Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: November koopmaand

TA: November koopmaand

Het lijkt erop dat de wereldwijde verkoopdruk van de afgelopen weken opdroogt.

Diverse signalen geven aan dat de forse koersdalingen voorbij zijn:

 • De horrormaand oktober is voorbij
 • In oktober worden vaak duurzame koersbodems gevormd
 • De beste beursmaanden liggen voor ons
 • Aan het einde van het jaar komen vaak nieuwe geldstromen naar de markt, o.a. uit pensioen- en verzekeringspremies.
 • Vermogensbeheerders willen tegen het jaareinde hun portefeuilles oppoetsen. Dit fenomeen, bekend als windowdressing, zorgt vaak voor extra vraag naar sterke aandelen.
 • Voor 2020 is de voorlopige conclusie dat de lange termijn steunniveaus intact zijn gebleven

Dit is niet concreet bewijs om meteen al in te stappen, maar technisch zouden de koersen aan de vooravond van een opleving kunnen staan. De meeste beurzen zijn zonder al te veel kleerscheuren door de horrormaand oktober heen gekomen. Indien we de balans opmaken, dan valt de technische schade best mee.

Horrormaand oktober

Vaak wordt oktober door beleggers gekwalificeerd als een notoir slechte beursmaand, een echte horrormaand. De afgelopen oktobermaand startte de AEX rond 547 punten, waarna het hoogste punt rond 575,50 werd bereikt. Maar de index lijkt de maand af te sluiten rond 530-535 punten. Per saldo resteert dus een beperkte daling.

De slechte reputatie heeft oktober waarschijnlijk te danken aan assiociaties met de beurscrashes van 1929 en 1987.

Op 19 oktober 1987 zijn de koersen op Wall Street met ruim 25% gedaald. Ook de beurscrash van 1929 vond in oktober plaats. Deze beurskrach had wereldwijd catastrofale gevolgen en gold als directe oorzaak van de crisis van de jaren 30.

Oktober: Ook belangrijke bodems

Maar oktober is tegelijkertijd ook deze maand waarin juist belangrijke bodems worden gevormd. De gescchiedenis wijst uit dat beleggers de grotere dalingen vaak benutten om aandelen in te slaan. Statistisch bezien is oktober bovendien de op één na beste beleggingsmaand van het jaar.

Ook de beurscrash van 1987 is een van de mooiste koopmomenten in de geschiedenis van Wall Street gebleken. Kort na Black Monday heeft Wall Street een indrukwekkende koersrally ingezet.

Een andere reden om niet al te pessimistisch te zijn, is dat aandelen het ook in de periode na november (tot en met april) doorgaans beter doen dan de andere maanden.

Nieuwe geldstromen naar de markt

Waarom stappen beleggers juist in deze zwakke periode in de markt? Ten eerste komen er aan het einde van het jaar nieuwe geldstromen naar de markt, onder andere uit pensioen- en verzekeringspremies.

Verder willen vermogensbeheerders tegen het jaareinde hun portefeuilles oppoetsen, voordat zij de boeken openen voor hun clientèle.

Het is een wereldwijd gegeven dat, wanneer vermogensbeheerders de balans opmaken, zij vaak de slechtst presterende aandelen van de hand doen en de goed presterende aandelen bijkopen. Dit fenomeen, bekend als windowdressing, zorgt vaak voor extra vraag naar sterke aandelen.

Voor dit jaar is de voorlopige conclusie dat de lange termijn steunniveaus niet in gevaar geweest zijn.

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Een laatste argument om niet al te negatief te zijn, is dat deze week de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaatsvinden. Ik heb er niet voor doorgeleerd, maar ik verwacht niet dat Trump het gaat redden.

Statistisch bezien, maar ook technisch (daarover hieronder meer) staan we nu aan de vooravond van een wereldwijde opleving van de koersen.

Hieronder bekijk ik de lange termijn technische plaatjes van Nederlandse beurs (AEX) en van Wall Street (S&P500)

AEX vormt hogere bodem rond 528,68

De Nederlandse beurs laat de afgelopen maanden een min of meer neutrale fase zien, grofweg tussen 528 en 589 punten.

