Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obama de Griek

Mogelijk kent u Zorba, maar ook Obama heeft de nodige Griekse trekjes. Als we kijken hoeveel schuld ze allebei hebben en hoe de Grieken en de Amerikanen hun schulden willen aan pakken, dan lijken ze op elkaar.

Obama wil na eerst megaschulden gemaakt te hebben, nu in de schulden snijden. Hij wil de komende twaalf jaar voor 4.000 miljard dollar ingrijpen in de begroting. Daarmee moet het schuldbedrag weer dalen tot 2,5 procent van het bnp. Nu is dit nog 10,8 procent…

4.000 Miljard is wel een bedragje. De schulden van Amerika en de rest van de Westerse wereld zijn zo hoog dat dit weekend in de kranten uitgebreid werd uitgelegd hoe het nu zit met het Nederlandse triljoen en biljoen en de verschillen met de Amerikanen. Het feit dat we het over dit soort bedragen hebben in het licht van schulden, is al schokkend genoeg. De schulden zijn zo megagroot en toch durven we het te hebben over de rijke landen.

Ik sprak me vorige week uit strategische en economische reden uit tegen de inkrimping van het leger. Hoewel het zo lekker gemakkelijk bezuinigt. Immers als we leraren naar huis sturen en scholen dicht gooien krijgen we herrie, terwijl we weinig horen wanneer we militairen wegsturen. Maar ik bedacht me los van de economie ook, dat het ongepast is om iemand die recent zijn leven nog heeft gewaagd in een vredesmissie, nu ineens te ontslaan.

Zoals het naar huis sturen van je leger slecht is voor de economie, is het bezuinigen van Obama ook slecht voor de business.
Ik was nooit voor de enorme stimulatieplannen omdat deze de markt kunstmatig hoog gehouden hebben. Maar om nu ineens te gaan bezuinigen is net zo dom. Het is zoiets als de motoren van een jumbojet uitzetten terwijl we nog aan het opstijgen zijn.

Europa niet veel beter
De Duitse minister van Financiën Schäuble heeft recent nog in een interview met de krant Die Welt de vraag gesteld of na analyse van de Europese Commissie, de ECB en het IMF zal blijken of de Griekse schuldenlast houdbaar is of niet? De media in Duitsland gingen direct uit van het afstempelen van de Griekse schuld en de rendementen stijgen dan ook naar recordhoogtes. Een Griekse staatsobligatie met een looptijd van twee jaar heeft nu een rendement van bijna 17% per jaar.

De Grieken zijn over vier jaar bijna 30 procent van hun inkomsten kwijt aan rentebetalingen en als zij per ongeluk niet meer betalen, dan raken veel lokale Duitse banken ineens in de problemen. Ook hebben dan diverse Europese landen een probleem, want een jaar geleden gaven we alleen al voor een noodlening 110 miljard aan de Grieken.

Maar weer terug naar de VS. Bill Gross heeft zijn mening op het Amerikaanse staatspapier verder heeft verlaagd, zo werd afgelopen maandag bekend. We hebben het niet over een sukkeltje, Gross is een grote. Een beetje vergelijkbaar met Buffett.

Hij beheert een fonds met een omvang van 236 miljard dollar en is daarmee leidend bij vermogensbeheerder Pimco. Voor wie dit niet kent, Pimco is een onderdeel van het Duitse Allianz. Dit is een verzekeringsbedrijf, maar het verloor in 2008 via dochter Dresdner Bank ook serieus geld. Omdat Gross negatief is op de VS verkocht hij een grote positie in Amerikaans staatspapier. Als het in een bedrijf of klein land was geweest had iedereen in paniek geraakt, maar nu werd het voor zoete koek aangenomen.

Problemen Japan
Niet speciaal om Gross te volgen maar mede omdat ik denk dat de problemen in Japan tot meer vraag op de kapitaalmarkt zullen leiden en dus tot hogere lange rente, heb ik voor een bevriend hedgefund een shortpositie op de Amerikaanse lange staatsobligaties genomen.
De problemen in Japan blijven groot en hoewel de markt het allemaal negeert zou het me niet verbazen als deze problemen alsnog naar de oppervlakte zouden burpen.

Maar gelukkig ben ik niet de enige die grote effecten verwacht van de problemen in Japan. Zo is er fondsenhuis Amundi dat ook denkt dat de situatie in het land tot vraaguitval van commodities zou moeten leiden.

Sowieso ben ik van mening dat de wal anders het schip keert. Gezien de hoge benzineprijzen kunnen we inschatten dat Joe Sixpack geen geld meer heeft voor luxe goederen. Een gallon kostte een jaar geleden in New York nog 2,86 dollar en nu is dat al 4,00 dollar.

Ik kan dan ook onmogelijk heel positief zijn op de markten, maar de markten hebben daar minder moeite mee. Hoewel, we zien de EB indicator naar een verkoopsignaal gaan en ook de Twindicator heeft een verkoop gegeven.

