Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Rustigste maand

Wanneer start de AEX-correctie?

Buiten de krachtige opwaartse beweging in de eerste paar handelsdagen van dit jaar is de maand januari een van de rustigste maanden geworden die ik de afgelopen jaren heb gezien.

In de eerste dagen van dit jaar sprong de AEX omhoog vanaf de steun bij 480,40 naar een nieuwe top in meer dan een jaar tijd bij 489,90. Deze top werd op 3 januari op de borden gezet. Het dieptepunt van deze maand werd op 17 januari bij 480,50 op de borden gezet.

Een beweeglijkheid van ongeveer 9,50 punt tot op heden in de eerste maand van dit jaar. Dat is rond de 2%.

Neerwaartse signalen

Buiten het feit dat dit een van de minst beweeglijke maanden van de afgelopen jaren is, zien we ook niet vaak dat januari een gebrek aan beweging heeft. We hebben nog twee dagen om daar verandering in te brengen, maar of dat zal lukken is de vraag.

Wel ga ik er nog steeds vanuit dat de kans het grootst is dat er binnenkort een correctie zal starten. Er zijn nog steeds veel neerwaartse gerichte signalen aanwezig in zowel de AEX als in andere indices.

Ik geef dit al enige tijd aan, maar had niet verwacht dat er zo’n lange periode van smalle saaiwaartse bewegingen zou plaatsvinden.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Stijgende bodemlijn

Begin december vond een belangrijke test plaats van de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn. Hierbij werd een bodem gevormd bij 445,65. Dit is het vierde raakpunt langs deze stijgende middellangetermijnbodemlijn. Deze bodemlijn startte bij de 378,50 en kent raakpunten bij:

  • de 410 van juni (Brexit-correctie)
  • de 437,50 van november

Begin december gaf ik verder aan dat de kans nog steeds groot was dat richting het einde van 2016 de zone 475 tot 485 zou worden getest. De AEX vormde toen een top bij 484,40. Daarbij was vooral de structurele doorbraak van de 458 van belang.

Deze weerstand lag al sinds juli boven de markt en was de bovenkant van een langdurige zijwaartse handelsfase die perfect paste binnen de grenzen van de stijgende trend. Met het bereiken van de zone 475 tot 485 moesten we alert zijn op topvormingsignalen als startsein van een mogelijke correctieve beweging.

Correctieve beweging

Deze correctieve beweging is tot op heden uitgebleven, maar blijft als belangrijk risico boven de markt hangen. De opwaartse doorbraak begin dit jaar van de 484,40 zorgde voor een overshoot boven de stijgende toppenlijn. Inmiddels is deze stijgende toppenlijn alweer opgelopen naar een niveau van 492,30.

Een eventuele doorbraak boven de 489,90-top kan dan ook zorgen voor een nieuwe overshoot tot aan deze toppenlijn die overigens middenin een oude nog openstaande neerwaartse gap valt tussen de 489,90 en 493,85.

Pas een structurele beweging boven deze weerstanden, die vergezeld zou moeten worden door dezelfde bewegingen in andere indices, zou voor uitstel van de verwachte correctie zorgen. De saaiwaartse consolidatie van de afgelopen weken zou dan slechts een correctie in de tijd zijn geweest en niet in punten.

Eerst 510, dan 564

Mijn verwachtingen van een terugvallende index in de komende weken neemt niet weg dat ik positief ben voor 2017. Ik houd in de eerste helft van dit jaar rekening met een beweging tot boven de top van deze sinds 2009 aanwezige bullmarkt, de top van 2015 bij 510.

In de tweede helft zou zelfs een test van de 564 kunnen plaatsvinden. Een opwaartse beweging wordt echter bepaald door de correctieve tegenreacties en de tijd is nog steeds rijp voor een dergelijke beweging. Wat zijn dan de negatieve signalen van dit moment?

  • Als eerste was er begin dit jaar sprake van negatieve divergentie. De koopdruk nam steeds verder af. Inmiddels is een duidelijke dalende tendens te zien in zowel de MACD als de RSI waarbij nog genoeg verder neerwaarts potentieel aanwezig is.

