Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Plan B Unilever

Plan B Unilever

Vragen, vragen, vragen.

Wellicht lezen we verderop dit jaar nog eens hoe het wedstrijdje Kraft Heinz - Unilever nou precies verliep. Zomaar dat bod vrijdag, twee dagen later alweer de fusiebesprekingen opgebroken en een met papier bezaaide optievloer: er zijn nogal wat vraagtekens en hoofdbrekens. Komt nog wel een keer.

Eerst maar eens hoe het verder moet met Unilever. Meer in het vat? Slechts de helft van de koerswinst van vrijdag is nu verdampt. Voordeel van het gedoe is dat nu iedereen wakker is in Rotjeknor en deze sector en dat Unilever een tikkie duurder is sinds vrijdag. Want het is een klein ons-kent-ons wereldje:

 

 

De duurste van het stel heeft nu haar kaarten op tafel gegooid. Kraft Heinz, of misschien beter nog op de achtergrond 3G Capital en Warren Buffett's Berkshire Hathaway, zijn op oorlogspad. De reclamefolder ziet er als volgt uit. Dat wil zeggen: op het eerste oog is er niets of niemand in de aanbieding.

Of moet Unies gewoon even tussen neus en lippen door 50 miljard bieden voor Danone? Met een lief briefje er bij: Doe het nou maar mes amies, want anders komen die Yanken jullie vroeg of laat halen :-)

 

 

Eten of gegeten worden

Nu Kraft Heinz een blauwtje heeft gelopen bij Unies, bibberen overal de boards, vermoed ik. Zijn ze er al, staan the barbarians at the gate? Want trio Kraft Heinz, 3G Capital en Berkshire Hathaway is hardcore: strippen wat je strippen kan om de laatste promille rendement uit iedere dollar te trekken.

Helaas kan ik het niet meer googelen. maar Unilever-CEO Paul Polman gaf een jaar of twee geleden aan op zoek te zijn naar een overname, maar het moeilijk te vinden, omdat alles zo duur is. Daar viel en valt nog steeds wat voor te zeggen, maar ene Buffett vindt 24 keer de winst (bod vrijdag) voor Unies niet te duur.

Wat is duur en te duur? Lastig omdat er geen maatstaf is, maar eten, drinken en persoonlijke verzorging is wel een superdefensieve sector. Vergelijk de dividendrendementen maar met de yield op de Amerikaanse (2,4%), Duitse (0,3%) en voor mijn part ook nog Britse (1,3%) en Zwitserse tienjaars (-0,2%).

Zo bezien valt het dan weer mee met dat dure? Voor de goede orde, Nestlé en Procter & Gamble zijn de grootmachten in deze sector en Kraft Heinz is de meest hanige.

 

 

Duivels dilemma

Al met al is het een duivels dilemma voor alle partijen: want iedereen eet liever dan gegeten te worden (daar weten ze alles van in deze sector), maar je wilt ook niet té duur eten. In beide gevallen ben je kwetsbaar. Doe je niks en groei je niet hard genoeg, dan komen ze je vroeg of laat halen. Zoveel is nu duidelijk.

Het hoeft natuurlijk niet dat deze grootmachten op elkaar gaan bieden, of fusievoorstellen doen. Ze kunnen ook kleinere partijen opkopen. Unilever deed dat onder meer met de Dollar Shave Club. Ook perperduur, maar als het niet zo groot is, valt het minder op. Is Wessanen niks? Tja, dat is ook klein en duur.

Colgate Palmolive is ook een naam die al lang rond Unilever zoemt. Daarmee zou Unies meer gaan leunen op verzorgingsproducten en zou ze wat verder afdrijven van de echte voedingsconcerns. Procter & Gamble kan dan ook niet zomaar bieden, want mededingingsautoriteiten gaan zich dan roeren.

Vraag is alleen of Unilever hiermee ook aandeelhouderswaarde kan scheppen. Polman ziet het niet? Hij moet nu wel zijn benoeming als Unilever-CEO waarmaken. Dat hij zijn eigen salaris te hoog vindt, dat hij duurzaamheid een warm hart toe draagt en het beste voor heeft met de wereld is hartstikke mooi.

Hij mag nu bewijzen dat hij ook goed voor alle Unilever-stakeholders kan zorgen. Anders staat Kraft Heinz vast weer een keer voor de deur. En Unilever kent geen bijzondere beschermingsconstructies. Ik wil niet op de stoel van de aandeelhouders gaan zitten, maar er zijn sympathiekere opkopers denkbaar.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. monti 20 februari 2017 12:31
    In 1987 (wie weet het niet?) kocht KKR RJR Nabisco voor een krankzinnige prijs. Wat daarna kwam dat weten wij. 24 keer de winst voor een wasmiddelenmaker uit Rotterdam of waar dan ook is veel te duur. Aandelen op ATH en dan een dure overname doen. Vraag maar aan Boskalis met Dockwise, iets te veel betaald op de top van de offshorecyclus.
  2. forum rang 7 wiegveld 20 februari 2017 16:18
    Polman moet op zijn minst snel de winstgevendheid van Unilever met 40% laten stijgen. Verder zal hij of zijn opvolger (die zal het wel moeten doen) 10-tallen mensen moeten ontslaan om de productiviteit per werknemer op te krikken.
    Less than zero budget is nodig op alle vette Unilever afdelingen
  3. Manofaction 20 februari 2017 16:26
    quote:

    monti schreef op 20 februari 2017 12:31:

    In 1987 (wie weet het niet?) kocht KKR RJR Nabisco voor een krankzinnige prijs. Wat daarna kwam dat weten wij. 24 keer de winst voor een wasmiddelenmaker uit Rotterdam of waar dan ook is veel te duur. Aandelen op ATH en dan een dure overname doen. Vraag maar aan Boskalis met Dockwise, iets te veel betaald op de top van de offshorecyclus.
    Ja, helemaal juist. Buffet of niet, 24 x is teveel. Buffet zegt ook, dat je niet moet kopen als iedereen in de hype zit.
    Het ging hier niet om toekomstwinst, maar om het uitkleden van een Europees bedrijf. Dat is even niet gelukt en dus snel eruit.
    En die hype is er nu wel degelijk. De CEO van Nestle was erg duidelijk en zei vrijdag onmiddellijk dat dit niet de tijd is om te fuseren. Unilever is nu gewaarschuwd en dit zal niet snel nog eens gebeuren. Nog even wachten op de toekomstplannen van Trump en dan gaat de boel wel bewegen. En waarschijnlijk komt dan de grote correctie na al deze hype. Morgen de US weer open......kijken wat die met hun zojuist verworven UNI's doen.
  4. taurus86 20 februari 2017 20:06
    Ze zagen hun kans schoon, nu bekend is dat Trump van mening is, dat Europa de USA economisch aan het aanvallen is. De volgende poging vanuit Amerika die geweigerd wordt zal gezien worden als Europees protectionisme en Donald zal dat als een breekijzer gebruiken.
    Ik denk dat ASML moet oppassen. Deze kers op de Nederlandse taart, die gestaag bijdraagt aan de negatieve handelsbalans in de USA, kon weleens een begeerde 'Jewel in the Crown'van Donald gaan worden.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links