Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: KW2-cijferseizoen

Vooruitblik: KW2-cijferseizoen

 

Leuk lijstje. Helaas is Constant Feel of Impending Doom niet beursgenoteerd. Zou zeker op een all time high staan, net als nu de S&P 500 en MSCI World Index om een paar dwarsstraten te noemen.

 

 

Dat de aandelenmarkten hoog staan - hetzij all time highs of zoveel jaars toppen - is duidelijk. Of ze ook te duur zijn, misschien wel bubbelen, onvermijdelijk gaan krachen, of dat ze juist veel te goedkoop zijn, is een discussie die we tot in de vroege uurtjes kunnen voeren. En dan komen we er nog niet uit.

Nog even snel dan hoe dit zit. Inderdaad, sec bekeken zijn aandelen zweet onder de oksels klotsend duur:

 

 

Vergeleken met hun grootste rendementconcurrent obligaties zijn aandelen niet duur en misschien wel heel goedkoop. Extreem lage rentes, ofwel schreeuwend dure staatsobligaties.

 

 

U ziet aan die grafiek ook dat er geen historisch precedent voor de huidige situatie is, die begonnen is met de ruim geld programma's van de centrale banken in het afgelopen decennium. Het is daarom voor iedereen, hoe groot de naam ook, koffiedik kijken of de aandelenmarkt gezond is, te duur of zelfs een bubbel.

Eén ding nog hierover voor wie hier echt van wakker ligt: een krach kan altijd, maar gebeurt hoogstzelden. Daar hoeven de markten niet eens te veel te duur voor te zijn, of te bubbelen. Zie die grafiek van Corné, in oktober 1987 klapte Wall Street in elkaar met waarderingen waar ze jaren later vrolijk op verder steeg.

Aangezien beleggen vooruitkijken is, pak ik zelf liever de waarderingen er bij op basis van de door de analisten verwachte winsten voor het komende jaar. Zie ik daar stabilisatie? Dat zou wat mij betreft kloppen, gelet op de oplopende rentes. Of mijn verhaal ook het verhaal is, weet ik niet. Geldt ook voor die van u :-)

 

 

Unilever, ASML, TomTom, Sligro, Accell en Philips Lighting

Eindelijk reuring, de komende twee weken staan geheel in het teken van het KW2-cijferseizoen. Bijna alle grote namen komen dan door. Het voetvolk volgt dan in de weken daarna. Voor ik de gehele agenda er bij pak, kijk ik naar de Nederlandse fondsen die doorkomen. De grafieken zijn namelijk tekenend.

Als ik zo vrij mag zijn? Na bijna tien jaar saneren en meanen & leanen is de rek er bij het bedrijfsleven wel uit. Met rek bedoel ik vooral margeverhoging. Ondernemen of overnemen is nu weer het devies om omzetten, winsten en die marges weer op te krikken. Dat kan met nieuwe markten aanboren of overnames.

Vandaar ook die vele M&A reuring. Ook iets om over na te denken, als u bang bent voor bubbels en krachs. Als het alleen megalomane CEO's met een veel te groot ego waren die zouden bieden, was het simpel. Het is echter ook het bewezen slimme geld dat zich roert. Denk bij ons bijvoorbeeld aan Pon en HAL.

Over naar Unilever, ASML, TomTom, Sligro, Accell en Philips Lighting die deze week met KW2's komen. Klik voor groot, u ziet huidige:

  • Oranje: koers
  • Blauw: winst per aandeel
  • Groen: dividend per aandeel
  • Paars: koerwinstverhouding

Als eerste Unilever: alle lijntjes lopen prachtig op, behalve de winst per aandeel. Het trackrecord van Unies is bijna te mooi om waar te zijn, maar daar betaalt ze in de toekomst geen dividend van. Handen uit de mouwen Rotterdam, want anders komt er vanzelf weer een overnamebod voorbij vliegen?

Nog één ding, ik ben heel benieuwd of Unilever donderdag over het nu tegenzittende dollar-windje begint, na die een paar jaar vol in de rug te hebben gehad. Hebben bedrijven toch een beetje handje van om snel over de dollar te zeuren als die tegen blaast. Veel meer dan dat ze juichen dat die in de rug zit.

Nou moe, terwijl ik deze regels zit te tikken, meldt ANP het volgende. Hm, er zijn meer gegadigden. Als het doorgaat, gaat Unies zeker de hoofdprijs betalen. Maar ja, alles is peperduur in deze sector. Zie Wessanen.

