Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Batterij aan toppatronen

De AEX-weerstand wordt steeds sterker

Net onder de jaartop werd gisteren opnieuw een dubbel toppatroon afgerond. Hiermee lijkt een tweede iets lagere top te zijn gevormd. Ook wordt er een steeds zwaarder wordende weerstandszone ontwikkeld.

Doordat de toppen van de afgelopen weken relatief dicht bij elkaar liggen, is de hellingshoek van een eventuele dalende toppenlijn zeer klein. Deze dalende toppenlijn heeft hierdoor naar mijn mening weinig waarde.

In de afgelopen twee handelsdagen werd een dubbele top gevormd bij 487,30. Na de eerdere tweezers-top in de eerste dagen van januari bij 489,90, is er dus opnieuw sprake van een tweezers-top. In de candlesticks van de afgelopen twee dagen is een grote bearish engulfing te zien.

Lagere toppen

De tussenliggende herstelbeweging van twee weken geleden zorgde verder nog voor een dark cloud cover bij 489,10. Aan de bovenkant is sinds begin dit jaar dus een batterij aan toppatronen gevormd waarbij de toppen steeds iets lager zijn komen te liggen.

Hiermee wordt een krachtige weerstandszone ontwikkeld tussen momenteel de 487,30 en 489,90. Pas een structureel slot hierboven zal ervoor kunnen zorgen dat de correctieve beweging wordt uitgesteld en de AEX op weg kan naar hogere niveaus.

Een beweging boven de 489,90 verwacht ik uiteindelijk wel, maar pas na een terugval en de vorming van een volgende hogere bodem. We moeten namelijk niet vergeten dat er sinds begin vorig jaar een krachtige opgaande middellangetermijntrend is ontwikkeld.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nu omlaag?

Een mooi moment dus om om te keren. Het is belangrijk dat deze zware bovenkant een neerwaarts vervolg krijgt in de komende tijd. Al langere tijd ga ik uit van een normale correctie (daling 5% tot 10%) maar de markt besloot om een saaiwaartse beweging in te zetten sinds 20 december 2016.

De bandbreedte waarin de AEX bewoog bedroeg ongeveer 9 punten tussen de 480,40 en 489,90. Alleen eind januari wist de AEX twee dagen onder de 480,40 te noteren waarbij het 50-daags gemiddelde bijna werd teruggetest en de AEX een dieptepunt op de borden zette bij 476,70.

Hiermee was sinds 2014 een van minst beweeglijke maanden ontstaan. Wel zagen we ook in de maandgrafiek hierdoor een toppatroon ontstaan in de candlesticks. Voor de komende dagen (week) is het echter belangrijk dat de AEX opnieuw onder de 480,40 sluit en de neerwaartse weg kan vervolgen.

Zware bovenkant

Zolang de AEX niet onder de 480,40 sluit, blijft de koers gevangen in de smalle zijwaartse handelsfase. Wel wordt de bovenkant steeds zwaarder met meerdere toppatronen. Het is naar mijn mening gezond dat er nu een correctie plaatsvindt voor de vorming van een hogere bodem in het middellangetermijnbeeld.

In december werd voor de vierde keer de sinds februari stijgende bodemlijn aangeraakt bij 445,65. Eerdere raakpunten lagen bij:

  • 378,50 in februari 2016
  • 410 in juni
  • 437,50 in novembe

Hiermee is deze opgaande steunlijn steeds krachtiger geworden. Vanaf de decemberbodem bij 445,65 steeg de AEX in een rechte lijn naar de 484,40 eind december. Hiermee werd de bovenkant van mijn doelzone bereikt, maar ook de bovenkant van het sinds februari stijgende trendkanaal.

Zijwaarts

Begin januari vond direct een overshoot plaats van twee dagen boven deze stijgende toppenlijn, een valse doorbraak. Maar dit zorgde wel voor het ontstaan van een smalle zijwaartse handelszone.

Buiten de toppatronen van de afgelopen weken, was er ook een verzwakking in de technische indicatoren (die nog steeds van kracht is) en werd de zeer steile opgaande bodemlijn neerwaarts gebroken. Dit zien we in veel Europese indices. De tijd is dus nog steeds rijp voor een correctieve beweging.

Mocht de AEX boven de 489,90 sluiten dan ontstaat meer opwaartse ruimte en wordt de correctie uitgesteld. In dat scenario is er sprake van een correctie in de tijd. Ruimte is er dan richting de 495 en mogelijk hoger. Toch verwacht ik pas een test van de top bij 510 na een correctie.

Doel bij 458 tot 462

In de loop van de eerste helft van dit jaar acht ik de kans groot op een test en doorbraak van 510 en het vervolg van de stijgende trend. Maar nu eerst een diepere terugval. Mijn doelzone daarbij blijft de 458 tot 462. Maar het is onmogelijk om een precies terugvalniveau aan te geven. Steun ligt bij:

  • de 480,40
  • het oplopende 50-daags gemiddelde bij 477,80
  • de bodem van dit jaar bij 476,70 en
  • de oude bekende 475
  • het Fibonacci-retracementniveau bij 470
  • de jaartop van vorig jaar bij 466,20

Zolang de 480,40 niet wordt gebroken, blijft de huidige smalle consolidatiefase echter intact, maar de vraag is nog voor hoe lang?


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

320 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 februari 2017 09:35
    quote:

    AW87 schreef op 7 februari 2017 08:42:

    Ik hoop dat de correctie er vandaag nog niet is, als amateur gisteren al mijn winst van de laatste weken zien verdampen helaas :-) Mag dus nog wel een dagje of 2 up om het goed te maken ;-)
    Nou heb gelukkig rond het hoogste punt vandaag mn longs verkocht en mijn verlies enigzins beperkt. Wel twee weken voor niks belegd nu ;-) Hoort er bij denken we maar :-)

  2. free money 7 februari 2017 09:42
    quote:

    AW87 schreef op 7 februari 2017 09:35:

    [...]

    Nou heb gelukkig rond het hoogste punt vandaag mn longs verkocht en mijn verlies enigzins beperkt. Wel twee weken voor niks belegd nu ;-) Hoort er bij denken we maar :-)

    leuk dat jullie er ook weer zijn
    en nu maar hopen dat dit het hoogste punt van de dag was
320 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links