Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Euro én gulden

De euro-onrust houdt maar aan en gaat van Griekenland naar Ierland en daar vandaan weer naar Portugal. Nu is Portugal gisteren nog gedowngrade door S&P. Maar ook dat zou geen nieuws moeten zijn, immers de probleemlanden heten niet voor niets de PIGS.

Ik kwam dit weekend Eddy Schekman tegen op de Dag van de Belegger en hij kwam met het originele idee om in plaats van de euro te laten vallen, gewoon aan alle lidstaten de vrijheid te geven een eigen wettelijke valuta naast de euro te beginnen.

Zo kan Griekenland zijn schulden gewoon in drachme converteren en daarna net als vroeger alle middelen inzetten die ze willen. Dus als ze lokaal willen devalueren, revalueren, rente verhogen, verlagen, et cetera, dan kan dat.

Euro én gulden
Ik vond het helemaal geen gek plan. In plaats van de euro binnenkort te laten ontsporen, krijgen we weer tijd om schulden te converteren naar de ouderwetse valuta.

Wij krijgen dan weer een gulden terug. Mocht het systeem alsnog crashen, dan hebben we direct reserve valuta en daarmee worden de problemen beperkt.

Je zou verwachten dat we er in ieder geval alles aan doen om het financiële systeem betrouwbaarder te maken en dat betekent dus illegale praktijken hard aanpakken.

Illegaal vermogensbeheer
Dus als iemand bijvoorbeeld illegaal vermogensbeheer practiseert en daarvoor veroordeeld wordt. Dan moet diegene de boete krijgen die daarvoor staat en niet maar 600 euro, zoals laatst Rob Wessels. Terwijl de oude boete 96.000 euro is.

De nu gegeven 600 euro, dat is de prijs van een verkeersboete, daar gaat niet echt een afschrikking vanuit. Zo is het nu dus goedkoper om geen vergunning te hebben en de wet te overtreden dan wel een vergunning te hebben.

Vergunninghouders betalen namelijk niet alleen een toetredingsbijdrage en een jaarlijkse fee, maar dragen ook bij aan de kosten van het failliet van concurrenten via het beleggingscompensatiestelsel.

Als we willen dat mensen zich aan de wet houden, worden normaal gesproken de boetes verhoogd. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verlaagt de boetes klaarblijkelijk.

Als ik dan ondertussen hoor dat een kind op de middelbare school die drugs gebruikt met naam en toenaam bekendgemaakt moet worden en daarmee de rest van zijn of haar leven een stempel krijgt, dan vraag ik me af waar de prioriteiten liggen.

Aangekondigd herstel
Dan nog even snel naar de beurs. Het herstel van vandaag is reeds aangekondigd door de Stock Traders Almanac. Daarin staat namelijk dat in negen van de tien jaar 1 december positief verloopt. Alleen dit almanak-herstel is wel tijdelijk.

Ik ga het herstel gebruiken om opnieuw weer bescherming te kopen. Nu vonden ze me ineens weer negatief. Laatst vroegen beleggers mij nog vanaf wanneer de beurs negatief is geworden. Nou, dat had te maken met mijn optreden in de opening.

NB. voor iedereen die kort op de bal met me mee wil doen; ik ben te volgen op Twitter.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en broker Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de Today’s Groep, dat bestaat uit Today's Brokers en Today's Vermogens Beheer. Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De Today’s Groep is actief als vermogensbeheerder en als broker en is met beide entiteiten als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en DNB. Ook staan beide bedrijven als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links