Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Krrracht

Als eerste wens ik u een gezond en financieel goed 2012. Het werd in de laatste handelsminuten van vorig jaar nog spannend in mijn voorspelwedstrijd, maar uiteindelijk had Saurus de eindstand van de AEX op slechts 3-honderdste punt na goed voor 2011: 312,50. Aangezien dit ook de hoogste stand was van december, is de winnaar in deze categorie Mr Guppie.

De laagste stand werd bereikt op 19 december met 291,35. Controller Nico lag hier het dichts bij met een verwacht dieptepunt van 291,26. De redactie van IEX zal op korte termijn contact met u opnemen. Ik ontmoet u graag binnenkort. Opvallend is dat het gemiddelde van u allen voor de slotstand van de AEX uitkwam op 314,32 en dat is ook zeer dichtbij.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Sterke AEX
Nu naar de technische conditie van de AEX: de trend is sterk en opwaarts gericht. Ik verwacht in de komende weken een verdere stijging naar in eerste instantie de top van de afgelopen maanden van 318,20 tot de oude bekende horizontale weerstand van 325. Tussenliggende weerstand ligt verder nog bij het 200-daags gemiddelde net onder de 317.

De trend op de langere termijn is eind december gedraaid naar positief. De laatste belangrijke hindernissen werden gebroken, zoals de sinds april dalende toppenlijn en de neklijn van een groot omkeerpatroon. De sinds april dalende toppenlijn werd op 22 december op slotbasis gebroken boven de 301,50, waarna de AEX op 27 december ook boven de neklijn van 309 brak.

Dit zijn sterke koopsignalen in het lange termijnbeeld. De bodem lijkt nu definitief te zijn gezet en vanuit het omkeerpatroon is zelfs een koersdoel te berekenen van 345 voor de komende maanden. Toch zal de AEX in de komende dagen eerst verder kunnen consolideren voordat hij oploopt naar de top van 318,20.

Koop op zwakte
Een terugvalletje ligt voor de hand na de gevormde hanging man van 31 december als tijdelijk toppatroon. Steun ligt bij de neklijn van 309 en de sinds eind november (dag van de belegger) stijgende bodemlijn van de versnellingsfase van nu 305. Zelfs een terugval naar de voormalige dalende toppenlijn (ongeveer gelijk aan het 50-daags gemiddelde) van nu 299 is niet uit te sluiten.

Andere positieve punten liggen bij de stijgende trend in de MACD, de hogere bodems in de RSI en doorbraak boven de recente toppen. De RSI kan nu richting overbought-condities doorlopen. Ook de recent gevormde bullish engulfing op de weekgrafiek (medio december) is als omkeerpatroon en hogere bodem een positieve factor.

Dit blijft naar mijn mening een koop-op-zwakte markt, waarbij de zwakte zeer beperkt kan zijn.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

66 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Etna 2 januari 2012 09:47
    Beste Bas,

    Je was vorig jaar vroeg uit beeld, echter wil ik je danken voor de wel gewaardeerde column. Je bijdrage geeft een mooie aanvulling en het is interessant te lezen in combinatie met de feedback van de lezers.

    We hopen natuurlijk dat het een mooi jaar gaat worden.

    All the best in 2012 voor jou en je familie !
  2. [verwijderd] 2 januari 2012 12:19
    quote:

    retsok schreef op 2 januari 2012 11:24:

    het zou wijs zijn vandaag of eventueel morgen nog, vanaf 315 tot 317 wat dim putjes op feb te kopen
    [/quote]

    [quote alias=Apokathilosis id=6029485 date=201112310317]
    oh man, de laatste werkdag zit er op..... @contraBas maandag, doch uiterlijk dinsdag ga ik short. Denk ik. ;)

    Mijn idee, Retsok. Hoe is je studie afgelopen? Geen significante verschillen qua inzichten neem ik aan. Of zie je nog mogelijke alternatieven?

66 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links