Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bank met een groene hefboom

Voor actieve aandeelhouders betekenen april en mei topdrukte. De meeste beursfondsen houden namelijk in deze periode hun algemene vergadering van aandeelhouders (ava), de jaarlijkse bijeenkomst van de bestuurders en de verschaffers van het risicodragende kapitaal, de aandeelhouders. De belangrijkste agendapunten zijn de benoeming van toezichthouders (commissarissen), de beloning van de directeuren en de hoogte van het dividend.

Er staat veel op het spel voor alle betrokkenen, dus de opzet is formeel. Een strakke agenda, met vaak ingewikkeld geformuleerde punten, moeten de zorgvuldigheid waarborgen. Daardoor is bij veel ondernemingen de ava verworden tot een uitgesponnen, juridische afhandeling. Saai dus. Zeker voor de particuliere  aandeelhouder. Maar niet bij de Triodos, de bank voor duurzaam Nederland. Daar zit de zaal vol met betrokken aandeelhouders.

Waarom? Veel mensen kennen Triodos van haar beleggingsfondsen zoals het Cultuurfonds, het Groenfonds, het Fair Share Fund. Weinig beleggers weten dat je ook (certificaten van) aandelen van de bank zelf kunt kopen. Een hele duurzame investering. Want als u een euro investeert in aandelen Triodos groeit het eigen vermogen ook met een euro.

Een groene hefboom
Volgens de regels van het grote bankspel mag Triodos voor elke euro eigen vermogen ongeveer 9 euro spaargeld aantrekken, bijvoorbeeld van uw buurman. In theorie is er dan 10 euro in kas om krediet te geven aan groene winkels, biologische boeren, theaters, windmolenparken enzovoort. In de praktijk is het minder omdat een deel van die 10 euro ook nodig is om bijvoorbeeld Triodos-kantoren te kopen en in te richten.

Maar 6 euro is het al snel, waarmee u dus 6 maal duurzamer investeert dan uw buurman die zijn euro spaart bij Triodos of een euro belegt in één van de groene Triodos fondsen. En uw financiële rendement - naast uw bijdrage aan een betere wereld - is bijna 3% in de vorm van dividend plus ongeveer eenzelfde percentage omdat de waarde van het aandeel Triodos stijgt. Dat telt al snel op tot het dubbele van wat uw buurman aan rente krijgt op zijn spaarrekening.

En uw buurman mist ook al die mooie groene hefboom. Maar de zaal zit niet vol met aandeelhouders vanwege het financieel rendement. De aandeelhouders komen uit betrokkenheid met de onderneming. Ze geloven in de missie van de bank. Geld moet rollen, maar wel naar de duurzame kant van de samenleving. De bank komt aan deze betrokkenheid tegemoet. Zij gebruikt de vergadering van aandeelhouders om klanten en aandeelhouders dichter naar zich toe te trekken.

Niet lijnrecht tegenover het bestuur
De formaliteiten blijven dezelfde als voor een beursgenoteerde onderneming - uiteraard, want het is geen gezelligheidsvereniging -  maar de toon en invulling zijn sympathieker. Voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering krijgen alle aandeelhouders een lijst met stellingen over de bank en haar projecten. De uitkomsten worden op de ava getoond zodat aandeelhouders van elkaar weten hoe ze er in zitten. Zij gaan delen in de missie van de bank. Dat levert levendige discussies op tussen bestuur en collega-aandeelhouders onderling.

Aandeelhouders en werknemers zitten niet in rijen maar gegroepeerd aan ronde tafels. Er wordt tijdens de ava een moment ingelast om per tafel onderwerpen die de bank aangaan te kunnen bespreken.  Directieleden en commissarissen schuiven hierbij aan of lopen rond. Door deze open opstelling ontstaat direct contact tussen bestuur en aandeelhouders. Men spreekt over ´onze bank´.

Dit in schril contrast met menig ava van andere beursgenoteerd bedrijven, waar de aandeelhouders in slagorde opgesteld zitten - recht tegenover het bestuur - dat zich bij voorkeur verschanst op een hoog toneel en achter afgedekte tafels. Een gewone ava is dan ook vaak een strijd die zelden winnaars oplevert. Zie de strijd bij De Bank, nog niet zo heel lang geleden.

Arnoud Wolff is privé long certificaten Triodos Bank


Arnoud Wolff is onafhankelijk analist en investeerder. Hij was oprichter en jarenlang beheerder van Robeco European Midcap Fund en beheerder van Midlin NV. Dit fonds investeert in een select aantal ambitieuze Europese ondernemers. Daarnaast belegt Wolff sinds 2006 voor eigen rekening onder de naam Phida Capital in Nederlandse en Duitse microcaps. Zijn bijdragen zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. Wolff schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arnoud Wolff

Arnoud Wolff in onafhankelijk analist en investeerder. Hij was oprichter en jarenlang beheerder van Robeco European Midcap Fund is beheerder van Midlin NV. Daarnaast belegt Wolff sinds 2006 voor eigen rekening onder de naam Phida Capital in Nederlandse en Duitse microcaps. Midden jaren negentig rolde hij in het vak als an...

Meer over Arnoud Wolff

Recente artikelen van Arnoud Wolff

  1. apr '06 Druk op de ketel, Binck 61

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links