Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Muisarm AEX

Het lijkt er op dat de serie koersstijgingen van de AEX voorlopig haar beste tijd heeft gehad. Althans, als ik de Relative Strength Index (RSI) van J. Welles Wilder mag geloven. Hij introduceerde de ESI in 1978 in New Concepts in Technical Trading Systems.

De RSI vergelijkt de grootte van de op- en neerwaartse koersuitslagen van een index en ontsluit deze in een relatief getal tussen 0 en 100. In de berekeningen wordt een tijdsperiode aangehouden, in dit artikel de standaard veertien weken.

De RSI kan worden geanalyseerd aan de hand van de zogenaamde overbought en oversold niveaus. In het algemeen stelt Wilder dat een RSI boven de 70 een overbought conditie aangeeft terwijl een RSI onder de 30 een oversold conditie aangeeft.

Connie Brown, auteur van Technical Analysis for the Trading Professional, gebruikt de RSI net iets anders.

Tussen 20 en 60
Zij stelt dat in een bullishe trend de RSI van de weekgrafiek niet daalt onder de 40 en vaak door stijgt richting 80. Het bereiken van 40 gebeurde in de bullmarket van 2003 tot 2007 drie maal, zie cirkels in de figuur. Dieper dan dit kwam de RSI inderdaad niet in de weekgrafiek en bleken het achteraf mooie koopniveaus.


Klik op de grafiek voor een grote versie

In een negatieve lange termijntrend stelt Brown dat de RSI in de weekgrafiek kan dalen richting 20 en qua herstel niet verder komt dan 60. De huidige bearmarket volgt deze theorie nog goed op. Na het bereiken van 20 in oktober 2008 is het herstel ingezet richting 60. De AEX heeft dit nog niet bereikt, maar de hudige 54 komt in de buurt.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Het is dus rond deze niveaus oppassen geblazen. Want wat betreft Wilder en Brown kunnen we de komende weken wel eens een stap terug doen met de AEX.


Richard Abma is asset manager bij Oolders, Heijning & Voogelaar en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Abma heeft geen posities in de ABS-markt. Klik hier om de auteur een bericht te sturen.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Klippie67 9 juni 2009 11:51
    Lijkt me eerder een staaltje van self-fullfilling prophecy, de huidige financiele markten zijn als een puber, grillig, dwars en bijzonder emotioneel reagerend, de kans om een overbought/sold signaal te raken in relatief korte periode, is bijzonder groot. Lijkt mij verstandiger om op dit ogenblik op andere indicatoren te navigeren dan de RSI.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links