Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Waar komt dit vandaan?

Slotcall: Waar komt dit vandaan?

De AEX (+1,7%) maakt het gehele verlies van vorige week in een klap goed. Het is lastig om een duidelijke trigger aan te wijzen. Diverse media melden dat deze koersstijging het gevolg is van het bericht dat een Brits coronavaccin mogelijk versneld wordt goedgekeurd in de VS.

De vraag is echter of dit de aanleiding is voor het goede sentiment. Het gaat om een coronavaccin van AstraZeneca, maar de koers van dit aandeel is slechts 2,1% hoger gesloten. Het is simpelweg een dag waarop de markten omhoog willen en dan wordt alles aangegrepen om de koersen hoger te zetten.

De laatste maanden hebben we wel vaker van dit soort dagen gehad, maar per saldo beweegt de AEX sinds juni tussen de 550 en 575 punten. Volgens de analisten van Tostrams wordt het technisch plaatje pas interessant als de hoofdindex boven de 589 punten uitbreekt.

B&S Group +28%

De grote winnaar op het Damrak is B&S Group (+27,9%). De verrassing zit hem vooral in de omzet. De opbrengsten zakten in het tweede kwartaal met 15%, terwijl de markt uitging van een min van 30%. Verder is het positief dat het bedrijf verwacht dat de omzet in 2021 op hetzelfde niveau uitkomt als voor de coronacrisis.

Het feit dat cijfers onderaan de streep nog niet je van het zijn, mag de pret niet drukken. De WPA kwam in het eerste halfjaar uit op €0,07 per aandeel en dat is 75% minder in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Of de IEX-Beleggersdesk het nog steeds een geschikt moment vindt om in te stappen, leest u in het onderstaande artikel.

All time high Alibaba

Alibaba behoort tot de grote winnaars van de coronacrisis. Het Chinese E-Commercebedrijf zag de omzet in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2020/2021 met 55% stijgen. Mensen kopen meer spulletjes online en dat zien we direct terug in de cijfers en de koers van het aandeel.

Alibaba zet vandaag zelfs de hoogste koers ooit op het bord. Momenteel bedraagt de getaxeerde WPA $8,75 wat bij een koers van $273 leidt tot een K/W van 31. Of dit goedkoop of duur is, leest u in het onderstaande artikel.

 

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier lopen in een brede lijn op. De Nederlandse rente stijgt een basispuntje naar -0,37%.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 1,7% omhoog en daarmee blijven we wat achter ten opzichte van de Duitsers (+2,4%) en Fransen (+2,3%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 5,1% en noteert 22,1 punten.
  • Wall Street koerst zo'n 0,8% in het groen.
  • De euro klimt 0,1% en noteert 1,180 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (-0,5%) en zilver (-0,6%) geven de winst van vanmiddag prijs.
  • Olie: WTI (+0,6%) en Brent (+1,5%) blijven wel goed liggen.
  • Bitcoin (+0,8%) doet het ook niet onaardig.

Het Damrak

  • Wolters Kluwer (+0,6%) blijft vandaag wat achter, omdat de analisten van Berenberg het aandeel van de kooplijst hebben afgehaald. De zakenbank vindt dat het aandeel rechtvaardig is geprijsd en daarmee grijpen zij de gestegen koers aan om winst te nemen op hun koopadvies.
  • Adyen (+0,8%) weet niet te profiteren van een koersdoelverhoging van Jefferies. De target price wordt met €213 verhoogd naar €1608 en het koopadvies blijft gehandhaafd.
  • Galapagos (-2,4%) blijft maar dalen. Dit keer is Wainwright de boosdoener. De analist van dienst schrapt het aandeel van de kooplijst.
  • Unibail Rodamco (+0,3%) perst er aan het einde van de handelsdag nog een kleine plus uit. Toch valt deze stijging vies tegen. Als er een emissie boven de markt hangt dan blijven koopjesjagers vaak weg.
  • Prosus (+2,5%) loopt vandaag een stukje van zijn discount in. Tencent, waarvan de Zuid-Afrikaanse holding grootaandeelhouder is, stijgt slechts met 0,8%.
  • Verder gaan traditie getrouw de financials extra hard omhoog en blijven defensieve havens zoals Ahold (+0,6%) en Unilever (+1,2%) wat achter.
  • Binnen de midcap zijn de uitslagen redelijk beperkt. De grootste stijger is SBM Offshore (+3,3%).  Daarentegen doet Eurocommercial Properties (-0,8%) wederom pijn aan de ogen.
  • Waarom Kendrion bijna 9% oploopt, is mij een compleet raadsel. Het volume van 30.000 stukjes is relatief laag en zelfs op het forum is het rustig.
  • Van Lanschot Kempen (+4,7%) heeft een aardig deel van het coronaverlies ingelopen. Het zou weleens kunnen dat de wealth manager de laatste maanden meer klanten heeft verwelkomd. Het is immers geen publiek geheim dat het aantal beleggers sinds de coronacrisis fors is toegenomen. Of dit ook geldt voor de meer vermogende Nederlander is weer een ander verhaal.
  • Tot slot stijgt Stern vandaag 1,5%. Of de gedaalde koers een aantrekkelijk instapmoment biedt voor beleggers leest u hier

