Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Druk op de ketel, Binck

Groot nieuws voor de 500.000 Nederlandse online beleggers. Bij Postbank kunnen bestaande klanten al enkele weken gratis instappen, en ook ABN Amro verlaagt haar tarieven tot Binck niveaus.

Ze moeten wat, want de eerstekwartaalcijfers van Binck Bank tonen een versnelling van de groei. Beleggen is een discountmarkt geworden. Binck reageerde vandaag sneller dan z'n schaduw.

Je ziet nu het Ryanair-effect. De grootbanken kunnen niet langer hoge tarieven hanteren met forse marges. De komst van een prijsvechter zorgt voor extra vraag.

Eerst verloren Postbank en ABN Amro klanten aan Alex en Binck, vorig jaar begon ook Alex klanten aan Binck te verliezen. Moeten ze bij Binck nu bang zijn voor de acties bij ABN Amro en Postbank? Ik denk het niet.

Doorsnee Binckers
Zolang ze de kosten laag kunnen houden en duidelijk en agressief blijven communiceren dat zij de goedkoopste zijn, voorzie ik geen probleem. Binck begon het jaar 2005 met 20.000 klanten en eindigde met 33.000 klanten. Inmiddels zijn dat er 40.000. Dat is nog altijd een marktaandeel minder dan 10%.

Voor het einde van het jaar wil Binck 50.000 tot 60.000 online beleggers in het bestand hebben. Dat moet lukken, zeker nu de doorsnee-belegger weer terugkomt naar de markt. Niet alleen de die-hard handelaren hebben een account bij Binck. De gemiddelde Bincker heeft een portefeuille van 50.000 euro en verricht vijf transacties per maand.

Omdat het bewaarloon er laag is, is deze broker ook goedkoop wanneer je weinig doet. Ik verwacht ook niet dat de kortingsacties Binck echt pijn gaan doen. De perceptie dat ABN Amro duur is, blijft gewoon bestaan. Net als bij Albert Heijn. Ondanks alle prijsverlagingen denkt iedereen nog steeds dat AH duur is.

Averechts effect
Binck heeft als doelstelling om de goedkoopste in de markt te zijn. Nog voordat de toestroom van nieuwe klanten bij Binck kan opdrogen, heeft zij alweer de tarieven onder die van de grootbanken gezet. De kostenstructuur is vlak. De systemen staan er al, er hoeven bij forse klantengroei hooguit wat extra mensen in het callcenter te worden gezet.

Lagere tarieven trekken extra nieuwe klanten, terwijl bestaande klanten meer transacties gaan doen. Lagere prijzen worden zo gecompenseerd door de hogere volumes. Het kán zelfs tegen Postbank en ABN Amro gaan werken. Als zij in de media over hun verlaagde prijzen communiceren, maken ze de particuliere belegger alleen maar prijsbewuster.

En als ze dan, ondanks hun verlaagde tarieven, voor veel diensten duur zijn, heb je kans dat dit juist averechts werkt. Ook de intrede op de Belgische markt maakt Binck aantrekkelijk. In een maand tijd hebben ze er tussen de 500 en 1000 klanten geworven, mede dankzij een goede pers. Tarieven en marges zijn daar nog een heel stuk hoger.

Nog steeds goedkoop
De markt is wat kleiner, maar biedt nog voldoende groeipotentie. Binnen een paar jaar zou Binck 10.000 klanten moeten kunnen krijgen. Na de koersexplosie van 4 naar 16 euro zie je dat veel beleggers hoogtevrees krijgen. Maar Binck is nog steeds goedkoop. Op basis van de winst bij 60.000 klanten is de koers/winstverhouding nu 13.

In Amerika noteren discountbrokers tegen een k/w van 17 en in Duitsland en Zwitserland liggen de k/w’s tussen de 25 tot 30. Bekijk je Binck als een internetbedrijf, dan is een k/w van 13 al helemaal bescheiden. Momenteel staat de wind nog vol in de zeilen. De beurzen trekken aan.

Daardoor zijn de gemiddelde koersen hoger, de gemiddelde transactiewaarde hoger en dus de commissieinkomsten hoger. En daar hoeft een online broker verder niets voor te doen. Binck-klanten houden bovendien een gemiddelde kaspositie van een kleine 7.000 euro aan. Ze krijgen daarvoor geen rentevergoeding, maar Binck zelf wel.

Schaduwzijde
Daarbij komt nog een mooie rentemarge op de effectenkredieten, het lenen van geld met de aandelenportefeuille als onderpand. De totale rentemarge levert 25% extra inkomsten op. Dat is een mooie hedge tegen een oplopende rente, die doorgaans een negatieve invloed hebben op aandelenkoersen en daarmee op de inkomsten van een broker.

De rente is één van de keerzijden van de medaille. Er zijn er nog meer, natuurlijk. Binck Bank heeft nog wat dag- en derivatenhandelactiviteiten en die gaan gepaard met een hoger risico. Die worden echter gefaseerd afgestoten. Daarnaast kan een dalende dollar ongunstig uitpakken.

Niet alleen omdat dat slecht is voor veel AEX-bedrijven met activiteiten in Amerika, maar ook omdat veel klanten op de Nasdaq handelen. Nieuwe toetreders, discounters, op de markt zouden ook nadelig zijn, maar dat zie ik niet snel gebeuren. Voor een buitenlandse broker is de Nederlandse markt te klein.

