Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Wat een beurs!

Vooruitblik: Wat een beurs!

Eerst voor de dagjesmensen en toeristen die hier verzeild zijn geraakt en deze vraag hebben:

Is het tijd om in te stappen?

Als u deze vraag hebt, zou ik die vraag per definitie vergezeld laten gaan van de volgende. Sterker nog, als u er geen antwoord op hebt, zou ik er maar niet aan beginnen...

En wanneer is het dan weer tijd om uit te stappen?

In- en uitstappen suggereert dat u een rit wilt maken en koerswinst wilt behalen. Prima, maar dan bent u aan het handelen. Beleggen is een commitment die u voor jáááren en eigenlijk de rest van uw leven aan gaat. Beleggen is langzaam door de jaren heen vermogen opbouwen met steeds een bescheiden (maandelijkse) inleg.

Snel rijk worden is er niet bij, maar bij handelen is dat het doorgaans ook niet. De meeste particulieren die niks met de beurs hebben en alleen komen kijken als de koersen hard stijgen en de beurzen toppen om een gokje te wagen - want daar komt het wel op neer met dat tijd om in te stappen - worden meestal uitgekleed.

Nee, laten zich uitkleden! Want laten we wel wezen. Ondanks het grillige koersverloop stijgen de beurzen door de jaren heen, de AEX zelfs 11% bruto vanaf de start in 1983. Wie geld verliest op de beurs heeft daarom zelf een fout gemaakt. Ja maar de adviseur zei! Ho, het is toch uw geld? Weet dan wat u doet.

Hier ziet u de AEX en de AEX met herbelegd dividend, die op een all time high staat. Ja, er zitten her en der wat knikjes naar beneden in die in ons geheugen zijn gegrift, naar gaan ze nou per saldo omhoog of omhoog? Eén ding: tijd om in te stappen met al uw geld en God zegene de greep, lijkt me niet handig. 

Hoe wel te beleggen ga ik nu niet uitleggen. Ik heb nog een serie van drie jaar geleden staan, check. Het heet middelen en is naar mijn smaak de enige manier voor mensen die niks met de beurs (willen) hebben, toch redelijk risico-avers kunnen investeren. Het duurt alleen minimaal tien en eigenlijk twintig jaar.

Overdenking: verandert de beurs?

Tot zo ver, over tot de orde van deze week. Ik kan eigenlijk wel meteen afsluiten, want mijn collega Jean-Paul van Oudheusden praat u in deze DFT-video vanaf de Euronext nieuwjaarsborrel afgelopen vrijdag helemaal bij. Volgende week mag je deze vooruitblik tikken JP, als je het allemaal zo goed weet :-)

Over nieuwjaar gesproken, het lijkt alsof we zelf geschrokken zijn van onze (champagne-gedreven?) euforie:

Dat de markten hoog staan is een feit en dat ze duur zijn is een mening, die denk ik de meesten van ons onderschrijven. Da's geen nieuws, maar dat de beurs verandert misschien wel. Ik zie zelf aanwijzingen die er op kunnen duiden dat de aard van de markt verandert sinds de bullmarket in 2009 startte.

Let wel, het zijn nog geen definitieve draaien - als definitief al bestaat op de beurs - maar ze zouden het kunnen worden. En als u een is het tijd om in te stappen belegger of handelaar bent, moet u bewegingen vóór zijn. Dan pas maakt u de grote klappers. Het risico is dat het niet gebeurt en u verliest.

Trends

Wat zie ik?

 • De dollar daalt. Dat is op papier niet goed voor de Nederlandse beursbedrijven en uw dollar-beleggingen.
 • De rentes stijgen. Dat is vooral in Amerika zo, maar in Europa neigen ze ook hoger. Zeker nu de ECB havikser wordt.
 • Met die stijgende rentes liggen dividendaandelen minder goed. Zie onze AEX-aandelen bijvoorbeeld dit jaar. Unilever blijft zelfs al maanden achter. Misschien onzin, maar die heb ik intuïtief op de korrel omdat Unies en Olies in 2009 en 2010 het AEX-herstel droegen.


