Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Toprente voor tophypotheek

Het kopen van een huis is bij veel mensen een momentopname. U beslist dat het tijd wordt om deze stap te nemen en u zal deze stap waarschijnlijk niet nemen naar aanleiding van de hoogte van de hypotheekrente. Natuurlijk bepaalt de hoogte van de rente wel uw netto maandlasten. Het is logisch dat er vooraf een vergelijking wordt gemaakt met de huurprijzen en het aanbod daarvan. Dat is ook vaak de rede dat iemand een woning gaat kopen.

Kijkend naar de hoogte van de hypotheekrente, stijging van de huurprijzen en de inflatie, dan kan ik daar geen conclusie uit trekken. Hieronder een tabel vanaf 1970 tot en 2010 waarbij de hypotheekrente gemiddeld is genomen voor een periode van vijf jaar vast (met NHG). Ik heb voor de column alleen de jaren meegenomen die cijfermatig interessant zijn:

Bovenstaande tabel is leuk, maar ik kijk even verder naar de hypotheekrente. Hierbij ben ik vooral benieuwd naar de hoogte van de hypotheekrente met betrekking tot het NHG-tarief en het toptarief (meer dan 100% van de executiewaarde). In het verleden (voor de crisis) was het verschil van de hoogte van de hypotheekrente bij de meeste geldgevers 0,3%. Dit percentage is allang verleden tijd en kunnen we verdubbelen. In oktober 2010 was de hypotheekrente bij BNP Paribas als volgt.

In korte tijd kan veel veranderen als het gaat om de hypotheekrente. Hieronder de hoogtes van de rentes die nu van toepassing zijn voor BNP Paribas.

In nog geen vier maanden is de hypotheekrente van het toptarief (125% executiewaarde, rente 30 jaar vast) gestegen met 2,05%! In vergelijking met vijf jaar vast is de stijging slechts 1,25%. U begrijpt waar de schoen wringt en wat de geldgevers op het ogenblik willen. Zij dwingen door extra renteverhogingen op tophypotheken hun klanten te kiezen om de rente voor een kortere periode vast te zetten. Dit is in het verleden al eens gebeurd en dat heeft aardig wat gevolgen gekregen voor bepaalde groepen mensen in Nederland.

In 2005 was de hypotheekrente voor een periode van zes jaar vast laag, dus aantrekkelijk. Bovendien was volgens de toetsnorm van NHG deze rente van zes jaar bepalend voor de hoogte van de maximale hypotheek. Dus u begrijpt wat toen is gebeurd. Veel mensen hebben een maximale hypotheek genomen met een renteperiode van zes jaar vast.

Nieuw rentevoorstel
Deze mensen krijgen nu te maken met een nieuw rentevoorstel. Om de maandlasten niet te veel op te laten lopen, moeten zij kiezen om de rente voor een korte periode vast te zetten. Bovendien moeten zij hopen dat hun geldgever nog actief is in Nederland. Wie zijn hypotheek wilt oversluiten, is afhankelijk van de waarde van zijn woning en zijn inkomen. In 2005 kon iemand flink meer lenen dan nu in 2011. Al met al zullen veel mensen voor een zeer moeilijke beslissing komen te staan, waarbij de kans heel groot is dat hun maandlasten flink stijgen.

Het nieuwe boek van Jos Koets is uit!
Een huis kopen, voorkom een drama!
Klik hier om dit boek te bestellen
Jos Koets - Hoe koop ik een huis?
Klik hier om Hoe koop ik een huis? te bestellen


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 26 apr Pas op met de startersvrijstelling
  2. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  3. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Zwart Jan 11 maart 2011 12:03
    Zelf in 2007 zonder NHG ongeveer 100% gefinancierd tegen 4,9% 30 jaar vast. Toen nog 7 keer (!) mijn inkomen gefinancierd (was starter op de arbeidsmarkt), met mijn huidige inkomen is die factor ongeveer 3,5. Al met al blij dat ik destijds voor een lange rentevaste periode gekozen heb.
  2. [verwijderd] 11 maart 2011 15:18
    Geachte heer Koets,

    Historisch gezien is de hypotheekrente nog altijd laag, 4,6% met NHG voor 5 jaar vast is geen ramp. Wat is uw visie op de toekomst van de rente? En wat zijn de gevolgen van een eventuele stijging? De constateringen in uw column zijn duidelijk, de gevolgen hiervan mis ik...

    Alvast bedankt voor uw reactie.

    P.S. spelfoutje: 'Wie zijn hypotheek wilt oversluiten'
  3. Jos Koets 11 maart 2011 15:51
    quote:

    Bosch_Guido schreef op 11 maart 2011 15:18:

    Geachte heer Koets,

    Historisch gezien is de hypotheekrente nog altijd laag, 4,6% met NHG voor 5 jaar vast is geen ramp. Wat is uw visie op de toekomst van de rente? En wat zijn de gevolgen van een eventuele stijging? De constateringen in uw column zijn duidelijk, de gevolgen hiervan mis ik...

    Alvast bedankt voor uw reactie.

    P.S. spelfoutje: 'Wie zijn hypotheek wilt oversluiten'
    Lees deze column eens van een paar weken terug.

    www.iex.nl/Column/61235/Nu-een-huisje...

    Gr. Jos
  4. [verwijderd] 14 maart 2011 13:19
    Ik ben benieuwd naar de historische 1 jaars tarieven, war kan ik die vinden.

    Situatie
    - huis wordt verkocht over 2 jaar, rentevaste periode loopt nu af;
    - nieuw renteaanbod 5 jaar vast 4,4%
    - nieuw renteaanbod 1 jaar vast 3,5%
    - deze hypotheek wordt NIET meegenomen naar een volgende woning

    We neigen er toch naar de rente voor 1 jaar vast te zetten..
    Een smaak ertussenin is helaas niet mogelijk.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links