  • Verder werd de bovenkant van het stijgende trendkanaal getest waarna de zeer steile opgaande kortetermijnbodemlijn vanaf de 445,65 neerwaarts werd gebroken.

  • Verder zien we dat in veel andere indices ook sprake is van vermoeidheid. De S&P 500 brak nog wel net boven de eerdere all time high, maar noteert nog steeds onder de stijgende toppenlijn.

  • Als laatste zien we een batterij aan omkeerpatronen vanuit de candlesticks. Begin dit jaar werd in de AEX een tweezers-top en een bearish engulfing gevormd. Die werd vorige week met de bijna hertest van de jaartop, opgevolgd door een dark cloud cover. Inmiddels is ook de recente gap bijna volledig opgevuld.

Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij 484,40 en 483,95. Maar een beweging onder de 480,40-bodems is noodzakelijk als laatste bevestiging van de start van een correctieve beweging voor de daaropvolgende periode. Het elastiek staat nu strak gespannen en een diepere terugval is mijn favoriete scenario.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

377 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. ETFking 30 januari 2017 09:08
    quote:

    fred optie schreef op 30 januari 2017 08:48:

    knoepert van een beweging zit er aan te komen...
    Ik denk dat je gelijk hebt 5-7%. Kan nog steeds beide kanten op, hoewel er, zoals Bas schrijft meer signalen naar beneden wijzen, ben ik nog niet overtuigd. De cijfers van Apple, Facebook en Amazon zullen wel de doorslag geven. We gaan het zien. Tot die tijd weinig actie.
  2. [verwijderd] 30 januari 2017 09:12
    Mag duidelijk niet dalen door paar grote. Die moeten elke keer alleen maar shorts in nemen.

    Trumps is voor korte rit mooi, maar schade voor lange termijn in de economie buiten us om.
    Men wil daar nu niet aan denken, omdat er te veel geld in systeem zit en ergens naar toe moet, grote willen kleine spaarders lokken,asl die erin zitten klap.

    Grieke, vrijdag -4 even. Nu rest nog eens laten zien, 35 % dalen zou eens moi zijn voor longers te krijgen.
  3. [verwijderd] 30 januari 2017 09:14
    quote:

    ETFking schreef op 30 januari 2017 09:08:

    [...]
    Ik denk dat je gelijk hebt 5-7%. Kan nog steeds beide kanten op, hoewel er, zoals Bas schrijft meer signalen naar beneden wijzen, ben ik nog niet overtuigd. De cijfers van Apple, Facebook en Amazon zullen wel de doorslag geven. We gaan het zien. Tot die tijd weinig actie.
    Ik denk dat de cijfers van Apple tegenvallen, FB een beetje 'meh' en Amazon wel redelijk sterk. Niet genoeg voor een stevige drop. Trumpy aan de andere kant, die krijgt het wel voor elkaar.. de vraag is alleen wanneer verziekt die het echt :-)
  4. [verwijderd] 30 januari 2017 09:21
    quote:

    AW87 schreef op 30 januari 2017 09:14:

    [...]

    Ik denk dat de cijfers van Apple tegenvallen, FB een beetje 'meh' en Amazon wel redelijk sterk. Niet genoeg voor een stevige drop. Trumpy aan de andere kant, die krijgt het wel voor elkaar.. de vraag is alleen wanneer verziekt die het echt :-)
    Een stevige drop door Trump, net als met de Brexit zeker.
    Bangmakerij...
  5. Meelezer111 30 januari 2017 09:22
    quote:

    ETFking schreef op 30 januari 2017 09:08:

    [...]
    Ik denk dat je gelijk hebt 5-7%. Kan nog steeds beide kanten op, hoewel er, zoals Bas schrijft meer signalen naar beneden wijzen, ben ik nog niet overtuigd. De cijfers van Apple, Facebook en Amazon zullen wel de doorslag geven. We gaan het zien. Tot die tijd weinig actie.
    Een knoepert van een beweging is niet 5 %, denk dat de beweging veel groter zal zijn.
377 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links