 • De excessen in de markt - zie al die aandelen die ontploffen omdat ze blockchain in hun naam zetten - duiden wellicht op euforie en topvorming.  Zie bij ons bijvoorbeeld Docdata en Probiodrug. In ieder geval laat dit enorme risicobereidheid zien.
 • Olie en andere grondstoffen stiigen. Dit kan voor inflatie zorgen, samen met bijvoorbeeld een loongolf.


We gaan dit jaar zien of deze trendjes echte trends worden. En dat kan best betekenen dat het is gedaan met de bullmarket, vooral een loongolf is op papier niet goed voor aandelen. Maar misschien dat we eerst nog een winstexplosie krijgen mede door de Trump-taxes. Alle bedrijven rekenen nog driftig.

Niettemin worden er aardig wonderen van verwacht?

Agenda

Vanaf deze week gaan wij ook weer rekenen, het Q4-cijfersezioen komt langzaam op gang. Op het Damrak zijn er ASML en Beter Bed. Uiteraard kan ik het niet laten even met Datastream te spelen. Ergo, ik schaam mij er niet voor dat ik ASML rond €30 à €40 duur vond. Er is niks veranderd sindsdien :-)  

Deze grafiek mag je uitvergroot ophangen in de receptie ASML en dat meen ik echt. Briljant. Vinger opsteken wie meent dat de beurs een casino is. De markt verwacht over 2017 €8,6 miljard euro omzet en een winst per aandeel van €4,53, maar de koers valt of staat woensdag bij de outlook.

Even tussendoor: mooi mazzel dat het Intel chipdebacle ASML niet raakte. Dat zorgde er wel mede voor dat de roemuchte Philadelphia Semiconductor Index de enige (grotere en bekendere) index op Wall Street is, die nog altijd de top uit 2000 niet heeft uitgenomen. Procentje of drie nog.


Vrijdag heeft het kwakkelende Beter Bed omzetcijfers 2017. Er is eigenlijk maar één vraag: hoe presteert het bedrijf in Duitsland in wat ik gemakshalve maar de Matratzen Krieg noem :-)

In het buitenland zijn meer concerns met cijfers, maar de grote bulk en alle grote technologiebedrijven laten nog een weekje op zich wachten. Dit is meer voor de langste termijn beleggers, maar de gouden eeuw van Silicon Valley nadert misschien haar einde. Ze krijgt er in ieder geval concurrentie bij: China.

Let deze week wat mij betreft op:

 • Voorlopende economische indicatoren New York en Philadelphia Fed indices.
 • BBP China, hoewel dat geen cijfer maar een dictaat is.
 • De outlook van mijnbouwers BHP Billiton en Rio Tinto met die stijgende grondstofprijzen.
 • Ahold Delhaize fans letten op de omzet van Carrefour.
 • Fugro liefhebbers pikken Schlumberger mee.
 • Weet IBM haar al jaren dalende omzet eindelijjk eens te vergroten?
 • Er zijn nog wat Amerikaanse grootbanken met cijfers en de CEO van The Firm liet vrijdag deze prachtige tweet achter:


Scrollen maar voor de hele agenda:

15 jan
00:00 Beurs VS dicht ivm Martin Luther King Day
06:30 Nederland detailhandelsverkopen nov
08:00 Renault Q4-cijfers
11:00 EU handelsbalans nov

16 jan
08:00 Duitsland inflatie CPI dec 0,6% MoM
10:30 VK inflatie CPI dec 3,0%
11:00 Italië inflatie CPI dec
14:00 Citigroup Q4-cijfers
14:00 UnitedHealth Q4-cijfers
14:30 VS New York Empire State Manufacturing Index jan 18,20

17 jan
08:00 ASML Q4-cijfers
08:00 Carrefour Q4-cijfers
11:00 EU inflatie CPI dec 1,4%

14:00 Bank of America Merril Lynch Q4-cijfers
14:00 Goldman Sachs Q4-cijfers

15:00 Porceleyne Fles BAVA
15:15 VS industriële productie dec 0,5% MoM
20:00 Fed Beige Book
22:00 Alcoa Q4-cijfers
22:30 Rio Tinto Q4-cijfers
22:30 BHP Billiton Q4-cijfers


18 jan
03:00 China BBP Q4
03:00 China industriële productie dec 6,0%
05:30 Japan industriële productie nov
08:00 Royal Mail Q4-cijfers
14:00 PPG Q4-cijfers
14:00 Morgan Stanley Q4-cijfers