Unilever is van plan een overnamebod te doen op de levensmiddelentak van het Britse Reckitt Benckiser (RB). Dat meldden ingewijden aan de krant Sunday Times. Met de overname zou een bedrag zijn gemoeid van omgerekend ruim 2,5 miljard euro.

Onder de levensmiddelentak van RB vallen mosterd- en ketchupmerk French's en Frank's RedHot Sauce. RB had in april al laten weten een verkoop te overwegen van het onderdeel. Unilever zou bij de overname concurrentie krijgen van onder meer het Amerikaanse Hormel Foods.

Volgens de bronnen worden de komende weken definitieve biedingen verwacht. De verkoop wordt naar verluidt begeleid door de Amerikaanse bank Morgan Stanley. 

 

 

ASML laat precies het tegenovergestelde beeld van Unilever zien: de winst holt op koers, waardering en dividend vooruit?

 

 

Nee, u hoeft uw computer niet opnieuw op te starten. Dit is TomTom. Fundamenteel is er geen verhaal, maar bij dit aandeel draait alles om fantasie. En die is er zeker! Of die er ooit uit komt, is aan u om te bepalen.

 

 

Sligro laat net als Unilever ook een waanzinnig mooi plaatje zien. Toch is ook hier de boodschap hetzelfde: het bedrijf moet groeien, of de marges moeten omhoog. Misschien vandaar ook die belangstelling voor haar supermarkten. Die bedrijven zien ook dat Sligro iets moet doen.

 

 

Accell is ook al zo'n toonbeeld van een saai, gestaag en vooral succesvol aandeel. Door het bod van Pon zijn er wat lijntjes erg enthousiast geworden, maar ook hier kan de winst per aandeel een schop onder haar kont gebruiken. Daar mag nieuwe topman Ton Anbeek voor zorgen, kakelversch afkomstig van Beter Bed.

De Tour win je in bed, zei Onze Joop (Zoetemelk) altijd. Wat dat betreft is dit op papier een uitstekende zet van Accell :-) Van het dit voorjaar biedende Pon is trouwens weinig meer vernomen. 

 

 

Het trackrecord van Philips Lighting is veel te kort om conclusies aan te verbinden. Wel begint het fonds voortvarend en hoopgevend.

 

 

Agenda

Waar begin ik? De Nederlandse fondsen met cijfers heb ik al gehad, maar er is deze week nog veel en veel meer. Klapperrr van de Week is denk ik toch de persconferentie van ECB-president Mario Draghi na het non-rentebesluit drie kwartier eerder. Hij krijgt zeker veel vragen over beëindiging QE!

Daar hintte hij drie weken geleden en sindsdien zijn de rentes zowat verdubbeld. Eén welgemikte opmerking van hem kan die nog een keer verdubbelen of halveren. De BoJ komt ook door en blijft waarschijnlijk doorpompen tot ze zelf een ons weegt en haar balans vele, vele kilo's. Wat is er nog meer?

  • BBP China.
  • Microsoft, Netflix, BlackRock, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, Johnson & Johnson,  IBM, Qualcomm, eBay, American Express en Visa cijferen onder meer in de VS.
  • In Europa zijn dat bijvoorbeeld SAP, Volvo, Nordea en Tele2.
  • Verder zijn er voorlopende indicatoren als de Duitse ZEW Index en Amerikaanse New York Fed Index.

Het hele rijtje:

17 juli
00:00 Beurs van Tokio dicht
04:00 China BBP KW2
11:00 EU inflatie CPI jun 1,3%
14:00 BlackRock KW2-cijfers
14:30 VS New York Empire State Manufacturing Index jul 15,00
22:00 Netflix KW2-cijfers

18 juli
08:00 Novartis KW2-cijfers
10:30 VK inflatie CPI jun
11:00 Duitsland ZEW economisch sentiment jul
14:00 UnitedHealth KW2-cijfers
14:00 Johnson & Johnson KW2-cijfers
14:00 Bank of America Merril Lynch KW2-cijfers
14:00 Harley-Davidson KW2-cijfers
14:00 Goldman Sachs KW2-cijfers
14:00 Lockheed Martin KW2-cijfers
14:30 VS import- en exportprijzen jun
16:00 VS NAHB huizenmarktindex jul 68
22:00 IBM KW2-cijfers

19 juli 
08:00 ASML KW2-cijfers
08:00 TomTom KW2-cijfers
08:00 Tele2 KW2-cijfers
14:00 Morgan Stanley KW2-cijfers
14:30 VS building permits jun 1,210M
14:30 VS housing starts jun 1,180M
22:00 Alcoa KW2-cijfers
22:00 American Express KW2-cijfers
22:00 Qualcomm KW2-cijfers

