Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Odin: zwartkijker ziet alles donker

Met Scandinavische koelte constateerde de CEO van Siemens in Noorwegen dat wij onszelf een negatieve psychose aanpraten in financieel Europa. Siemens herkent de negatieve kijk op de wereldeconomie niet, evenmin als de Noorse vermogensbeheerder Odin Fonder. Volgens Odin zijn er drie redenen om Europa te blijven zien als een aantrekkelijke
beleggingsregio.

1. Een politieke oplossing voor de crisis is mogelijk. De kernlanden van de eurozone zijn terecht ontstemd over het leven op te ruime voet in het warme zuiden. Maar een land als Duitsland heeft ook enorm veel baat bij de muntunie en verliest veel als de euro op een mislukking uitloopt. Odin pleit ervoor dat de ECB een grotere rol toegedicht krijgt in de redding van landen, als ‘lender of last resort’.

De ECB heeft voldoende vuurkracht om een run op Europese banken en financiële markten te keren. De Noorse vermogensbeheerder constateert op het politieke vlak toenadering tussen de diverse kampen. Een interventie van de ECB kan een enorm herstel van de Europese aandelenmarkten in gang zetten.

2. Europa is groter dan de eurozone. De muntunie vormt wel de kern van Europa, maar Europa is groter dan de EU. Verder doen bedrijven uit Europa zaken over heel de wereld. Er zijn zelfs meer multinationals gevestigd in dit continent dan in de VS.

3. Beleggers kunnen selectief zijn en de dikke vissen vangen. Kleine
en middelgrote bedrijven bieden normaalgesproken de beste investeringskansen. Deze bedrijven zijn nu echter het zwaarst getroffen. Odin heeft de portfolio meer verschoven naar grote bedrijven met sterke balansen, constante winsten en solide dividendbeleid. Voorbeelden die de Noorse vermogensbeheerder noemt zijn Unilever, SAP en Standard Chartered. Goede bedrijven kunnen gekocht worden tegen relatief goedkope prijs. De markt wordt vooral gedreven door macro-economische zorgen.

Die zorgen trekken goede en slechte bedrijven in een spiraal naar beneden. Het is echter een versie van de werkelijkheid die Odin niet herkent. Daarom is het mogelijk goede bedrijven te kopen tegen  aantrekkelijke prijzen. De markten noteren abnormaal laag, met grote rendementskansen op de lange termijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Centrale banken slaan massaal goud in
  2. 05 jun Must read: Amerikaanse aandelen de duurste? Echt niet!
  3. 04 jun Must read: Help! De Amerikaanse economie stagneert

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links