14:30 VS building permits dec 1,290M
14:30 VS housing starts dec 1,275M
14:30 VS jobless claims 252K
14:30 VS Philadelphia Fed Index jan 24,5
17:00 VS weekrapport olievoorraden
22:00 IBM Q4-cijfers
22:00 American Express Q4-cijfers


19 jan
08:00 Beter Bed Q4-cijfers
08:00 Duitsland inflatie PPI dec
10:30 VK detailhandelsverkopen dec -0,6% MoM
13:00 Schlumberger Q4-cijfers
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan jan 97,0


Kiek op de grafiek

De AEX staat op de hoogste stand sinds 2001, kopte de NOS deze week. Dat klopt niet. Op de beurs kijken we naar hoogste en laagste intradagstanden voor toppen en bodems, niet de slotstanden. De hoogste stand ooit voor de AEX prijsindex is 703,18 uit 2000. In 2007 was 563,98 de hoogste score op het bord.

Daar staan we nu een zucht onder. Mocht die 563,98 sneuvelen, dan vermoed ik dat durfals al AEX 600 of meer gaan roepen. De eerste die 703,18 gilt mag u bij IEX aangeven! Technische steunniveau's hoef ik u niet mee te geven, want de beurs gaat nooit meer omlaag, toch? :-)


Bij de De AEX herbeleggingsindex spelen deze discussies biet. De Nederlandse DAX staat op een dikke all time high:


De AEX VIX Index, ofwel de volatiliteit, staat echter zo'n beetje op all time lows:


De Eurostoxx 50 doet minder goed dan de AEX. Dat wil zeggen, de index moet eerst de 2014 top nog uitnemen, voor ze aan die uit 2007 mag denken. Die uit 2000 is ook nog ver weg.


De S&P 500 blijft maar omhoog strepen. In dollars dan, in euro's bent u beter af met de AEX.


De winstverwachtingen voor de S&P 500 zijn goed, maar of ze index echt bijhouden in dit tempo...?

Over naar de rentes. Onze tienjaars Wopke wappert omhoog:


De Duitse tienjaars idem dito.


Kijk ik met een half oog ook naar de Italiaanse rente, want daar zijn op 4 maart verkiezingen. Dat zien we dan wel weer, lijkt het plaatje te zeggen.


De Amerikaanse Treasuries flirten met 2,60%.


Er is nog veel ruimte, Royce denkt dat de 37-jarige neergaande trend (!) pas boven 3% breekt:

En de dollar? Die daalt door. De trend in EUR/USD is in ieder geval opwaarts, ofwel een verzwakkende Amerikaanse daalder:


Brent schurkt tegen $70 dollar aan, maar ook West-Texas Light Intermediate laat zich niet onbetuigd. Goed voor de oliewaarden en indirect kan dit inflatie aanwakkeren. En de prijs aan de pomp. Met al die taxes en met die dalende dollar kan dit bij ons met een dubbele hefboom gaan:


Goud dobbert grosso modo ook met dollar mee?


Blieft er nog iemand bitcoins? Misschien is het afwachten wie na China en Korea dit ding de oorlog verklaart. In ieder geval vind ik het plaatje er loeigevaarlijk uit zien. Kan een dipje zijn, maar voor u het weet kan u ook zo weer in het dal staan vanaf de besneeuwde toppen. 


Veel plezier en succes deze week en tot morgen, tot voorbeurs.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 15:00 Vooruitblik: bent u er klaar voor? De markt drááit
 2. 01 dec Er is voorbeurs tegelijk niks te doen en van alles te beleven, echt wel 13
 3. 30 nov Spektakel voorbeurs met vooral ASR en ASML. Wat is het druk 1

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 14 januari 2018 16:04
  quote:

  ff_relativeren schreef op 14 januari 2018 16:01:

  geen klapperrr van de week ? Duitsland dan maar ? De brede coalitie van CDU/CSU + SPD wankelt door intern verzet bij de socialisten ..

