Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een dikke 200%

RTL-Z bestaat tien jaar. Ter gelegenheid daarvan heb ik voor hun site een column geschreven die ik u niet wil onthouden.


Het mooie is dat als ze een glazen bol hadden gehad, ze het waarschijnlijk wel uit hun hoofd hadden gelaten om een dergelijke zender op te zetten. Maar qua nieuwswaarde was het natuurlijk een prachtige periode.

Beurstechnisch was het een drama. Bij de oprichting schurkte de AEX tegen de 600 aan. Een paar maanden later kregen we de eerste grote klap: 9/11. En er kwamen nog veel grote klappen.

Per saldo zou u inclusief ontvangen dividend een procent of 20 hebben ingeleverd. Daarmee is het een van de meest slechte tienjaars periode. Als ik naar de lijst met namen in de toenmalige AEX kijk, draait mijn maag om.

Ik noem u een paar namen, die waarschijnlijk uit emotionele zelfbescherming ver in uw geheugen zijn weggezonken:

  • Versatel
  • KPNQwest
  • Hagemeijer
  • Getronics

Beurslievelingen
Als u van deze aandelen was afgebleven, was u een hoop verlies bespaard. Het waren de typische beurslievelingen van die tijd. Maar ook een tweetal andere lievelingen hebben enorm teleurgesteld: Aegon en Ahold.

De les is dat u maar beter van populaire aandelen moet afblijven. Omdat de verwachtingen zo hoog zijn, is de kans op teleurstelling ook groot. En dan zijn de koerseffecten ook het grootst.

Het aandeel waar u achteraf wel in had moeten zitten is DSM. Het aandeel steekt echt met kop en schouders boven de rest uit. Ook hier kunnen we lessen uit trekken. Het bedrijf is getransformeerd van een cyclisch chemiebedrijf naar een bedrijf wat producten levert met een hoge toegevoegde waarde.

Double whammy
De ups & downs in de resultaten zijn een stuk minder geworden. Verder zijn veel beleggers gecharmeerd van de verregaande samenwerking met de Chinezen en de research op het gebied van voedingstechnologie.

Als laatste plus: de balans. DSM heeft veel verkocht qua onderdelen en qua producten. Daardoor hebben ze netto cash op de balans staan. Door goede bedrijfsvoering zijn zowel de winsten als de waardering gestegen. Een double whammy.

Daardoor hebt u inclusief herbelegd dividend maar liefst een dikke 200% verdiend. Chapeau! Het aandeel is dan ook niet voor niets mateloos populair onder analisten en beleggers.

Koopadvies
Onder de analisten heeft een kleine 70% het aandeel op een koop staan. Dat percentage is nog nooit zo hoog geweest. In de grafiek hieronder ziet u de koersontwikkeling van DSM versus de AEX (rode lijn) en de winstontwikkeling van DSM versus het beursgemiddelde (groene lijn).

Ik heb nog een grafiek gemaakt waarbij het enthousiasme van de analisten (koop- en verkoopadviezen), de rode lijn wordt afgezet tegen de relatieve performance van het aandeel. De andere keren dat het enthousiasme op zijn hoogtepunt was (2001, 2005, 2008) deed het aandeel het slechter dan de index.

DSM-scenario
In de afgelopen tien jaar bent u rijk geworden van DSM. Maar rijk wordt u niet van beleggen in de winaars uit het verleden, maar in die van de toekomst. In de komende tien jaar zult u rijk worden van een bedrijf wat het scenario van DSM gaat volgen.

Bij DSM zelf is er zoveel enthousiasme dat de kans op teleurstelling daar het grootst is. Al zie ik nog met geen mogelijkheid waar die teleurstelling vandaan zou moeten komen. Maar ja dat zag u bij Ahold in 2001 ook nog niet.

Dan rest mij nog om RTL-Z veel succes te wensen met de volgende tien jaar, met net zo veel bijzonder nieuws (het liefst prettig nieuws) en een betere beurs.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 9 josti5 6 juni 2011 16:56
    Hmm: ik bewaar aan Versatel juist voortreffelijke financiële herinneringen: 1-euro feestje, 2-euro feestje...

    Jammer dat die ultrahebzuchtige mol roet in het aandeel gooide.

    Maar ja, zo gaat dat altijd als er verschrikkelijk veel geld valt te verdienen: zie o.a. Crucell, Versatel Duitsland.

    Tijdig aanzitten aan tafel om zo veel mogelijk kruimeltjes op te pikken, en bijtijds weer wegwezen, dus voordat de stekker er uit gaat, is mijn devies.
  2. forum rang 10 voda 6 juni 2011 20:21
    Ook wel een leuk stukje:

    Bernt Hofstad: Het geduld is op

    - Het geduld is op bij de man in de straat. Bezuinigingen, ontslag en hogere belastingen. Het is de schuld van de overheid, zegt men.

    - Het geduld is op bij de landen die op een verantwoorde manier zijn omgegaan met de belastinggelden. Oké, het geduld is bijna op. Vooralsnog zijn ze bereid om nog meer geld uit te lenen aan de zwakkere broeders maar ik denk niet dat dit veel langer door kan gaan.

