Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het kan verkeren

Voor 2010 was ik wat betreft aandelenmarkten negatief gestemd. Zwakte op aandelenmarkten kwam dit jaar vooral rond juni/juli naar voren.  Noord-Europese aandelenbeurzen toonden zich in het vervolg van 2010 sterker dan Zuid-Europese markten. De Griekse aandelenbeurs bungelt bijvoorbeeld nog altijd nabij de dieptepunten van 2003 en 2009.

Mijn waarschuwende voorspellingen voor Griekenland, die ik in een vroeg stadium heb afgegeven, bleken maar al te zeer de uiteindelijke realiteit te zijn. De keuze voor veilige Nederlandse en Duitse staatsleningen leken mij dan ook voor de hand te liggen. In een brandend bos ga je namelijk geen wandeling maken.

Verwachting niet uitgekomen
Mijn verwachting voor de aandelenmarkten was als gevolg van deze visie dan ook negatief. Helaas (voor mij) bleef voor Noord-Europese beurzen een forse daling uit. Want juist aandelenbeurzen van bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk presteren goed dit jaar. Het merendeel van de Europese aandelenmarkten schommelt daarbij op dit moment rond het nulpunt over geheel 2010.  


Op basis van de marktontwikkelingen in bijvoorbeeld de Zuid Europese landen was het risico op een forse daling juist in 2010 het grootst. Dat deze verwachte forse correctie beperkt is gebleven tot dalingen van meer dan tien procent (denk aan de Flash Crash) voor de meeste beurzen is dan ook opvallend voor mij.

Onder invloed van de hernieuwde belastingverlagingen in de Verenigde Staten en de openstaande geldkraan daar kan het positieve beleggingsklimaat nog wel even aanhouden. Ook zie ik de huidige rotatie van obligaties naar aandelen steeds meer vorm krijgen.
 

 
Ik word positiever
Voor de eerste helft van 2011 word ik dan ook positiever met betrekking tot de koersontwikkeling van Europese aandelenmarkten. De Eurostoxx50 aandelenindex toont voor 2010 nog een lichte daling maar kan onder invloed van herstel op de aandelenbeurzen van de Zuid Europese landen ook oplopen in 2011.

 
Voor de langere termijn blijft de aandelenmarkt de komende jaren nog in een bearmarkt bewegen dus is het niet raadzaam om een buy en hold  strategie te hanteren. Actief roteren tussen de verschillende beleggingscategorieën is de name of the game voor de komende jaren.

Dit is de laatste column voor 2010 van mijn hand. Rest mij u prettige feestdagen te wensen en tot volgend jaar!


Richard Abma

is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


 


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 december 2010 17:00
    De druiven zijn zuur.
    Het kan inderdaad verkeren, de slimste belegger zijn is niets meer dan alleen een titel en een moment van geluk.
    Er is voor sommige mensen moed voor nodig om de verkeerde inschatting toe te geven. Dat is immers geen schande. Maar als dat gepaard gaat met de toevoeging dat de aandelenmarkt de komende jaren nog in een bearmarkt blijft bewegen dan is er sprake van toch gelijk te willen hebben, is het niet nu dan in de toekomst. En dat heeft niets met slimheid te maken.
  2. [verwijderd] 14 december 2010 17:28
    Beste Richard,

    Ja, je zat er voorlopig flink naast.

    En wellicht voor de komende jaren ook.

    Maar ja, koersen voorspellen is ontzettend moeilijk, tenzij je gewoon de kern van de zaak ziet. En dat is domweg dat de wereldeocnomie de komende jaren zal stijgen. Zo simpel kan een visie zijn.

    Sterkte de komende jaren!
  3. [verwijderd] 15 december 2010 10:29
    Ik zou zo graag willen weten hoe het met die astroloog is afgelopen. En met Hindenburg en met Weinstein en al die anderen op wiens naam ik even niet kan komen. Is het mogelijk dat u aangeeft waarom niet is uitgekomen wat al deze personen en indicatoren ons beloofden. Waar ging het fout?
  4. [verwijderd] 15 december 2010 10:57
    Drama analist! Elke keer lees ik je column en denk ik wat een ongelooflijke beer die de waarheid maar niet onder ogen durft te komen, elk negatief puntje in de markt vergroten en alle positieve punten links laten liggen. Dit gaat nooit wat worden, ook niet nu je wat positiever bent voor het komende jaar. Je moet zelfs aanhalen dat je er vroeg!? bij was met griekenland... 9 dec 2009 vroeg?? Toen was het allang duidelijk dat het daar niet goed ging.

    Maar blijf vooral roepen dat we naar beneden gaan want je weet... Er komt een dag dat je gelijk hebt en dan ben je weer een geweldige analist voor een hoop mensen en kan je weer aangeven dat jij er al vroeg bij was met je analyse!
  5. hap 15 december 2010 12:24
    Ja, dit is maar een halve reset van Richard Short (long?) Abma. Andere technisch astrologen zullen natuurlijk zeggen dat hij hun kunst op de verkeerde manier beoefende, maar feitelijk laat dit zien dat TA, astrologie, Hindenburg omens, death crosses en aanverwante 'technieken' van nul en generlei waarde zijn voor het voorspellen van de beurskoersen.
  6. De Struikrover 15 december 2010 13:57
    Richard, fijne feestdagen.

    Dit was mijn reactie op een stukje van 18 augustus:

    Jij voorspelt een lagere AEX, anderen voorspellen een hogere AEX. Beide kampen kunnen een blik met redenen voor hun voorspellingen open trekken. Misschien krijg je wel gelijk, maar heb je al een terugtrek scenario bedacht als je ongelijk hebt?

    Ik vind het wel goed van je dat je het zegt dat je positiever wordt. Ik hoop dat je gelijk krijgt.
    Alleen of de markt zich voor de langere termijn in een bearmarket beweegt zal de toekomst uitwijzen.
  7. [verwijderd] 16 december 2010 21:07
    Beste heer Abma,

    Je hebt je kranig geweerd in de turbo-competitie.
    Maar hoe kijk je terug op je gevecht met collega Bas Heijink over de kop-schouder formatie? Ik vond dat je er toen nogal hard in vloog als niet-specialist. Het had wat weg van Robin Hood, maar je zette wel hoog in. Jij was ineens beter in grafieken lezen en boeken bestuderen dan de specialist. Dat verbaasde me enigszins. Of was dit een opgezet plan om de boel wat leven in te blazen, gevraagd door de hoofdredacteur?
    Ik vond dat je daarmee de zaak teveel op scherp zette en naar nu blijkt ten onrechte.

    Succes verder
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links