  De SPD in de deelstaat Sachsen-Anhalt heeft al NEIN gezegd ;
  www.tagesschau.de/inland/spd-debatte-... .

  heb dag-shorts a15 op de aex (458 en 459) en mij niet gerealiseerd dat de amerikaanse beurzen gesloten zijn. Stom, want koersen doen weinig als de VS dicht is, maar de forse stijging van EUR/USD kan morgen nog wel eens voor een grote (negatieve) uitslag zorgen, en door hoor ik (relatief) weinig over in het vooruitzicht.
 2. Met Effekt 14 januari 2018 16:58
  "De rentes stijgen. Dat is vooral in Amerika zo, maar in Europa neigen ze ook hoger."
  Ik word een beetje moe van al dat gepapegaai. De korte rente stijgt maar de relevantere 10 jaars Europese rente (Bund) is al 2 jaar vrijwel vlak (in een bandbreedte van 0.3-0.5%). Daarom is de daarop volgende uitspraak "Met die stijgende rentes liggen dividendaandelen minder goed" wel heel vreemd want alle fondsen die dividend uitkeren leveren ruim meer dan die 0.5% van een Bund.

  Dit is ook een vreemde uitspraak "Even tussendoor: mooi mazzel dat het Intel chipdebacle ASML niet raakte.". Als je iets zou verwachten is dat het juist positief voor ASML is omdat de slechte chips moeten worden vervangen. En dat gebeurt met de machines van ASML.
 3. forum rang 6 Rowi62 14 januari 2018 18:52
  quote:

  Met Effekt schreef op 14 januari 2018 16:58:

  "De rentes stijgen. Dat is vooral in Amerika zo, maar in Europa neigen ze ook hoger."
  Ik word een beetje moe van al dat gepapegaai. De korte rente stijgt maar de relevantere 10 jaars Europese rente (Bund) is al 2 jaar vrijwel vlak (in een bandbreedte van 0.3-0.5%). Daarom is de daarop volgende uitspraak "Met die stijgende rentes liggen dividendaandelen minder goed" wel heel vreemd want alle fondsen die dividend uitkeren leveren ruim meer dan die 0.5% van een Bund.

  Dit is ook een vreemde uitspraak "Even tussendoor: mooi mazzel dat het Intel chipdebacle ASML niet raakte.". Als je iets zou verwachten is dat het juist positief voor ASML is omdat de slechte chips moeten worden vervangen. En dat gebeurt met de machines van ASML.
  Precies! In theorie is een stijgende rente voor alle aandelen nadelig omdat in waarderingen (contante waarde) met een hogere rente wordt gerekend. Maar Arend zegt zelf erachter "misschien onzin" ......en dat is het.
 4. FairValue 14 januari 2018 20:18
  De wereldeconomie groeit, het vertrouwen keert terug, bedrijfswinsten zullen daardoor toenemen en de koersen stijgen door. Dit is feitelijk wat er gebeurd en waar de beurzen op vooruit lopen. Waarom wordt dit niet genoemd?

  De crisis was heftig in 2008 en herstel heeft lang geduurd, echt sprake van hoogconjunctuur is er nog niet en er staat nog enorm veel geld langs de kant omdat er sinds 2008 de gehele periode tot nog toe nog steeds veel mensen die zeggen dat er mogelijk een neergang komt. Zolang er nog steeds zoveel mensen, zo vaak waarschuwen voor de mogelijke recessie staat er nog steeds geld aan de kant om de markten in te stromen en is de hoogconjunctuur nog niet maximaal geweest.

  Voorlopig zullen de economie en de beurzen dus nog wel blijven stijgen.
 5. Fundbuster 14 januari 2018 22:50
  Waarom nemen de grote Amerikaanse financials allemaal een last met de belastingwet als opgaaf van redenen? Of bedoelen ze het zo:
  Als ik nu een last neem en die in 2019 doorhaal dan betaal ik minder belasting? Dan hebben ze inderdaad vanwege de nieuwe wet een last genomen.

  Even zonder dollen: weet iemand hier wat de zin van deze strategie is?

 6. forum rang 6 keffertje 14 januari 2018 22:54
  quote:

  Fundbuster schreef op 14 januari 2018 22:50:

  Waarom nemen de grote Amerikaanse financials allemaal een last met de belastingwet als opgaaf van redenen? Of bedoelen ze het zo:
  Als ik nu een last neem en die in 2019 doorhaal dan betaal ik minder belasting? Dan hebben ze inderdaad vanwege de nieuwe wet een last genomen.

