Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fan, Fred, Pimco & CDS

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 september 2008 15:06
    "Die kochten de obligaties en als verzekering eronder die CDS’en. Die profiteren dus nu dubbel."

    Dat lijkt misschien zo, maar is het niet.
    De uitbetaling op de CDS wordt gerefereerd aan een paar benchmark issues.

    De winst op de verzekering is dus net zo groot als het verlies op de obligatie.
  2. [verwijderd] 12 september 2008 17:03
    De CDS-market omvat ca. $50 trillion, de CDO-market ca. $3 trillion en de IRS-market ca. $600 trillion. De totale OTC derivatives market omvat ca. $1 quadrillion en de belangrijkste FED members (JPM, BAC, C, WB, HSBC) nemen het grootste deel van de onderliggende waarde voor hun rekening.
  3. forum rang 6 !@#$!@! 13 september 2008 15:14
    quote:

    BJL schreef:

    De winst op de verzekering is dus net zo groot als het verlies op de obligatie.
    ik snap het verhaal nog niet van de cds-en. Zo om grote bedragen gaan en er moeten vele miljarden over de brug komen ?
    Maar zoals je zegt het is toch een verzekering op het verlies van die obligaties in het geval van faillisement. Nou zijn ze failliet,maar die obligaties worden toch gewoon terugbetaalt, dus geen verlies voor de obligatiebelegger. Dus wat moet er dan afgewikkeld worden ?
  4. forum rang 6 !@#$!@! 13 september 2008 16:08
    Knippen en scheren
    13 september 2008 | Het Financieele Dagblad

    Martine Wolzak

    Aandeelhouders van Fannie Mae en Freddie Mac zijn deze week geschoren. Van hun bezit is na de ingreep van de Amerikaanse regering bij de twee hypotheekinstituten weinig over. De obligatiehouders daarentegen zijn gespaard, maar blijft dat zo? De Nederlandse topeconoom Willem Buiter vindt dat ook zij een 'knipbeurt' verdienen.

    Fannie en Freddie garanderen of bezitten circa $ 5200 mrd aan Amerikaanse hypotheken, bijna de helft van de markt. Om de aankoop van hypotheken te kunnen betalen, lenen Fannie en Freddie geld van beleggers via de uitgifte van obligaties. Investeerders over de hele wereld hebben nog honderden miljarden te goed van de twee.

    Tegenover de enorme verplichtingen van Fannie en Freddie stond een eigen vermogen van slechts enkele tientallen miljarden. Aandeelhouders en obligatiehouders maakten zich daar niet druk over, totdat de prijzen op de huizenmarkt in de VS pijlsnel daalden en steeds meer Amerikanen hun hypotheeklasten niet konden betalen. Fan en Fred moesten afboeken op hun portefeuilles en leden miljardenverliezen. Bij investeerders ontstond paniek. Hadden de twee bedrijven nog wel genoeg geld in kas om te overleven?

    Het antwoord kwam vorige week zondag van de Amerikaanse minister van financiën Henry Paulson: 'Nee.' Paulson plaatste Fannie en Freddie tot eind 2009 onder curatele en stelde de VS tot die tijd garant voor hun schulden. Voor aandeelhouders kende Paulson daarbij geen genade. Maar obligatiehouders hadden altijd geloofd dat de schulden van de twee gegarandeerd werden door de Amerikaanse overheid, omdat Fannie en Freddie ooit zijn opgericht door het Congres. Paulson erkende zondag dat de VS te weinig hebben gedaan om dat misverstand uit de wereld te helpen. Mede daarom was Paulson bereid ervoor te zorgen dat de veelal buitenlandse schuldeisers hun geld terug krijgen.

    Dat laatste vindt econoom Buiter te ver gaan, zo schrijft hij op zijn weblog. De obligatiehouders konden - en hadden moeten - weten dat er eigenlijk geen overheidsgarantie was. Daarom ontvingen ze ook een rente die hoger was dan die op een zeer veilige staatsobligatie. Tegenover de ontvangen risicopremie hoort dan ook een beetje pijn te staan als het fout gaat, stelt Buiter. Hij wil Fannie en Freddie langzaam inkrimpen en hun bezittingen verkopen. De opbrengst daarvan kan worden verdeeld over de schuldeisers. Waarschijnlijk is dat niet genoeg om hen volledig schadeloos te stellen.

    Of de obligatiehouders inderdaad naar de kapper moeten, ligt in handen van de nieuwe president, die in november wordt gekozen: Obama of McCain. Die moet volgend jaar dan ook bedenken of het een militaire 'crew cut' wordt, of alleen een beetje bijpunten.

    Elvis krijgt crew cut

    - het is dus nog niet bekend of en hoeveel verlies de obligatiebeleggers gaan lopen, dus dan lijkt mij dat de afwikkeling van die cds's ook nog wel even gaat duren.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links