Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Jaartop aanscherpen

AEX: Eerst nog iets hoger en dan een terugval

Na vier dagen van dagelijks hogere jaartoppen, wist de AEX gisteren de jaartop niet meer te verhogen. Het hoogste punt dit jaar staat nu bij 474,33, maar ik acht de kans nog wel reëel dat de AEX deze jaartop in de komende dagen of week verder kan verhogen.

Maar het is nu wel zaak om zeer alert te zijn op topvormingssignalen. De kans is namelijk groot dat de AEX een tijdelijke top zal vormen waarna een (forsere) terugval tot mogelijk een correctie gestart kan worden. De euforie in de markt is hoog en dat is een contrair risico.

Veel analisten, de media en beleggers zijn de laatste dagen zeer positief geworden over het vervolg van de AEX in de komende tijd. Vooral de veelal zeer negatief ingestelde media en analisten die ineens positief zijn geworden en overal koopsignalen zien, zie ik als belangrijk contrair signaal.

Opgaande trend intact

Deze contraire signalen en de verwachte topvorming veranderen overigens niet mijn positieve scenario voor de komende maanden en het komende jaar. De trends zijn opwaarts gericht en ik verwacht een verdere stijging tot mogelijk al boven de 510 in de eerste helft van 2017.

Dit is de top van 2015 en tevens de top van de sinds 2009 aanwezige bullmarkt, maar een opgaande trend wordt bepaald door de correctieve bewegingen. Ik acht de kans klein dat de AEX ineens doorzet naar de volgende doelzone van 495 tot 510 ondanks de huidige short-squeeze.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Toch eindejaarsrally

Deze krachtige opgaande vervolgbeweging werd voortgezet na de structurele doorbraak van 458. Twee weken geleden zagen maar weinigen voor het einde van het jaar een doorbraak en vervolgstijging naar de 475 en hoger. Dit is echter al langere tijd mijn voorkeursscenario.

De markt zat namelijk sinds juli dit jaar gevangen in een relatief smalle handelsruimte, een rectangle. De veelvuldig geteste bovenkant was daarbij te vinden bij 458, de onderkant lag bij 437,60.

De onderkant is in totaal ook vier keer getest in de afgelopen maanden, waarbij alleen de Trump-terugval zorgde voor een kortstondige doorbraak en vorming van een bodem bij 436,40. Deze intraday-doorbraak was echter een overshoot en zorgde niet voor een verandering van mijn visie. 

Vier raakpunten

We zagen de afgelopen twee maanden de opwaartse druk ook toenemen. Dit kwam door de sinds februari opgaande bodemlijn. Die startte bij de zeer belangrijke langetermijnbodem van 378,50 in februari. Inmiddels heeft deze lijn vier raakpunten.

Buiten de genoemde bodem liggen de raakpunten bij 410, 437,60 en 445,65. De recente 445,65-bodem werd ongeveer twee weken geleden gevormd waarbij een dubbel bodempatroon werd gevormd, een hammer en een bullish engulfing. Ook zorgde deze bodem voor een test van het opgaande 200-daags gemiddelde.

Door deze opgaande bodemlijn werd in principe vanuit deze opgaande trend de bandbreedte in de zijwaartse trend steeds smaller. In zeer korte tijd is de AEX daarna ongeveer 30 punten opgelopen naar de onderkant van mijn volgende opwaartse doelzone, de 475 tot 485.

Kleine toppatronen

De kans dat rond of in deze zone een tijdelijke top gevormd gaat worden, is reëel. Tot op heden heeft er een geslaagde test plaatsgevonden van de onderkant van deze zone. Ook werden de eerste kleine toppatronen gevormd, een harami en gisteren een shooting star.

Deze toppatronen zijn echter niet sterk genoeg naar mijn mening om de markt al te laten draaien. Ik acht de kans dus reëel dat de AEX in de komende dagen (week) nog een poging zal ondernemen om de zone 475 tot 485 binnen te trekken. Maar het is onmogelijk om het precieze draaipunt aan te geven.

We moeten in de komende dagen dan ook zeer alert zijn op de vorming van toppatronen, de situatie in andere indices en de technische indicatoren. Ook de DAX is namelijk bijna aangekomen bij de zware top van eind vorig jaar van 11.430.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hogere jaartop?

Weerstand voor de komende dagen ligt bij de 475 en 480,80. Dit zijn horizontale weerstanden. Bij 485 ligt verder nog een te berekenen Fibonacci-projectieniveau. Steunpunten liggen bij de voormalige jaartop van 466,20, een eerdere top van 463 en de gevormde opwaartse gap tussen de 459,80 en 460,70.

Voor de komende dagen eerst maar eens bezien of de AEX zijn jaartop nog verder weet op te hogen waarbij we zeer alert moeten zijn op topvormingssignalen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

428 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. ETFking 15 december 2016 09:09
    Goedemorgen, ik denk dat Bas het bij het rechte eind heeft. Rally in de VS neemt even een adempauze. Langere termijn hoeft stijgende Funds Rate geen probleem te zijn voor aandelenkoersen (in het verleden vaker stijgende koersen en stijgende korte rentes). AEX heeft even een dollar windje in de rug. Hoeveel % van de winst van AEX bedrijven was ook weer in dollars (ik dacht ongeveer 1/3). Dus nog even een beetje up, daarna terugval en dan doorstijgen. Nou ja, for what it's worth.
  2. forum rang 4 COUPEJET 15 december 2016 09:16
    dow futures stijgen en dat bij een rentestijging, heel vreemd. Dat in Europa de koersen wat stijgen is natuurlijk een gevolg van een euro die bijna door de plee gaat. We hebben de neus allemaal dezelfde kant op een dat vind ik wel een beetje br..... Maar ja zolang het goed gaat, lekker go with the flow.
  3. [verwijderd] 15 december 2016 09:16
    quote:

    ONN schreef op 15 december 2016 09:00:

    Niet omlaag te krijgen.

    Goedemorgen...
    Vind je het gek met een euro op 1,04 ?

    Zelfs de accu importeur kwam gisteren even kraaien toen de Dow wat lager ging.

    Zijn veel mensen die de Fred tactiek toepassen. Zit het tegen zie je ze niet valt het hun kant op komen ze weer tevoorschijn. Maar wellicht beter dan de nukkige Alex tactiek, eens.

428 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links