Op wat langere termijn blijft de AEX hogere bodems vormen. De koersdalingen van de afgelopen week hebben dit beeld niet gewijzigd. Een minpuntje is wel dat er op korte termijn wat stagnatie in het koersverloop zit.

Na het dieptepunt van eind 2018 rond 472,19 punten, ligt er stevige hogere bodem rond 528,68 punten (de bodem van 16 augustus). Het lange termijn onderliggende koerspatroon signaleert dus nog steeds een aantrekkende vraag.

Alvorens het beeld verder opklaart, is een doorbraak boven de weerstand van 589,40 punten (gevormd medio juli) noodzakelijk.Wall Street behoudt opwaartse kansen

Op de lange termijn blijft de S&P500-index er goed bij liggen. Technisch weet de index nog steeds hogere koersbodems te vormen. De dip van de afgelopen tijd heeft hierin geen verandering gebracht.

Het enige minpuntje is ook hier dat er op korte termijn wat stagnatie in het koersverloop zit.

We zien een laatste hogere bodem rond 3.210,17 punten (de bodem van 25 september). Ook de junibodem rond 2.938,39 punten vormde een hogere bodem, boven het low van 27 maart rond 2192,16 punten.

Om de oude stijgende trend voort te kunnen zetten, moet de S&P500 wel boven de laatste koerspiek rond de weerstand van 3.588,92 punten (de top van 2 september) breken. Wellicht dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen een zetje kunnen geven.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 16 mei Stress in de markten
 2. 16 mei Draagvlak brokkelt verder af 112
 3. 13 mei Er hangt onweer boven Europa 331

Reacties

266 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 30 oktober 2020 08:35
  Goedemorgen,

  Shell failliet, ik dacht het niet en op 8,00 wil ik ze graag hebben en op de plank leggen, Shell is meer dan olie alleen en investeert in de toekomst en reorganiseert wanneer dat nodig is.

  Ik maak me op dit moment drukker over die radicale Islam waarvan we weer werden geconfronteerd met barbaarse feiten in Frankrijk en ook in Nederland lopen te veel zieke figuren rond die tot zulke daden in staat zijn.

  Niet meer pappen en nat houden maar al die salafistische haatpredikers uitzetten als ongewenste vreemdelingen, zij infecteren de allochtone jeugd met haat tegen onze westerse wereld zodat zij niets met Nederland en andere Euro landen hebben, ik zou zeggen dat de afgelopen jaren daarvan veel te veel bewijzen voor zijn geleverd en nee ik ben geen PVV aanhanger.
 2. [verwijderd] 30 oktober 2020 08:56
  quote:

  Call me Put schreef op 30 oktober 2020 08:48:

  Nee, D,aan je bent geen pvv aanhanger maar hadden we maar eerder naar ze geluisterd!
  Denk dat we nu te laat zijn, de EU is verrot!
  He buddy, jij hebt volkomen gelijk en met Geert is niets mis mee maar hij heeft het lef en hij stampt in de goede richting. veelal zijn die in politiek maar watjes [ zacht gekookte eitjes ]
  Maar ik zou ook op hem niet stemmen .
  Leuke dag vandaag allemaal.
 3. forum rang 6 d' Aandelen ' 30 oktober 2020 08:58
  quote:

  Call me Put schreef op 30 oktober 2020 08:48:

  Nee, D,aan je bent geen pvv aanhanger maar hadden we maar eerder naar ze geluisterd!
  Denk dat we nu te laat zijn, de EU is verrot!
  Môgge Call me Put,

  het is nooit te laat, alle goedwillende mensen de schouders eronder, feiten benoemen en niet verdoezelen en zeker niet de boel de boel laten.

  Privé kunnen we toch ook alles aanpakken en nemen we geen haatzaaiers in huis, dat moet in het groot toch ook kunnen, kijken wat de problemen zijn en hoe we die het best kunnen oplossen en never give up.
 4. forum rang 6 d' Aandelen ' 30 oktober 2020 09:10
  De 50 lijn bij de RSI is een goede indicator, zolang de RSI onder die lijn blijft hangen gaat het niet omhoog, bij de Nasdaq 100 en S&P 500 is dat nu het geval en gisteren bleef de RSI lange tijd onder de 50 met een daling tot gevolg. Zie die 50 als een weerstand en steun maar gelang de koers zich beweegt.
266 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links