Mijn advies is en blijft toch dat je minimaal wat bescherming zou moeten kopen onder je portefeuille. Zo kun je een putje nemen op de AEX, maar ook kun je een Turbo short kopen.

Voor wie graag wil weten hoeveel Turbo's short je moet kopen tegenover je portefeuille:
Aantal Turbo's short: Portefeuillewaarde / stand AEX x 10 (de ratio).

Dus als de AEX op 350 staat, en je hebt een AEX portefeuille van 35.000 euro, dan heb je 35.000 / 350 x 10 = 1000 Turbo's short nodig. Het maakt in deze formule voor het aantal Turbo's niet uit welke hefboom je kiest. Maar bij een hoge hefboom is het risico dat je het stoplossniveau bereikt groter, met als voordeel een kleinere inleg. Terwijl bij een lagere hefboom het stoplossrisico kleiner is, maar de inleg groter.

Als het een Europese portefeuille is en je neemt de Eurostoxx dan is de formule: Portefeuillewaarde / stand ESTOXX x 100 (de ratio).

Succes.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 april 2011 11:14
    Mijn advies is en blijft toch dat je minimaal wat bescherming zou moeten kopen onder je portefeuille. Zo kun je een putje nemen op de AEX, maar ook kun je een Turbo short kopen.

    Als je gaat beleggen en je aandelen met optie's en turbo's gaat beschermen tegen een daling dan kun je die 35000 Euro beter op een renterekening zetten. Want die bescherming kost je heel veel premie.
  2. Wij Rosario 18 april 2011 12:39
    Jij vindt het dom om schulden te maken en om ze af te lossen. Wanneer ben je dan wel pienter?
    Volgens mij heeft wachten op betere tijden ook geen zin want ik kan mij niet herinneren dat er de afgelopen 20 jaren perioden van afbouw van schuld geweest zijn. Het enige wat er gebeurde is verlaging van rente en vergroting van reële inflatie, beide zijn slecht voor een spaarder. Er zal dus bespaard moeten worden en het verhaal van Obama lijkt wel heldhaftig maar wezenlijk zal het niet veel brengen omdat het retoriek is.
  3. [verwijderd] 18 april 2011 12:46
    quote:

    Frank van Dongen178 schreef op 18 april 2011 12:10:

    Bescherming kan ook winst opleveren.
    Cees Smit
    Dat kan wezen Frank maar in je gegeven voorbeeld niet, daar is het lood om oud ijzer en je moet dan ook nog de verkoop goed timen plus je moet rente betalen over je turbo investering.

    Ik ga voor verkoop van de aandelen en dan maar afwachten of dat een goede zet blijkt te zijn geweest.

    Laat die logge pensioenfondsen maar aanprutsen met derivaten, overigens hadden die niet 32 miljard verloren met z'n allen vorig kwartaal door toedoen van derivaten?

    Derivaten is goed voor de handel niet voor particulieren, ook niet het schrijven van calls op je aandelen bij een serieuze daling.

    Ik zou m'n aandelen dus verkopen en iets leuks gaan doen, we zijn immers vanaf het laagste punt al 80% gestegen, het zou zonde zijn als je dat zometeen weer moet inleveren.
  4. [verwijderd] 18 april 2011 13:52
    Bill Gross zegt dat de VS buiten-balans 75.000 miljard schuld hebben en jij noemt dan 4000 miljard een aardig bedragje.
    Obama heeft weinig verstand van financien anders was hij niet begonnen aan het puinruimen van andere non-fin, verspiller G.W. Bush
    en brokkenkonig A.Greenspan. De vervuiler ruimt op, lijkt mij.
    Wat nu eigenlijk alles bepaalt is imo de idiotie dat de olie-prijs erg hoog staat terwijl de economie ww niet eens goed op gang is, er zou dus schaarste zijn. Neen, Saudi-arabie kan niet eens zijn extra gepomte olie kwijt !
    Schop die speculanten er nu eens uit, VS en EU ,wmb alleen opties voor afnemers , intussen betaalt de wereld 3x de prijs aan mensen die niks produceren.

    De VS zouden er iets aan doen , niks meer van gehoord, weggelobbyd?
  5. Wij Rosario 18 april 2011 14:21
    Het blijkt vaak dat overheidsinstanties de grootste speculatoren zijn. Die kopen namelijk vrijwel altijd als de prijs al hoog is. Veel overheden willen voor de zekerheid nog even extra olie inkopen en drijven daarmee de prijs extra hoog op. Dit gebeurde ook met de tarwe een aantal maanden geleden. Echte speculanten kopen op momenten als de markt er behoefte aan heeft en dat uit zich door erg lage prijzen.
  6. [verwijderd] 18 april 2011 15:06
    Ik zou gewoon op het juiste moment kopen en verkopen, dan heb je helemaal geen bescherming nodig...

    Want een non-discussie zeg!

    Frank had ook kunnen zeggen: ALLE AANDELEN VERKOPEN EN VOL IN DE SHORTS EN PUTS!!!

