Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goldman Sachs: upside risico Brent

Ondanks een zwakke conjunctuur, toch een hoge olieprijs, is het scenario dat Goldman Sachs voorspelt in hun Energy Weekly. Het sentiment op de oliemarkt wordt nog grotendeels bepaald door de Europese schuldencrisis en het haperende herstel van de wereldeconomie. Volgens Goldman Sachs heeft enige ontspanning in het sentiment rond Europa de prijs voor ruwe olie laten stijgen.

Maar ook schaarste op de markt heeft de prijs voor korte termijncontracten in Brent-olie onlangs fors laten stijgen. Opmerkingen van Merkel en Sarkozy, dat zij een plan van aanpak voor de schuldencrisis willen presenteren zorgden voor een rally. Brent futures, vielen met 12% scherp terug en kunnen volgens Goldman Sachs te laag uitkomen, vanwege de aanhoudende onzekerheid over de economie. De ‘backwardation’ in Brent, waarbij de prijzen voor korte termijncontracten hoger zijn dan die voor langere termijn, zetten de voorraden onder druk. 

Goldman Sachs voorziet aanhoudende prijsdruk vanwege de onzekerheid over de Eurozone. De zakenbank constateert echter ‘upside risks’ voor de olieprijs. Volgens de grondstofspecialisten is er een overeenkomst met de Golfcrisis van 1990. Toen viel de productie van Koeweit weg, nu moet de markt het doen zonder Libië. Verder zijn er net als toen snel dalende voorraden en de economische vooruitzichten zijn pover. Het resultaat: schaarste op korte termijn, en ondanks een zwakke conjunctuur toch een hoge olieprijs.

De productie in Libië zal wel weer op gang komen, maar niet snel. Daarnaast zorgen de geopolitieke spanningen rond Iran voor steun aan de olieprijs. Goldman Sachs verwacht dat de markt gefocust blijft op de neerwaartse risico’s van de economische verwachtingen, met druk op de lange termijn contracten Brent tot gevolg. Dit zorgt voor te lage prijzen in een toch al krappe markt. Volgens Goldman Sachs leidt dit weer tot het afbouwen van voorraden. Met de onzekerheid over Europa erbij groeit dus het upside risico voor Brent-olie, als de markt gevoeliger wordt voor verrassingen in de vraag of tekorten in de productie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 03 mei Must read: Sell in May?
  2. 02 mei Must read: China onbetwist koploper in elektrische auto's
  3. 01 mei Must read: Helft groene fondsen blijkt niet groen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links