Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Aandelen rammelen aan de poort

TA: Aandelen rammelen aan de poort

Terwijl aandelenbeurzen proberen zich te ontworstelen uit hun bodemfases van de afgelopen weken, zien we een aantal fondsen aarzelen. Dat zijn fondsen die op het punt staat om uit te breken, maar nog onder een weerstand staat.

Op deze plaats heb ik eerder al ING genoemd, dat al zo’n 2,5 jaar afketst op de horde rond 16. Een ander aandeel dat aan de poort van een nieuwe uptrend rammelt is Aegon. Ook Aegon staat op het punt om uit te breken, maar rammelt nog aan de poort. Zodra Aegon doorbreekt kan de koers naar 7,70.

In IEX Premium zullen de analisten van de TA-desk direct op deze fondsen terugkomen zodra er een uitbraak aankomt of optreedt. Beleggers die op TA-signalen willen reageren, kunnen zich voor IEX Premium aanmelden, de eerste maand is gratis, dus dat scheelt.

Concrete uitbraken of koopsignalen worden direct per email aan u doorgegeven. Met IEX Premium heeft u direct toegang tot zowel fundamentele als technische adviezen.

Meer informatie over IEX Premium

Draagvlak

Er zijn veel meer aandelen als ING en Aegon, die aan de poort rammelen, maar dus nog niet zijn doorgebroken. Dit uit zich vooral in een mager draagvlak. Eén van de indicatoren die dit aangeeft is de advance/decline ratio (A/D ratio) van de Nederlandse beurs, ook wel hoog/laag verhouding genoemd.

De A/D ratio wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers. Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline ratio oplopen. En exact daar gaat het mis, want de A/D ratio ligt nog stil terwijl de AEX al opwaarts tendeert. Dit geeft aan dat er, op dit moment, onvoldoende fondsen zijn die de markt ondersteunen. Het draagvlak onder de markt is dus erg dun.

De A/D ratio is teruggezakt naar de bodem van augustus en maakt de afgelopen weken pas op de plaats. Onder de oppervlakte van de markt geeft dit aan dat het aantal dalers in evenwicht is met het aantal stijgers. De herstelfase van de Nederlandse beurs wordt door deze zogenaamde Breadth indicator dus nog niet bevestigd. Terwijl de AEX omhoog tendeert (rode lijnen) blijft de A/D ratio zijwaarts tenderen (blauwe lijnen).


Uitleg Advance/Decline ratio van de Nederlandse beurs

De A/D ratio wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers. Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien. Doorgaans is de Advance/Decline ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.

De Advance/Decline ratio, geeft doorgaans een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een dalende indicator geeft aan dat het draagvlak in de markt zwak is. Dit duidt er op dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is. Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

230 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 december 2017 09:13
    Rammelen aan de poort? van wat de hel?

    we vergeten echt dat alles wat de VS nu doet, en gedaan heeft... Zeker met oog op TAX is alleen in belang van VS en alleen de bedrijven en bepaalde groepen van de bevolking profiteren.

    Bedrijven zullen eigen aandelen gaan inkopen, dividend verhogen etc. Daar hebben wij als EU totaal geen voordeel aan! Maar goed, de kater komt zoals zo vaak en met alles later!
  2. [verwijderd] 20 december 2017 09:13
    quote:

    Alex A La Hausse schreef op 20 december 2017 08:59:

    [...]
    Jawel Ren, na 2018 mogen jullie wellicht weer.
    Dat lees en zie ik ook wel ja, dat economisch nieuws, maar wat mij betreft is de beurs te ver op alles vooruit gelopen.

    Ik ga voor -20% op de Dow in 2018 en wij naar 450.
230 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links