Adviezen

  • Adyen: naar €1608 van €1495 en kopen - Jefferies
  • Galapagos: naar houden van kopen en €104 - Wainwright
  • ING: naar €8,40 van €7,80 en kopen - Citigroup
  • Prosus: naar €112 van €108 en kopen - Prosus
  • Wolters Kluwer: naar houden van kopen en €69 - Berenberg

Agenda

25 aug Event Consensus
08:00   Duitsland BBP Q2 (herziening) -10,1% QoQ
10:00   Duitsland IFO business klimaat aug 92,2
16:00   VS Conference Board consumentenvertrouwen aug 93,6
16:00   VS verkopen nieuwe woningen jul
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Mrx77 24 augustus 2020 18:49
    Waar komt deze stijging wordt afgevraagd in dit slotcal. We dalen al wekenlang....en doen al wekenlang slechter dan wallstreet en europese indices als we dalen daalt aex het hardst tov europese beurzen zoals dax...en als we stijgen blijven we net als vandaag wederom achter. Usa zit dagelijks nieuwe ATH aan te tikken en wij staan nog lang niet op onze vorige high...Rd handelde bij olieprijs ca 40 dollar op 18 euro paar maanden geleden ennu olieprijs op 44 dollar staat is RD nu gewaardeerd tegen 13 euro...kan die analist vertellen waar die 5 euro discount is gebleven...dus als rd vandaag stijgt samen met financials van ons die richting pennystocks opgaan een minieme technisch herstel laten zien....dan vraag ik mij niet waarom vandaag de aex stijgt....waarom blijft onze aex zover achter we stonden paar maanden geleden nog op 620 en nu bij deze wallstreet 560..., waar is deze 20 procent achterstand gebleven...nee het is niet de dollar. Toen euro dollar op 1,50 stond had de aex een niveau van 700 aangetikt...we moeten niet de schuld vd dollar geven als de euro op 1,20 staat dus nog steeds 0,30 lager dan voorheen...Ik denk zelfs dat FED de koersen van WALLSTREET omhoog duwt door hun opkoopoperatie om Trump tweede termijn te gunnen en Powell zijn functie hiermee ook garandeert...we moeten denk ik verder zoeken dan de beurs...dat koersen politiek worden gedreven....Ik hoor geen analist hierover spreken, net als de manipulatie vd usa verkiezingen door de russen...we houden ons liever voor de domme en geven de dollar de schuld van onze achterstand en ATH van wallstreet..
  2. [verwijderd] 24 augustus 2020 23:27
    quote:

    Mrx77 schreef op 24 augustus 2020 18:49:

    Waar komt deze stijging wordt afgevraagd in dit slotcal. We dalen al wekenlang....en doen al wekenlang slechter dan wallstreet en europese indices als we dalen daalt aex het hardst tov europese beurzen zoals dax...en als we stijgen blijven we net als vandaag wederom achter. Usa zit dagelijks nieuwe ATH aan te tikken en wij staan nog lang niet op onze vorige high...Rd handelde bij olieprijs ca 40 dollar op 18 euro paar maanden geleden ennu olieprijs op 44 dollar staat is RD nu gewaardeerd tegen 13 euro...kan die analist vertellen waar die 5 euro discount is gebleven...dus als rd vandaag stijgt samen met financials van ons die richting pennystocks opgaan een minieme technisch herstel laten zien....dan vraag ik mij niet waarom vandaag de aex stijgt....waarom blijft onze aex zover achter we stonden paar maanden geleden nog op 620 en nu bij deze wallstreet 560..., waar is deze 20 procent achterstand gebleven...nee het is niet de dollar. Toen euro dollar op 1,50 stond had de aex een niveau van 700 aangetikt...we moeten niet de schuld vd dollar geven als de euro op 1,20 staat dus nog steeds 0,30 lager dan voorheen...Ik denk zelfs dat FED de koersen van WALLSTREET omhoog duwt door hun opkoopoperatie om Trump tweede termijn te gunnen en Powell zijn functie hiermee ook garandeert...we moeten denk ik verder zoeken dan de beurs...dat koersen politiek worden gedreven....Ik hoor geen analist hierover spreken, net als de manipulatie vd usa verkiezingen door de russen...we houden ons liever voor de domme en geven de dollar de schuld van onze achterstand en ATH van wallstreet..
    Mee eens dat er opgekocht wordt voor Trump. Ook de futures staan constant te pompen.

    Hogere koersen in de VS zijn echter logisch, zij zijn sinds kort gezakt met de rente van een kleine 3 naar 0. Wij stonden al op 0.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links