Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Brazilië-dobbel

De Brazilië-dobbel

 

Zeldzame koersravage in Brazilië: de iBovespa -8,8% in lokale valuta, de real. Dan weet u wel hoe de gemiddelde partculierenportfolio in het land er bij staat, meestal een graadje erger door wat te veel exposure naar ditjes en datjes her en der. Weeffouten in risicoprofiel komen op zulke dagen pijnlijk bovendrijven.

Wat dat betreft herinneren wij ons 24 augustus 2015 nog, toen de AEX-intradag even -9,9% deed op een stomme eerste schatting van een Chinese inkoopmanagersindex. Die is ook meteen van de kalender afgevoerd. Weet u meteen waarom China officieel nog een emerging en geen developed market is

 

 

... and it's gone... deel zoveel

De trigger in Brazilië lijkt net zo... onbenullig? De president is wellicht corrupt, wat is daar nou nieuw aan in dat land? Dat hangt van enveloppen aan elkaar. Vraag SBM Offshore en Arcadis maar.

 

 

Intussen leek het wel aardig dit jaar - in reals dan - met die Braziliaanse beurs...

 

 

... maar intussen kunnen we dit plaatje alweer van stal halen:

 

 

Dobbel Petrobras

Raakt die presidentiële rel de omzetten en winsten van het bedrijfsleven? Zeker niet in eerste instantie en -9% oogt wat overdreven en paniekerig. Kortom, wie zin heeft om Brazilië, de iBovespa of de real te dobbelen, gaat zijn of haar gang maar. Dat is alleen gemakkelijker gezegd dan gedaan.

In de real handelen lukt nog wel, maar index of aandelen is lastiger. Als ik het goed heb gezien - meld het aub als ik abuis ben - zijn er geen turbo's en zo op de iBovespa. Trackers en fondsen zijn niet geschikt om mee te handelen op zulke events. Tussen inleggen en uitvoering zitten twee dagen.  

Wat misschien nog het beste idee is, is om de Amerikaanse notering van Petrobras te nemen, krap 10% van het iBovespa-indexgewicht. Was ooit zelfs 30%... Wellicht is dit de reden dat het fonds gisteren -16,9% deed. Een dag nadat het fonds mooie cijfers had en weer dividend gaat betalen.

Nee, fundamenteel lijkt mij er niet meteen een goede reden voor -16,9%. De analistenverwachtingen zien er gegeven de olieprijs ook goed uit:

 

 

En de koers is zo lekker achtergebleven. Uit Reuters Datastream en het hele spul staat in euro's en met herbelegd dividend.

 

 

Helaas, de door en door corrupte Braziliaanse politiek en Petrobras zijn innig verweven. Vandaar misschien die extreme afstraffing, Beleggers vrezen wellicht dat vroeg of laat de naam van de oliegigant ook gaat opduiken in het schandaal rondom de president. De vorige puinhoop is nog niet vergeten.

Kortom, of u nu long of nog meer short denkt, bij gebrek aan algehele volatililteit op de markten is dit misschien een opportunity voor waaghalzen die van hoogrisico houden. Weet u wat u doet, dit is niet voor beginners. Intussen staat Petrobras +3% pre-market Wall Street, dus u bent niet de enige. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 26 mrt Vooruitblik: blijf door de risico's heen vooral de kansen zien 5
 2. 24 mrt Het is saai voorbeurs, maar dan verzinnen we zelf wel van alles 1
 3. 23 mrt MinFin Kaag: "Belastingbetaler draait niet op voor falende banken" 32

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. Noek12345 19 mei 2017 11:45
  Voor de goede orde: In Brazilie betaalt men met de Braziliaanse Real en niet met de peso :) Petrobras is nogal een gok naar mijn mening. Inderdaad, spil in het hele corruptie-gebeuren van de afgelopen jaren, en schandalen blijven zich maar openbaren. Temer is de man die zwaar wil hervormen, vooral het waanzinnige pensioenstelsel. Zijn vertrek zou dit allemaal weer af- of uitstellen. In dat geval zou naar mijn smaak de Real en Bovespa nog wel een stuk lager kunnen.
 2. kees_t 19 mei 2017 13:22
  > Trackers en fondsen zijn niet geschikt om mee te handelen op zulke events. Tussen inleggen en uitvoering zitten twee dagen.

  Zie ik iets over het hoofd? Als ik een Braziliaanse index ETF koop (b.v. "VanEck Vectors Brazil Small-Cap" of "iShares MSCI Brazil Capped") dan zitten er toch geen 2 dagen tussen de order uitvoering en de inleg?
 3. PingPong 19 mei 2017 14:03
  Mensen, laat je niet gek maken door AJK.
  Kijk naar de langetermijngrafiek van de Bovespa, dan ziet men dat zelfs na de recente daling de Braziliaanse beurs nog steeds erg duur is.
  Na de enorme stijging sinds begin 2016 was het sowieso tijd voor een flinke correctie.
  Temer was slechts de trigger daarvoor, niet de oorzaak, want dat was gewoon de zeer hoge stand.
  Er kan nog wel 30 % vanaf voor er een koopwaardige bodem bereikt is.
 4. jrxs4all 19 mei 2017 14:33
  quote:

  kees_t schreef op 19 mei 2017 13:22:

  > Trackers en fondsen zijn niet geschikt om mee te handelen op zulke events. Tussen inleggen en uitvoering zitten twee dagen.

  Zie ik iets over het hoofd? Als ik een Braziliaanse index ETF koop (b.v. "VanEck Vectors Brazil Small-Cap" of "iShares MSCI Brazil Capped") dan zitten er toch geen 2 dagen tussen de order uitvoering en de inleg?

  Klopt, AJK is een beetje in de war.

  Die Ishares (EWZ) ging gisteren -16% in dollars door de combinatie van de indexdaling en de valuta.

  Kun je nu voorbeurs al in handelen, realtime. Koers voorbeurs +5% en er zijn ook opties op.
 5. BeursJunkie 19 mei 2017 15:53
  Ik kom deze tegen bij Binck, ETF van Lyxor (Societe Generale uit mijn hoofd)en hij plust momenteel aardig.

  Lyxor UCITS PEA Brazil IBOVESPA -C- ETF9,350,32(3,54%)15:49:39
  Symbool PRIO ISIN FR0011869205

  Volgens mij is deze gewoon ''live'' Arend Jan. Kan leuke dobbel zijn maar ik sla 'm ook even over.

  Edit, dit lijkt toch niet helemaal de index te zijn bij nader inzien.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links