  Even zonder dollen: weet iemand hier wat de zin van deze strategie is?

  Als je belasting moet betalen, heb je een voordeel bij een belastingverlaging.

  Als je (toekomstige) verrekenbare verliezen hebt, is een belastingverlaging nadelig, want dan krijg je minder terug. De claim die ze op de balans hebben geactiveerd daalt dus in waarde en loopt via de resultatenrekening

  Dat laatste effect moeten ze nu al volledig nemen (voorzichtigheidsbegingsel) en ze profiteren van de verlaagde acute belastinglast pas vanaf komend jaar.

  Het is dus geen strategie maar een dwingend voorgeschreven verslaggevingsregel.
 7. Fundbuster 14 januari 2018 22:58
  Zo heel veel staat er niet langs de kant. De honderden miljarden die Draghi om Frankrijk en Italië in de lucht te houden over het systeem heeft uitgekotst zitten er goeddeels in, en hoewel we dat pas eind van de maand zeker kunnen weten gok ik dat de NYSE Margin Debt in december door de 600 miljard gegaan is. Educated guess, want de margin stijgt in de regel net iets sterker dan de S&P. En de novemberstand was 580.

  Dat er nog een banketbakker in Klazienaveen wat in een oude sok heeft zitten zal wel, maar dat is niet voldoende om de bubbel op druk te houden.

 8. Fundbuster 14 januari 2018 23:04
  quote:

  keffertje schreef op 14 januari 2018 22:54:

  [...]

  Als je belasting moet betalen, heb je een voordeel bij een belastingverlaging.

  Als je (toekomstige) verrekenbare verliezen hebt, is een belastingverlaging nadelig, want dan krijg je minder terug. De claim die ze op de balans hebben geactiveerd daalt dus in waarde en loopt via de resultatenrekening

  Dat laatste effect moeten ze nu al volledig nemen (voorzichtigheidsbegingsel) en ze profiteren van de verlaagde acute belastinglast pas vanaf komend jaar.

  Het is dus geen strategie maar een dwingend voorgeschreven verslaggevingsregel.
  Makes sense, merci. Zo had ik er nog niet naar gekeken.
 9. FairValue 15 januari 2018 00:53
  quote:

  snuf13 schreef op 15 januari 2018 00:05:

  Hoger, hoger en nog veel hoger......

  Maar er komt me een klap...............
  Want?

  Zolang winsten stijgen en de inflatie binnen de perken blijft hoeft de rente ook niet hard te stijgen waardoor investeringen aantrekkelijk blijven en de economie blijft groeien. Daarnaast kun je beter geld in aandelen hebben dan op de bank omdat door inflatie vanzelf omzetten en winsten met gelijke hoeveelheid toenemen. Met deze inflatie en rentecijfers is het rendement op aandelen nog steeds vele malen hoger dan op de bank. Gevolg hogere koersen.
 10. forum rang 7 ff_relativeren 16 januari 2018 17:26
  quote:

  ff_relativeren schreef op 14 januari 2018 16:01:

  geen klapperrr van de week ? Duitsland dan maar ? De brede coalitie van CDU/CSU + SPD wankelt door intern verzet bij de socialisten ..

  De SPD in de deelstaat Sachsen-Anhalt heeft al NEIN gezegd ;
  www.tagesschau.de/inland/spd-debatte-... .

  ook Reuters beschrijft vandaag het risico van mislukken voor een Duitse regeringsvorming ;

  www.reuters.com/article/us-germany-po... .

 11. Fundbuster 11 februari 2018 20:36
  quote:

  Fundbuster schreef op 14 januari 2018 22:58:

  Zo heel veel staat er niet langs de kant. De honderden miljarden die Draghi om Frankrijk en Italië in de lucht te houden over het systeem heeft uitgekotst zitten er goeddeels in, en hoewel we dat pas eind van de maand zeker kunnen weten gok ik dat de NYSE Margin Debt in december door de 600 miljard gegaan is. Educated guess, want de margin stijgt in de regel net iets sterker dan de S&P. En de novemberstand was 580.

  Komt 642 miljard (!!) uit. Plusminus 30 als gevolg van het gegeven dat de publicatie nu bij de FINRA ligt, die tellen ook de opgaven van niet-leden van de NYSE mee. NYSE is met deze publicatie gestopt.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links