Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Grieks vuur

Spekglad op de weg en ik zie geen barst meer door al die rook uit Athene, maar - je maintiendrai! - toch uw vertrouwde IEX Voorbeurs. Ja hoor, de Grieken hebben die draconische bezuinigsmaatregelen goedgekeurd. Gezellig dat het was... Not. Nu nog uitvoeren! En daar ligt het nog wel eens aan, toch?

Goed, AEX-correctie dus. Daar gaat toch iedereen van uit? Ik ken de index intussen een beetje en als iedereen A of B vindt, wil deze grillige dame vaak haar bevallige billen tegen de krib gooien. Vandaag draait volgens mij alles om Duitse, Franse en Italiaanse bondveilingen van een slordige 25 miljard euro.

Er is een aardige agenda deze week met veel Nederlandse cijfers én - "The only thing in life that gives me pleasure", om John D. Rockefeller te citeren - de eerste ex-dividendjes van dit jaar. Kijk voor álle relevante items, tijden en consensus deze week in de IEX One Monitor.

Weekagenda

Vandaag

  • Italië: obligatieveiling
  • Duitsland: obligatieveiling
  • Frankrijk: obligatieveiling

Morgen

  • Duitsland: ZEW Index
  • Italië: obligatieveiling

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

KPN...

De markten open mooi vandaag: ja, het Griekse bezuinigingsleed is de ander z'n brood. Het valt wel op dat EUR/USD nog niet echt mee werkt. Verder is het nu nog rustig met weinig nieuws. We wachten op cijfers van Wereldhave en Holland Colours en krabben ons op ons hoofd hoe KPN gaat openen.

  • Niks meer aan doen: de futures openen fraai
  • Om en om groen en rood, maar altijd een nul voor de komma: Azië doet niet veel
  • Zoals gezegd hangt EUR/USD ergens halverwege de 1,32'ers
  • Goud, zilver en oliesoorten WTI en Brent lopen met aandelen op
  • Ja hoor, als alles zo mooi stijgt heeft de Bund future weer strafcorvee

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Wall Street deed beter dan bijvoorbeeld Europa de laatste maanden, maar het is en blijft maar een slappe bullmarket. Noem het een teddybullmarket.

Lukas Daalders Best of the Web

Lukas heeft een gezellige maandagmorgenpotpourri met daarin wat actualiteit (Grieks akkoord, zwakke BBP-cijfers Japan), hoelang gaat de rally in aandelen nog door, de balans van de Fed, to-big-to-fail opgelost, deleveraging consument VS en de negatieve gevolgen voor aandelen.

Belangrijkste buitenlandse KW4-cijferkandidaten

Macroagenda

  • 00:50 Japan: BBP KW4 (consensus: -0,3%)
  • 10:00 Italië: bondveilingen (12,0 miljard euro)
  • 10:15 Duitsland: obligatieveilingen (4,0 miljard euro)
  • 14:00 Frankrijk bondveilingen (8,5 miljard euro)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. kolenboer 13 februari 2012 08:34
    Goedemorgen AJK,

    Ik heb het net het stukje van Alexander Sassen van Elsloo gelezen in de telegraaf:

    www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexande...

    Daar staat onder andere dit in:

    een systeem waar de nadruk ligt op kleine bedrijven (MKB is de ware banenmotor) en niet de grote multinationals; machtconcentraties moeten vermeden dan wel gemitigeerd worden. Educatie en innovatie gelden als pilaren van de economie.

    Dat klopt 100%. De hele grote bedriven hebben veel en veel te macht. Zodra er een kleine concucrrent komt worden die direct overgenomen. Concurrentie wordt dus uitgeschakeld, zodat de top van de grote bedrijven lekker hun zakken kunnen blijven vullen.

    Het gevolg is dat de grote bedrijven megawinsten maken maar de bevolking er ook echt helemaal niks 0,0 van profiteert.

    Dat is exact wat er nu aan de hand is, daarom wordt de gewone bevolking armer en maken de grote bedrijven megawinsten. Een Intel procesor kan gemakkelijk met de helft goedkoper worden verkocht, daar zou de consument veel beter van worden maar waarom zouden ze het ddoen? Er is toch geen keuze.

    Ik verkoop Adobe software, die hebben geen enkele conucrrentie. Gevolg is dat de resellers een verschrikkelijke lage marge hebben, de software veel te duur is en Adobe zelf alles in "zak" steekt en megawinsten maakt.

    De Griekse bevolking is weer de dupe om de hollandse en Duitse en Franse banken te redden voor het geen de banken zelf gedaan hebben.

    Als de Grieken verstandig geweest waren hadden zich failliet laten verklaren. Dan waren ze ineens van al hun schulden verlost. Nu zitten nog veel dieper in de puree.

