Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dividendipje

Dividendipje

Dat een index ook maar een marktgemiddelde is, bewijst vandaag. De AEX stijgt een paar tienden, maar onder de motorkap borrelt en pruttelt het dat het een lieve lust is. Er is bijna geen beginnen om al die fondsen met cijfers die hard hollen te duiden en dan komen alle hard bewegende wildcard aandelen er nog bij.

Daarom doe ik het even anders. Ik pak alle koersen er bij sinds 23 januari, de dag dat de AEX de voorlopige jaartop en (voorlopige) hoogtepunt van de bullmarket sinds 2009 neerzette op 572,81. Want leuke beursweekje of niet, we kijken nog wel tegen zeg maar een schadepost van een slordige veertig indexpunten aan.

Kortom, even uitzoomen uit de waan van de dag en misschien brengt u dit wel op ideetjes en of springt er een aandeel uit waar u eens nader kan kijken. Eerst maar even de AEX, gewoon de koersen sinds die 23e januari. De AEX staat nu nu zo'n 7% onder die top. Over marktgemiddelde gesproken, dit valt mij mee.

Dat wil zeggen, er zijn maar weinig echte uitschieters. Het was dan ook zo'n typische marktbrede dip. Niet dat ene net even te dure aandeeltje verkopen, maar nee: hup meteen dat hele indexfonds of die tracker er uit.

 

 

Vastgoed en dividend

Meest opvallend ik nog dat dat vastgoed zo slecht ligt. Dat was een notoire achterblijver vorig jaar en blijkt even geen veilige haven. Om over Wereldhave maar te zwijgen. Dat underperformen uit zich vooral in dividendrendementen van vastgoed: die lopen van 5,8% voor Unibail-Rodamco tot 10% voor Wereldhave. 

Over dividendrendement gesproken. Als mij iets opvalt - en ik heel voorzichtig iets van een grote gemene deler probeer te ontwaren - is het wel dat de betere dividendbetalers (nog) tegen de grootste verliezen aan kijken. Met het ex-dividend van Royal Dutch Shell en Unilever vandaag is dit een leuk thema.

Hier heb ik een ruwe rauwe uitdraai uit Reuters met de huidige dividendrendementen.

Bovenaan vindt u uiteraard wat vage lokaaltjes, vastgoed, maar ook Beter Bed en Kas Bank, waar operationeel nog wel eens wat te doen is zeg maar. Dat hoge dividendrendement duidt er op dat beleggers niet helemaal zeker zijn of dat dividend haalbaar is en blijft. Geldt ook voor Wereldhave.      

Financials scoren collectief ook al hoger dan normaal en bij Binck wijs ik er op dat u daar vanaf vandaag ook tegen maximaal ruim een procent kan sparen :-) Anyway, ik denk dat dit, mede door die dip en de verliezen die er nog staan, een mooie beurs is voor echte en pure dividendbeleggers. 

Daarmee bedoel ik zij die primair voor het dividend in aandelen beleggen en de koers niet zo belangrijk vinden. Meestal zijn dit de echte lange buy & hold termijnbeleggers. Zoekt u de namen zelf uit in de snoepwinkel. Ik ga niet beweren dat ze goedkoop zijn, maar wel 10% minder duur dan een maand geleden.

En misschien moeten we wel weer twee jaar op een dip wachten voor uw een nieuwe kans krijgt om met korting in te slaan. Want een bullmarket hoeft echt niet een kracht te eindigen. Dat staat nergens in het reglement en komt ook minder vaak voor dan u denkt en vooral vreest:

Is dat alles?

Mocht de boel in elkaar klappen, dan hebt u tenminste het dividend nog. Tenminste, als u echt kwaliteit uitzoekt dat niet zo snel verlaagt, laat staan passeert. Wilt u nog namen weten. Garantie tot de voordeur, maar als ik héél streng ben, hebben deze hoogdividendfondsen een vrijwel vlekkeloos trackrecord.

Ik neem de fondsen die meer dan 3,5%, ofwel het percentage van de AEX zelf en de afgelopen twintig jaar nooit hebben verlaagd of gepasseerd. Dat zijn er maar twee. Brill en Unibail-Rodamco krijgen voordeel twijfel. Brill laat op 2009 na een prachtig een trapje omhoog zien en de Fransen moesten één keer ietsie verlagen.  

  • Royal Dutch Shell 
  • Eurocommercial Properties

Zo kan het dividend net als de koers van een index zijn: overall redeijk constant, maar daaronder volop beweging.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 februari 2018 15:00
    Je mag je Reuters wel eens updaten.
    Docdata keerde (volgens IEX/Docdata/fundamenteel)voor het laatst in 2015 dividend uit. Heeft dus een dividendrendement van 0%, ipv 21,55%.
    Kasbank geeft 0,64 dividend, en dat is vandaag een div rendement van 0,64/10,3 = 6,2%, en dat is dus geen 9,51% zoals jij beweert.
    Ga geen fake news produceren svp!!!
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links