    - Het geduld is op bij de beleggers. Alweer een klap op de beurs. De beurs was net zo goed bezig om te herstellen en toen ging het weer mis. Kijk maar naar de AEX, die staat inmiddels weer zo’n 4% in de min voor het jaar.

    Net zoals er de afgelopen 10 jaar weinig rendement te behalen viel met het beleggen in welke index dan ook is ook in het afgelopen jaar niet veel vooruitgang geboekt bij een passieve belegging. Ongeacht hoe goed gespreid de portefeuille is geweest.

    Vele beleggers werden in de jaren ‘80 en ‘90 erg verwend met hoge jaarlijkse rendementen. Niet dankzij hun briljante beleggingsinzichten maar simpelweg omdat de beurs in een lange stijgende trend zat. Daarvoor was het ook kommer en kwel omdat de beurs vanaf 1965 tot 1982 niet van zijn plaats kwam. Dus wat wij vanaf het jaar 2000 zien hebben wij eerder meegemaakt, maar dat maakt het zeker niet leuker. Een groot verschil van toen is dat de beleggers ongeduldiger zijn geworden. Ze willen onmiddellijk resultaat zien.
    Een andere groot verschil is dat de marktinformatie sneller en goedkoper toegankelijk is en dat maakt het mogelijk om ook in de huidige marktomstandigheden goede resultaten te behalen. Er zijn vele strategieën die gebruikmaken van korte termijn bewegingen in de markt. De belangrijkste ingrediënten zijn altijd risico- en money management en discipline. En daar is zeker geduld voor nodig.


    Geduld om de strategie te ontwikkelen en testen. Geduld om te wachten op de goede signalen. En het geduld op te kunnen brengen op de momenten dat het even tegen zit. Dat doet het namelijk ook. Geen enkele systeem is 100% goed maar de beloning voor het getoonde geduld is er zeker wel.

    Met de juiste discipline worden positieve rendementen in zowel stijgende als dalende markten behaald en jaren met negatieve resultaten komen niet of nauwelijks voor.
    Neem de situatie van vandaag als voorbeeld. Het sentiment is omgeslagen naar negatief, de beurzen hebben de afgelopen tijd behoorlijke veren gelaten. Het resultaat is een behoorlijk oversold situatie met een trend die dreigt om te slaan (naar beneden). Een goed tijdstip om in te stappen. Op deze manier wordt op een relatief laag niveau ingekocht. En tegelijkertijd weet u heel snel of de huidige correctie daadwerkelijk een correctie was of dat dit het begin van een nieuwe trend is geweest. In het laatste geval is het zaak om snel afscheid te nemen. Dat is de discipline. Als het een correctie was heeft u op een mooi moment in kunnen stappen.

    “We cannot direct the wind but we can adjust the sails!”

    Bernt Hofstad

    Voor vragen kunt u Bernt Hofstad e-mailen op info@firstcapital.nl

    De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde rendementen geven geen garantie voor de toekomst.

    De bijdragen van Bernt Hofstad zijn op persoonlijke titel geschreven en zijn geen beleggingsadviezen van Alex Vermogensbank. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde rendementen geven geen garantie voor de toekomst.

    Het beurssentiment

    In deze wekelijkse column wordt het beurssentiment beschreven aan de hand van een handige graadmeter. De koop- en verkoopsignalen van ongeveer 30.000 financiële instrumenten bepalen de richting van de graadmeter. Bernt Hofstad van First Capital Asset Managers biedt u zodoende wekelijks een exclusieve blik op de stemming op de beurs.

    Wie is Bernt Hofstad? Bernt Hofstad (1955) is Noor van geboorte, en is de oudste partner van First Capital. Hij is bij KPMG opgeleid als accountant. Tot 1983 was hij verbonden aan KPMG in Noorwegen. In de periode 1983 tot 1994 was hij werkzaam in Noorwegen en Nederland als financieel directeur/bestuurder bij verschillende ondernemingen. In 1989 vestigde hij zich definitief in Nederland. Sinds 1994 is Bernt de drijvende kracht achter het succesvolle beleggingsbeleid van First Capital.


  3. Deventer & Yozgat 6 juni 2011 20:25
    Beste Corne,

    Jij als geen ander moet toch weten dat 100% rendement alleen met tijd en rust moet komen.

    Ik zal je enigszins een potentieel top-5 prijs geven, wel met een minimaal tijdsbestek van 3 jaar.
    1- Post NL
    2- KPN
    3- USG people
    4- Randstad
    5- Roto Smeets ( long shot met potentie)

    Good Luck ermee.
  4. [verwijderd] 7 juni 2011 13:17
    Beste Voda,

    Inderdaad Imtech heeft het ook ontzettend goed gedaan. En om dezelfde reden; stijging van de winst en stijging van de waardering. RTL-Z had mij gevraagd om te kijken naar de aandelen die 10 jaar gelden in de AEX zaten. Ook de overgenomen bedrijven (bijv ABn -AMRO) hebben niet zo'n superformance behaald als DSM.

    met vriendelijke groet
    Corne van Zeijl
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links