Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Bevestiging gezocht

Tot nu toe mogen we ervan uitgaan dat de recente beweging onder de zone AEX 325 – 327 een zogenoemde false move of overshoot was. In principe was hiermee de weg vrijgemaakt voor een beweging naar de zone 300 – 310, met nog een beperkt aantal tussenliggende steunniveaus. Toch is het de vraag of het zover komt.

Eerst een beweging naar de gap tussen 333,40 en 334,70 is mogelijk en daarboven treedt direct verbetering op. Een volledige sluiting van deze gap start een herstelbeweging naar de dalende toppenlijn (toppen van 371 en 363) die nu rond 345 ligt. Om alle negativiteit af te schudden is een beweging boven de recente top van 347 nodig.

De gevormde bearish engulfing rond dit niveau zorgde voor neerwaartse druk, waarbij ik in eerste instantie uitging van de vorming van een hogere bodem. Dit gebeurde in de meeste aandelenindices, maar niet in de AEX. Deze ligt er zwakker bij dan veel andere indices. Gisteren is een nieuwe steun ontwikkeld.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Onderkant
De AEX opende met een opwaartse gap en deze is niet meer gesloten. De eerste steunzone ligt dan ook tussen de 326,65 en 327,75. Hieronder is in de afgelopen dagen een harami gevormd. Dit is een tweedaags omkeerpatroon. In antwoord op de discussie in de reacties kan dit patroon zowel als top- en als bodempatroon optreden.

Met de opwaartse gap van gisteren krijgt dit patroon ook meer waarde, het is bijna een afgeronde island reversal. De onderkant daarvan ligt bij 323. Verder is hiermee bijna de onderkant van een mogelijk nieuw lange termijntrendkanaal getest. Twee hogere toppen (358 en 374), waarna dit de hogere bodem (na de vorige van 301) kan zijn.

Bevestiging hiervoor zal nog even op zich laten wachten. Verder heeft de RSI opnieuw positieve divergentie laten zien en loopt alweer fors op. De MACD kan binnen een paar dagen een hogere bodem en positieve crossing afronden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Nasdaq 100 en Russell 2000
Verder valt nog het omgekeerde hoofd-schouderpatroon in de Nasdaq 100 op. Als neklijn hanteer ik de zone 2.410 – 2.418. De index zou nu in de afrondende fase van de tweede schouder zitten, waarbij een hoger bodem rond het 50-daags is gevormd. Hetzelfde patroon is te zien in de Russell 2000, met de neklijn bij de all-time high.

Zeer sterk voor de komende maanden.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

312 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 juli 2011 09:12

    BAS, bedankt voor je reactie!

    Met betrekking tot de discussie omtrent de harami, zal wel een wel of niet discussie blijven. Het enige wat ik hierop kan zeggen is, bekijk je charts in het verleden en stel vast hoe vaak bij het optreden van een harami zich een trendomkeer heeft voorgedaan!

    Maar ik blijf BAS een topper vinden!
  2. goldsammy 21 juli 2011 09:23
    quote:

    minister president Balkenende schreef op 21 juli 2011 09:16:

    [...]

    helemaal mee eens!
    Mijn excuses als ik je podium en je quote een beetje inpik, MJP...
    Maar dankzij jou ga ik elke ochtend met een lach op mijn gezicht achter de pc zitten..
    De dag begint vrolijk zo.. :-) ..het zijn de kleine dingen die het doen.

    Ik hoop dat je het niet erg vindt.

  3. [verwijderd] 21 juli 2011 09:41
    Ik ga er maar, net zoals de rest van de markt kennelijk, vanuit dat de top een 'succes' wordt, maw er zal wat aan de Griekse rotzooi gedaan worden.

    Toch ben ik voorzichtig voor de komende weken.

    Wat TA betreft: een echte bodem of top wordt vaak niet op een trendlijntje gevormd, maar lukraak. Zie de laatste 'false move' beneden genoemde steun.

    Andere redenen om voorzichtig te zijn:
    ervaring uit het verleden (dat is dus TA op FA): het bezit van de zaak is vaak het einde van het vermaak. De eurotop kan positief zijn, en vervolgens wordt er maar matig op gereageerd.