20 juli 
08:00 Duitsland inflatie PPI jun -0,1% MoM
08:00 Unilever KW2-cijfers
08:00 Sligro KW2-cijfers
08:00 Nordea KW2-cijfers
08:00 SAP KW2-cijfers
08:00 Volvo KW2-cijfers
08:30 BoJ rentebesluit
10:30 VK detailhandelsverkopen jun
13:45 ECB rentebesluit
14:00 Bank of New York Mellon KW2-cijfers
14:00 Abbott Laboratories KW2-cijfers
14:30 VS Philadelphia Fed Index jul 22,9
14:30 ECB persconferentie met Mario Draghi
16:00 EU consumentenvertrouwen jul -1,1
22:00 eBay KW2-cijfers
22:00 Microsoft KW2-cijfers
22:00 Visa KW2-cijfers

21 juli 
08:00 Accell KW2-cijfers
08:00 Philips Lighting KW2-cijfers

Kiek op de Grafiek

De AEX weet echt niet waar ze heen wil? De index zijwaartst per saldo al sinds dit voorjaar tussen 506,27 van 6 juli en 537,84 van 9 mei.

 

 

Zelfde beeld bij de AEX herbeleggingsindex die maar zo'n 3% onder haar all time high staat.

 

 

Met het oplopen van de aandelenkoersen, is de volatiliteit... juist.

 

 

De Eurostoxx 50 bevestigt het beeld van de AEX, of andersom:

 

 

De dalende dollar geeft de S&P 500 echtar vleugels? De index staat weer op een all time high:

 

 

En de dollar? Die daalt. Het is wel een mooie trend.

 

 

Onze rente maakt even pas op de plaats na die Mario Draghi schocker.

 

 

Opvallend, want meestal bewegen ze hand-in-hand. De Duitse rente stijgt door.

 

 

De Italiaanse rente, zeg maar de EU Zuid benchmark, doet verrassend (?) kalm aan.

 

 

De Amerikaanse rente houdt ook even pauze na dat wilde gestijg.

 

 

Dan nog olie. Het kan weer het begin van een kort opgaand trendje zijn. In ieder geval is er iets van herstel.

 

 

Houdt goud zich met haar nagels aande opgaande trend vast? Dalende dollar, dat is op papier goed voor het spul. Oplopende rentes is weer funest.

 

 

Blijft er nog een item over, bitcoin. Alleen al naar de grafiek kijken doet mij het zweet uitbreken. Veel plezier er mee. Gelet op de krankzinnig hoge koersdoelen die voorbijkomen, kan de boel zo instorten. Misschien moet er alleen eerst nog veel meer dom geld in, alles is hier mogelijk. 

 

 

Fijne zondag verder en tot morgen, tot voorbeurs.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 jonas 16 juli 2017 17:27

    Mooie beschouwing Arend Jan. Het is een wat vreemde markt met die lage rente. Soms schrik je bijna van die koers/winstverhoudingen bij aandelen. Zit je aan te kijken tegen bijvoorbeeld een 20 is dus 5% met risico erbij.

    Ga je je afvragen of het slim is erin te zitten, maar bankrente 0,2% dus dat is niets. Aan de andere kant zal een beetje renteverhoging de beleggerswereld doen vergaan? Wordt er dan niet meer geïnvesteerd of geconsumeerd.

    Zal allemaal wel meevallen. Men neme gewoon een behoorlijk portie cash, mixt er wat Galapagos en Flowtraders, Aegon etc doorheen en no panic bij wat renteverhoging.

    Groet, Jonas
  2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 16 juli 2017 22:40
    quote:

    rekeozsejtleraped schreef op 16 juli 2017 20:56:

    Alleen een Koreaatje kan de boel in de soep laten draaien. Alle kranen wel of niet dichtdraaien ten spijt, men zal niet willen dat in tijd van 'vrede' de beurzen onderuit gaan.
    als of we in 1987 de 3e, in 2001 de 4e en 2008 de 5e w.o. hebben gehad..Pffft! ;)
  3. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 16 juli 2017 22:42
    quote:

    pietje-2005 schreef op 16 juli 2017 22:29:

    Koste wat kost zullen we blijven groeien en meer lenen.
    Jeannetje heeft niet voor niets de markten weer gerustgesteld afgelopen week.
    Draakje blijft dat ook doen, natuurlijk.
    Op naar de 600, en . . verder omhoog ;-)
    dus 100% long Pietje.. Cash is Trash ;)
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links