  2. don55555 13 februari 2012 08:53
    Aah, Kolenboer, dus als ik het goed begrijp kan ik geld van jou lenen, en dan zeg ik na een tijdje dat ik het allemaal verbrast heb, en dat ik er toch echt niet in welvaartsniveau op achteruit wil gaan en jou dus maar niet meer terug betaal... Kan ik morgen 10.000 euro vanjelenen? Ik betaal je 8% rente, zie dat maar eens gemiddeld op de beurs te halen.
  3. [verwijderd] 13 februari 2012 09:17
    Grieken wordt verteld wat te doen. Ik wacht maar af wat er zal gebeuren. Lees de NRC van afgelopen vrijdag, dacht ik, na over schulden door de eeuwen. Een lokale munt introduceren en de euro handhaven voor de handel binnen de EU en de rest van de wereld. Zwitserland schijnt ook zo een munt te hebben wat de stabiliteit van de Zwfr waarborgt. Dus dan maar ook de gulden als lokale munt introduceren? Ik las dat de BalticDryIndex gecrashed is, tot op niveau 1987 en ook dat insiders zwaar aan het verkopen zijn. Dus gewoon omhoog met die handel. Overigens, kolenboer, Adobe heeft concurrentie namelijk Foxit. Dat werkt beter en sneller dan Adobe en vertraagt de computer niet. De megawinsten van bv Apple komt uit de strot van arme chinezen.
  4. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 13 februari 2012 09:30
    Dat zg. 'massaal aflossen van hypotheken' kan ook een andere verklaring hebben.

    Er worden nu nauwelijks nieuwe hypotheken afgesloten, of bestaande overgesloten. Terwijl 'normale' tussentijdse of eind-aflossingen doorgaan.
    Ik bedoel, je heb statistieken en statistieken...

    Zonder nadere gegevens is dit "RABO-nieuws' geen nieuws.

  5. kolenboer 13 februari 2012 09:36
    quote:

    don55555 schreef op 13 februari 2012 08:53:

    Aah, Kolenboer, dus als ik het goed begrijp kan ik geld van jou lenen, en dan zeg ik na een tijdje dat ik het allemaal verbrast heb, en dat ik er toch echt niet in welvaartsniveau op achteruit wil gaan en jou dus maar niet meer terug betaal... Kan ik morgen 10.000 euro vanjelenen? Ik betaal je 8% rente, zie dat maar eens gemiddeld op de beurs te halen.
    Als ik weet dat jij je geld verbrast krijg jij niks van mij. En als ik dat dan toch geef is het mijn eigen schuld als ik het kwijt ben en moet ik niet zeuren maar mijn verlies nemen en de volgende keer beter uitkijken.
  6. Wij Rosario 13 februari 2012 11:04
    @ Don 55555
    re. "Aah, Kolenboer, dus als ik het goed begrijp kan ik geld van jou lenen, en dan zeg ik na een tijdje dat ik het allemaal verbrast heb, en dat ik er toch echt niet in welvaartsniveau op achteruit wil gaan en jou dus maar niet meer terug betaal... Kan ik morgen 10.000 euro vanjelenen? Ik betaal je 8% rente, zie dat maar eens gemiddeld op de beurs te halen."

    Beste Don, de kolenboer en ieder verstandig mens had het geld gewoon niet uitgeleend aan politici en aan overheden. Daarom is Griekenland ook nog maar het begin. We zullen nog soortgelijke taferelen zien bij vrijwel alle EU staten en niet te vergeten de VS. Het zal ook het einde betekenen va nons pensioen sprookje.
  7. Wij Rosario 13 februari 2012 11:10
    @ beperktedijkbewaking,

    Ik heb ook wel eens bankdirecteuren gehoord die alvast hun wens tot werkelijkheid verklaarden om de meute in de gewenste richting te krijgen. Misschien wordt de werkelijkheid zoals zo vaak een beetje verbogen zoals dat vaak gebeurd door functionarissen uit de financiële wereld. Ik las in een ander artikel dat ze grote moeilijkheden hebben om geld te krijgen, dit lijkt mij in tegenspraak met elkaar.
  8. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 13 februari 2012 12:34
    Banken kunnen goedkoop lenen bij de ECB. Hoezo, dat ze geen geld kunnen krijgen?
    Het zal wel te maken hebben met Bazel nummer zoveel. De erfenis van Wellink cs.

    En nog steeds zeggen bobo's dat de nutsfuncties van banken niet gescheiden kunnen worden van hun zakelijke transacties...

    Geef mij maar een ouderwetse postgirobank voor het geldverkeer. En mijn part pensioenfondsen voor het verstrekken van hypotheken. Ach, als dat eens zou kunnen...

    Het schijnt in Europa niet te mogen. Net zo min als onze sociale woningbouw. Waar hebben we in godsnaam ooit voor getekend?
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links