letterlijk alle kanten mee uit. Neem Boskalis: hierboven hebt u zowel een argument (lees: grafiek) om te vertellen dat Boskalis een geweldig, als dat het een rampaandeel is. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links