    Ten tweede kan het besluit net wat negatiever ontvangen worden dan de huidige marktverwachting. Dan gaat het weer naar beneden.

    En volgende week moet de VS met een besluit komen omtrent het schuldenplafond. Ook hier verwacht ik dat men er wel uit komt.

    Maar ik wil niet opnieuw onvoorbereid een black swan voorbij zien vliegen. Kortom, mijn positie blijft vrij neutraal. Ik heb wat deep out of the money puts gekocht op zwakke, maar juist ook op sterke fondsen.

    Omhoog verdien ik (niet zoveel ivm geschreven calls die dan itm komen), omlaag ben ik redelijk beschermd.

  4. [verwijderd] 21 juli 2011 09:42
    Plafond wordt natuurlijk verhoogd, de situatie in de USA is daardoor minder complex dan in de EU, en dus zullen de beurzen daar het op korte en middellange termijn beter doen dan hier in Europa en vooral beter dan de AEX.

    quote:

    Goudenbocht schreef op 21 juli 2011 09:25:

    Heldere analyse van Bas.

    Ik vermoed dat de uitkomst van het wel of niet verhogen van het schulden plafond van de Amerikaanse overheid de richting van de beurzen zal bepalen de komende tijd.
  5. [verwijderd] 21 juli 2011 09:56
    quote:

    Lecram schreef op 21 juli 2011 09:51:

    Waarom zijn analyses eigenlijk altijd zo zwart/wit?

    We meanderen al maanden binnen bepaalde grenzen, waarom zou dat veranderen? De economie implodeert niet direct, maar een waanzinnige expansie zie ik ook niet 123.
    Ligt net aan het belang dat je hebt bij een analyse.

    Mijn analyse geeft nu een verkoopsignaal op de future(5-min) bijvoorbeeld.
    Ik ben helemaal positieloos, dus ik deel dat graag :)

    De daggrafiek heeft zich bij mij redelijk netjes binnen de toppen gehouden. Koopsignaal op dagbasis pas boven een slot boven de 335. Weekgrafiek zegt dubbel dippen en dan up. Uit de dalende trend gebroken(leek op een dalende wig) met een steun bij 350 en een top bij 357.

    Geloof echter nooit dat dat voorlopig wordt bereikt. Maar het kan altijd. Ik blijf voorlopig bearish, maar kijk altijd twee kanten op.
  6. Henk Snaph 21 juli 2011 10:02
    Wat Amerika betreft denk ik dat alles al in de koersen verwerkt is. Wat Europa betreft denk ik dat er wel eens een zware tegenvaller kan komen.
    Griekenland heeft van alles beloofd maar daadwerkelijk gebeurd is er nog
    NIETS. Heeft al iemand gezien dat het leger belastingen bij de mensen opgehaald heeft, want dat zal de enige mogelijkheid zijn om de mensen belasting te laten betalen. Het zijn alles lege beloftes wat die Grieken doen en als landen als Porugal, Ierland en Spanje zien dat men gerust zijn gang kan gaan doen die het precies na en blijft alles bij het oude.
    Is er hier werkelijk nog iemand die in een goede afloop gelooft?
    De beurs zal de waarheid laten zien.

    henks
  7. kolenboer 21 juli 2011 10:04
    quote:

    trein1989 schreef op 21 juli 2011 09:33:

    vandaag moet het gebeuren, een EU-oplossing voor het Griekse schuldenprobleem
    FINAL COUNTDOWN voor de EU geen besluit of een slappe besluit dan campingcrash
    sta met zijn 17 achter de eurozone en vind een oplossing om de schuldencrisis aan te pakken
    Hopelijk komt er niks uit, klappen met die euro. Het heeft alleen nog maar ellende gebracht. Kijk eens naar Scandinavie, die hebben nog lekker hun eigen zeggenschap. De politiek heeft ons land verraden aan Europa.

    Maar er komt echt geen oplossing want er is geen oplossing. Alle oplossingen die ze aandragen zijn geldig voor een jaar. Het probleem is gewoon dat zuidelijke landen er nooit bij hadden gemogen. De enige goede plossing is dus gewoon om die eruit te schoppen maar dat zullen ze nooit doen. Kan dat niet dan is de enige goede oplossing om er zelf uit te stappen.
312 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links