Dark horse
De Belgisch/Franse discounter Keytrade heeft het al eens geprobeerd in Nederland en dat werd een falikante mislukking. Wellicht dat Van der Moolen met Curvalue zich meer op de particulier gaat richten of dat een van de grootbanken een apart label opzet. Rabobank heeft Alex gekocht, misschien komen ABN Amro en Binck ooit samen…

Het aandeel Binck is al een paar keer over de kop gegaan. Toch is Binck voor velen nog steeds een dark horse. Daarom had de aankondiging gisteren dat ABN Amro zijn tarieven fors gaat verlagen nauwelijks impact op de koers. Alleen de analisten van Rabobank volgen het nauwgezet.

Maar ja, dat is logisch aangezien Rabobank met Alex een directe concurrent onder haar paraplu heeft…

Noot van de redactie: zojuist kwam óók Alex met de mededeling dat de tarieven per 1 mei verlaagd worden


Arnoud Wolff is oprichter en fondsmanager van European Midcaps Fund. Op moment van publicatie heeft Wolff een positie in Binck, zowel privé als voor zijn Robeco European Midcaps Zijn bijdragen zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. Wolff schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op wolff@iex.nl.


Arnoud Wolff is onafhankelijk analist en investeerder. Hij was oprichter en jarenlang beheerder van Robeco European Midcap Fund en beheerder van Midlin NV. Dit fonds investeert in een select aantal ambitieuze Europese ondernemers. Daarnaast belegt Wolff sinds 2006 voor eigen rekening onder de naam Phida Capital in Nederlandse en Duitse microcaps. Zijn bijdragen zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. Wolff schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arnoud Wolff

Arnoud Wolff in onafhankelijk analist en investeerder. Hij was oprichter en jarenlang beheerder van Robeco European Midcap Fund is beheerder van Midlin NV. Daarnaast belegt Wolff sinds 2006 voor eigen rekening onder de naam Phida Capital in Nederlandse en Duitse microcaps. Midden jaren negentig rolde hij in het vak als an...

Meer over Arnoud Wolff

Recente artikelen van Arnoud Wolff

  1. apr '06 Druk op de ketel, Binck 61

Reacties

61 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 april 2006 12:16
    Rustig even wachten hoe diep de tarieven naar beneden gaan.

    Ik ga er vanuit dat er toch eerst eeen fase komt van strijd, welke middelen en hoe extreem er gestreden gaat worden is koffiedik kijken.

    Binck zal dan minder winst kunnen genereren op de activiteiten, maar ook veel minder klanten zullen overstappen omdat het verschil om dat te doen niet meer de moeite is.

    Ze gaan nu met de optietarieven voor de goothandelaren 1/4 euro omlaag.
    Maar dit wordt zeer zeker voorlopig niet ingelopen met meer omzet.
    Optieomzetten in Nederland bevinden zich namelijk op dit moment op een hoogtepunt.
  2. [verwijderd] 21 april 2006 12:23
    Ligt ook aan beursklimaat weet niet hoe het anderen vergaat maar je kan toch maar weinig verkeerd doen in deze markt alles gaat omhoog de vraag is of dit ook voor de rest van het jaar gaat gelden.

    Valt me ook dat iedereen weer met beleggen bezig is krijg regelmatig advies van mensen die dit jaar met beleggen zijn begonnen zijn achteraf nog goeie adviezen ook.

    Maar heel ergens begint het toch te knagen zou toch graag weer eens een ferme correctie willen zien en dan nog eens kijken of Binck zoveel nieuwe klanten krijgt.
  3. [verwijderd] 21 april 2006 12:24
    Aardig artikel.
    Paar kanttekeningen:
    De aggressieve reclames moet natuurlijk wel blijven kloppen dus daar wordt nu kritisch naar gekeken. Mogelijk zal Binck zich moeten gaan profileren als een goedkope 'specialist'. Iets dat ik zelf graag zou zien.

    Verder lijkt de winst bij 60.000 klanten wel aan de optimistische kant. Is dat het gevolg van het rekensommetje KW1 2006 (40.000 klanten) maal 1,5 maal 4 (kwartalen)? (0,20 x 1,5 x 4 = 1,20)
    De 1,20 waar je dan op uit komt vermenigvuldigt met de k/w van 13 komt uit op het huidige koersniveau.

    Feit is dat Binck op dit niveau zeker niet overgewaardeerd is, maar de markt staart zich blind op de forse koersstijging en op het vermeende ongunstige effect van deze 'prijzenslag'.
  4. [verwijderd] 21 april 2006 13:32
    halfvol of halfleeg.

    Wat nu indien je een fonds hebt. De beheerder komt met een verhaal. Dit is positief maar hij heeft zelf geen positie. Dan is het toch ook gewoon een stomkop. Waar men positief is heeft men doorgaans een positie (of kort daarna)

    Hij zet het erbij opdat u het artikel op uw wijze op waarde kunt schatten. Niets meer en niets minder.

    vr gr K.
  5. [verwijderd] 21 april 2006 13:34
    quote:

    Emilev schreef:

    Ik citeer uit de disclaimer:
    "Op moment van publicatie heeft Wolff een positie in Binck, zowel privé als voor zijn Robeco European Midcaps"

    Lekker onpartijdig artikel!!!

    Staat notabene op de voorpagina van IEX onder de kop, én in het artikel én in de disclaimer...de strekking van het artikel is namelijk: ik blijf in Binck want...*hierom en daarom*.

    Wat voor problemen heb je daarmee?
  6. [verwijderd] 21 april 2006 13:35
    quote:

    eiboc schreef:

    Het klopt dat de rentemarge Binck 25% extra inkomsten oplevert. Daarom zijn zij ook niet de goedkoopste broker. Als je naar het totale kostenplaatje kijkt, plus de gebruiksvriendelijkheid van de website, dan wint Alex het ruimschoots.
    Dat is een mening en geen feit. Ik stap juist over van Alex naar Binck vanwege de gebruiksvriendelijkheid van de website...
61 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links