Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ETF van Tak: CS ETF Eurostoxx 50

ETF van Tak: CS ETF Eurostoxx 50
Structuur: Fonds
Beheerder: Credit Suisse
Onderliggend: Eurostoxx 50 index
Indexeigenaar: Stoxx Limited
ISIN Code: IE00B53L3W79

Doelstelling
Het zo getrouw mogelijk volgen van de Eurostoxx 50 index (total return).

Onderliggende waarde
De onderliggende waarde is de Eurostoxx 50 index. Deze index is samengesteld uit de 50 grootste (in termen van marktkapitalisatie) beursgenoteerde bedrijven uit de eurozone. De index wordt jaarlijks in september aangepast. Elk kwartaal worden aandelen waarvan het gewicht tot boven de 10% van het totaal is uitgekomen, teruggebracht tot het maximum van 10%.

De belangrijkste landen in de index zijn op dit moment:

  • Frankrijk (35,4%)
  • Duitsland (30,8%)
  • Spanje (13,9%)
  • Italië (8,6%)
  • Nederland (5,8%).

De belangrijkste sectoren in de index zijn op dit moment:

  • Banken (13,6%)
  • Olie en Gas (11,2%)
  • Chemie (8,8%)
  • Nutsbedrijven (8,4%)
  • Telecom (8,2%)
  • Voeding en drank (7,9%)
  • Verzekeringen (7,8%)

Belangrijke bedrijven in de index zijn op dit moment:

  • Total (6,6%)
  • Sanofi (5,2%)
  • Siemens (4,8%)
  • Telefónica (4,0%)
  • Banco Santander (3,8%)
  • BASF (3,7%)

 

Structuur
De CS ETF op de Eurostoxx 50 ETF heeft een fysieke structuur. Alle onderliggende aandelen uit de index worden daadwerkelijk gekocht. Als de index wijzigt, wordt dit geheel doorgevoerd in de ETF. Om de index zo goed mogelijk te volgen kan de beheerder overigens wel andere financiële instrumenten inzetten, zoals futures.

Securities lending
CS leent de in het bezit zijnde aandelen niet uit. Er zijn dus ook geen extra opbrengsten uit hoofde van deze activiteit. Aan de andere kant loopt het fonds daarmee ook geen extra risico’s.

Dividenden en andere uitkeringen
Het fonds herbelegt de ontvangen dividenden in het fonds. Er is dus geen dividenduitkering.

Rendementen en schatting totale kosten
In onderstaande tabel staan de rendementen van het fonds en dat van de benchmark over het laatste kalenderjaar. Meerdere jaren zijn niet beschikbaar aangezien het fonds pas begin 2010 gestart is (en pas sinds januari 2011 een Euronext notering heeft). De benchmark is de Eurostoxx 50 Index Gross Return. Dat wil zeggen dat het bruto dividend wordt meegenomen en wordt herbelegd in de index. Het rendement van het fonds is berekend aan de hand van de ontwikkeling van de intrinsieke waarde.

                                                       2011
CS ETF on ES50                                -14,03%
ES50 GR                                          -13,16%
Geschatte werkelijke kosten                  0,87%
                                            
Het fonds heeft een TER ratio van 0,20% per jaar. De feitelijke kosten wijken daarvan af, bijvoorbeeld door transactiekosten. Daarnaast speelt een rol dat mogelijk (een deel van) de bronbelasting over het dividend van de onderliggende aandelen niet door CS kan worden teruggevorderd. Op basis van bovenstaand rendementsoverzicht liggen de werkelijke kosten in 2011 behoorlijk hoog. Ter aanvulling heb ik ook de performance van deze ETF vanaf de startdatum (26 januari 2010) tot en met ultimo 2010 berekend. Het rendement kwam uit op +1,88%, terwijl de bruto herbeleggingsindex een plus van 2,86% scoorde, een verschil van 0,98%. Dat is ook hoog. Mogelijk dat het fonds nog te maken heeft met opstartkosten, zoals eerder ook geconstateerd bij de Think AEX Tracker.  

Omvang, spreads en verhandelbaarheid
Van het fonds staan momenteel circa 2 miljoen aandelen uit. Dat betekent dat de fondsomvang gelijk is aan circa 117 miljoen. Op het moment van deze recensie was het verschil tussen de bied en laatprijs gelijk aan 16 cent (0,27%).

Informatie

CS biedt redelijke informatie over de ETF. Maar het is wel zoeken om naar de juiste bronnen te komen. Verwijzingen in de factsheet naar de prospectus helpen de belegger enigszins verder. De informatie is niet Nederlandstalig.

Opmerkingen
Deze fysieke ETF is, vergeleken met die van andere partijen, klein in omvang. Bovendien bestaat de ETF pas sinds begin 2010. Dat is misschien mede de oorzaak van de relatief hoge berekende werkelijke kosten. Ook de spread (verschil tussen bied en laat prijzen) is relatief hoog vergeleken bij andere ETF’s. Voor beleggers die fysieke ETF’s prefereren is deze ETF nog niet een echt alternatief ten opzichte van de synthetische constructies. In de IEX Productselector kunt u via de zoekfunctie de voorwaarden van andere Eurostoxx 50 ETF’s bekijken.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links