    Maar dat komt nogal paniekerig en impopulair over...

    Waarom moet je altijd iets doen? Ik doe nu al een tijdje niks en ik heb er niks aan verdient, maar ook niet aan verloren. Blijkbaar zijn er nog krachten die de beurs omhoog willen hebben, al gaat het niet van harte. Ik wacht dat rustig af, tot de seinen op rood staan, om dan vol in de shorts te gaan. Per saldo hoef ik niet te gaan specleren op matige stijgingen, en geef ik geen centen uit aan bescherming.

    Simpel beleggen, dat zouden er meer moeten doen!

    Gr. Guus
  7. [verwijderd] 18 april 2011 19:18
    quote:

    meermetminder schreef op 18 april 2011 13:52:

    Bill Gross zegt dat de VS buiten-balans 75.000 miljard schuld hebben en jij noemt dan 4000 miljard een aardig bedragje.
    Obama heeft weinig verstand van financien anders was hij niet begonnen aan het puinruimen van andere non-fin, verspiller G.W. Bush
    en brokkenkonig A.Greenspan. De vervuiler ruimt op, lijkt mij.
    Wat nu eigenlijk alles bepaalt is imo de idiotie dat de olie-prijs erg hoog staat terwijl de economie ww niet eens goed op gang is, er zou dus schaarste zijn. Neen, Saudi-arabie kan niet eens zijn extra gepomte olie kwijt !
    Schop die speculanten er nu eens uit, VS en EU ,wmb alleen opties voor afnemers , intussen betaalt de wereld 3x de prijs aan mensen die niks produceren.

    De VS zouden er iets aan doen , niks meer van gehoord, weggelobbyd?
    eindelijk wordt er geschreven dat Obama de rommel van Bush moet opruimen. Edoch, die hypotheekmarkt aldaar is ongeveer rondom 1980 ontworpen en mondde uit in fraude en corruptie zoals laatst bekend werd: handtekeningen vervalsen onder hypotheekpapieren. Voor 10 dollar nam men 'een knecht' - een beter woord is er niet voor dat soort banen - in dienst om handtekening van (vice-)directeuren te plaatsen, de hele dag dag door. Er zijn twee oorlogen die nogal wat hebben gekost en bezuinigen op het militaire apparaat kan niet want dan verliest men macht, denkt men. Een derde oorlog maar dan met robots is in voorbereiding m.i. want afghanistan is m.i. het lab geworden voor moderne oorlogsvoering. kortom afwachten en de S&P op naar de 1260?
  8. [verwijderd] 25 april 2011 11:30
    quote:

    meermetminder schreef op 18 april 2011 13:52:

    Bill Gross zegt dat de VS buiten-balans 75.000 miljard schuld hebben en jij noemt dan 4000 miljard een aardig bedragje.
    Obama heeft weinig verstand van financien anders was hij niet begonnen aan het puinruimen van andere non-fin, verspiller G.W. Bush
    en brokkenkonig A.Greenspan. De vervuiler ruimt op, lijkt mij.
    Wat nu eigenlijk alles bepaalt is imo de idiotie dat de olie-prijs erg hoog staat terwijl de economie ww niet eens goed op gang is, er zou dus schaarste zijn. Neen, Saudi-arabie kan niet eens zijn extra gepompte olie kwijt !
    Schop die speculanten er nu eens uit, VS en EU ,wmb alleen opties voor afnemers , intussen betaalt de wereld 3x de prijs aan mensen die niks produceren.

    De VS zouden er iets aan doen , niks meer van gehoord, weggelobbyd?
    Nee meneer, niet weggelobbyd:
    Handelaar krijgt miljoenenboete voor manipuleren gasprijs
    22 april 2011, 14:40 uur | FD.nl
    De Canadese gashandelaar Brian Hunter heeft een boete van $ 30 mln gekregen omdat hij de aardgasprijs heeft geprobeerd te manipuleren.

    Dat heeft donderdagavond de Amerikaanse toezichthouder op de energiemarkt, Federal Energy Regulatory Commission (Ferc), bekend gemaakt.

    Hunter, destijds een tophandelaar in dienst van het hedgefonds Amaranth, verkocht in 2006 op de New York Mercantile Exchange grote hoeveelheden termijncontracten aardgas om de prijs te drukken. Tegelijkertijd nam hij met opties een gok op een toekomstige, veel lagere aardgasprijs.

    Aardgasprijs

    De gok op de aardgasprijs viel echter totaal verkeerd uit. Amaranth, dat destijds bijna de helft van de aardgasmarkt controleerde, viel in 2006 om na een verlies van $ 6,6 mrd.

    De Amerikaanse president Barack Obama heeft recent een commissie geformeerd die naar manipulaties kijkt op de olie- en gasmarkt. Eerder deze week zei Obama dat de hoge olieprijs niet alleen het gevolg is van tekorten aan de aanbodkant, maar dat speculatie evengoed een rol speelt

    komt niet door speculanten :-))
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links