Is het topvormingsscenario nog steeds geldig? Enkele indices weten al hogere toppen op de borden te zetten, maar blijven nog onder hun stijgende middellangetermijntoppenlijnen. Andere indices zijn nog steeds bezig met de vorming van lagere of gelijke toppen.
De opwaartse ruimte is zeer beperkt en het topvormingsscenario is naar mijn mening nog steeds geldig.
Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie
Het eerste kwartaal loopt vandaag ten einde. Januari was daarbij een van minst beweeglijke maanden die we in jaren hebben gezien. Sowieso komt het bijna nooit voor dat januari zo weinig beweging laat zien. Bijna de gehele maand bewoog de AEX in een smalle bandbreedte tussen de 480,40 en 489,90.
Alleen in de laatste dagen brak de koers kortstondig onder de 480,40 en plaatste een bodem bij 476,70. Deze saaiwaartse maand volgde op de krachtige opwaartse beweging die we in december zagen. Toen steeg de AEX vanaf de 445,65 tot aan de bovenkant van mijn eindejaarsdoel van 485.
De januari-bodem bij 476,70 was het startpunt van een volgende krachtige opwaartse beweging die zorgde voor een stijging tot aan de recente 519 punten. Hiermee bleek de zijwaartse consolidatiefase van januari een vlagpatroon waarmee het koersdoel vanuit dit patroon bijna werd behaald.
Eerste doel behaald
De opgaande bewegingen in februari en maart waren aanzienlijk krachtiger dan ik had verwacht. Vanaf een aanzienlijk lager niveau had ik al de start van de eerste correctie van dit jaar verwacht. Deze zeer euforische markt besloot anders en ook mijn eerste middellangetermijndoel van 510 werd opwaarts gebroken.
Bij de 510 ligt de voormalige top van 2015 en tevens de top van de gehele bullmarkt tot op heden die in 2009 startte. Mijn volgende doel voor de tweede helft van dit jaar ligt, zoals u weet, bij 564. Dit is de top van 2007.
Toch zal de weg hiernaartoe nog hobbelig kunnen zijn. In de afgelopen jaren vonden jaarlijks tussen de vijf en zeven correcties plaats. Dit jaar staat de teller nog steeds op nul. In de afgelopen maanden hebben we geregeld signalen gezien die wezen op het startsein van eeen correctie, maar die bleken telkens vals.
Toppatronen
Een belangrijk gegeven tot op heden was de vorming van de top bij 519. Vanaf de februaribodem van 491 vond namelijk een versteiling plaats. Tijdens deze versteiling stegen de bodems sneller dan de toppen, hierdoor ontstonden de contouren van een stijgende wig (potentieel toppatroon).
De top van 519 werd intraday op de borden gezet waarna diezelfde dag een forse terugval plaatsvond. Hierdoor ontstond een bearish engulfing. Deze handelsdag werd verder ook de opgaande bodemlijn van de genoemde stijgende wig neerwaarts gebroken. Duidelijke topvormingsignalen.
Verder was er ook sprake van negatieve divergentie in de RSI (sinds december) en brak de RSI ook de onderkant van een stijgende wig. De MACD maakte verder een neerwaartse crossing. De huidige opleving in deze indicatoren lijken slechts een lagere top te kunnen vorming in het kortetermijnbeeld.
Uitstel?
Toch is het belangrijk dat de opgaande bodemlijn sinds december neerwaarts wordt gebroken als bevestiging van een correctie. Deze bodemlijn ligt vandaag bij 507,30. Eind volgende week ligt die al bij 511.
De huidige opleving in de AEX past nog prima in het topvormingsproces. Een dergelijk proces kost vaak de nodige tijd. De vraag is alleen waar het volgende topje wordt geplaatst. Een structurele beweging boven de 519 lijkt opnieuw voor uitstel te kunnen zorgen.
Toch acht ik de kans op een omkeer groot onder de 519. Onder de 507,30 opgaande bodemlijn wordt dit topvormingsproces bevestigd. Steunpunten liggen verder nog bij 510,50 en 506,25. De bewegingsruimte wordt dus steeds kleiner. In andere indices is een wisselend beeld te zien.
- De DJ Transportindex bevindt zich al enige tijd een forse correctieve beweging en lijkt bezig te zijn met de vorming van een lagere top.
Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie
- De S&P 500 brak al eerder zijn sinds december stijgende bodemlijn en lijkt zelfs een tweede lagere top in het zeerkortetermijnbeeld te kunnen vormen. Dit geldt ook voor de Nikkei.
Daggrafiek Nikkei 225

Klik op de grafiek voor een grote versie
- De DAX en de Stoxx Europe 600 braken nipt boven hun vorige jaartoppen maar blijven nog onder hun langere stijgende toppenlijnen. Daar is dus ook nog geen sprake van een structurele start van een volgende versteiling. Maar een verdere versteiling blijft vanuit mijn scenario wel het grootste risico.
Daggrafiek Eurostoxx 600

Klik op de grafiek voor een grote versie
Toch moeten we in de komende dagen zeer alert blijven op nieuwe toppatronen en een verslechtering in de markt onder de stijgende bodemlijn. Een neerwaartse beweging kan wel eens snel en fors doorzetten zodra aan deze voorwaarde voldaan wordt.
Als laatste een huishoudelijke mededeling. Volgende week ben ik grotendeels afwezig. Volgende week vrijdag zal ik pas mijn volgende column schrijven.