Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

+20%: Beter Bed pluggen doet u zó

U mag het me verwijten. Ik zag het gistermiddag voorbijkomen. Hobbyist met excel, dacht ik. Nu zie ik pas hoe Beter Bed tekeer gaat en grijp ik naar mijn hoofd. Ik had kunnen en moeten weten dat dit impact zou hebben. Ik leg het uit. Eerst dit lijstje uit FD. De kop van het stuk - toe maar - luidt:

Beter Bed is droombelegging volgens 'magische formule'

Vinger opsteken wie van u ook, vooral in excel, eigen formules en modellen heeft om te bepalen of een aandeel duur, goedkoop, koopwaardig of een Sell is. Daar zit misschien zelfs een deel van de gein op de beurs in. Ontdek de quant in uzelf, zeg maar. Niets leuker dan wanneer uw model uitkomt, of gelijk heeft.

De heilige graal zit er niet tussen. Bij niemand, zelfs bij BlackRock, Goldman Sachs en Warren Buffett niet, want beleggen is kunst en kunde en geen exacte wetenschap. Joel Greenblatt van Gotham Asset Management én The little book that beats the market doet het ook, en KBC mag zijn excel aan FD laten zien.

Beter gezegd: wil het laten zien, want u hoeft bij wijze van spreken vandaag echt niet CEO Larry Fink van BlackRock te bellen over welke aandelen vandaag met boter en suiker uit de Aladdin-blackbox van zijn bedrijf rollen. Misschien ook wel Beter Bed... Nee, de meeste handelsmodellen zijn strikt geheim.

Hoe luidt die magische methode van Greenblatt dan? Die doet hij ook in zijn boek uit de doeken - het is inderdaad in principe simple & stupid (maar wel lastig uit te rekenen) - en daar behaalde hij in ieder geval jarenlang mooie resultaten mee. Wel met een mandje aandelen en op lange termijn. Copypaste:

De magische formule van Joel Greenblatt bestaat uit twee financiële maatstaven. De eerste is het winstrendement. Dat komt tot stand door de winst (ebit) van een bedrijf te delen door de marktwaarde. Een winstrendement van 10 betekent bijvoorbeeld dat een onderneming aan de huidige beurskoers elk jaar 10% van zijn beurswaarde weet terug te verdienen. Hoe hoger de ratio, hoe goedkoper het bedrijf noteert.

Het tweede ingrediënt is het rendement op het geïnvesteerde kapitaal. Dat wordt berekend door de operationele winst te delen door de som van het werkkapitaal en de waarde van de vaste activa. Bedrijven die op dit vlak hoog scoren, doen met andere woorden efficiëntere investeringen dan hun concurrenten, wat een competitief voordeel geeft.

Ja, dat is alles. Misschien heeft iemand van u wel een beter, uitgebreider of nog simpeler model. Maar Beter bed staat wel heel veel hoger vandaag. Tja, een lokaal aandeel een droombelegging noemen op basis van een magische formule in een grote krant... Er zijn ook modellen die dat rode vlaggen vinden.   

 

Neemt niet weg dat Beter Bed een heuse U-turn heeft gemaakt na alle ellende, net als Arcadis een paar blogjes geleden. Nu omzetgroei graag en de winst valt met bakken uit bed.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 marique 7 januari 2021 15:46
    Beter Bed, Pharming en Ordina?

    Since Greenblatt’s magic formula only applies to companies with market capitalizations greater than $100 million, it excludes small cap stocks. The remainder will all be large companies, but excludes financial companies, utility companies, and non-U.S. companies.
    www.investopedia.com/terms/m/magic-fo...
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links