Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Grote Drie

De Grote Drie

U moet de Bassen, Nico's, Royces en Gökhans voor echt advies vragen, maar technisch ziet het aandeel Ahold Delhaize er spannend uit, toch? Steun testen, gok ik als leek. Het fonds haalde op opening -2,5% ofzo bakzeil vandaag op downgrades van Macquarie en onze vrienden van Goldman Sachs.

Inmiddels is die schade aardig gerepareerd. Jeuj, alsof het een speculatief speeltje is, in plaats van een van de hoekstenen van onze beurs. Tot zover het meer technische gedoe, want wellicht is het ook voor fundamentele beleggers die wat langer kijken een moment om even goed op te letten.

 

 

Eten & drinken

Geen omkijken naar. Mooie mantra's ook in de afgelopen jaren voor u, als zeg maar buy & hold Ahold Delhaize, het Heineken en Unilever-belegger. De koersen (en de dividenden) bleven maar stijgen en dit waren zo ongeveer de grote gemene delers voor deze eten- en drinkenaandelen.

  • De dalende rentes op (staats)obligaties die relatief veilige dividendaandelen als deze drie aantrekkelijk maken
  • Dat fameuze dollar-windje in de rug: de concerns zijn voor meer dan de helft... Wacht. Kijk mee, ik geef er voor de verandering eens harde plaatjes uit Reuters Eikon bij waar deze drie hun omzet halen

Ahold Delhaize:

 

 

U ziet de jaartallen, maar dit is wat we bij Heineken krijgen.

 

 

Unies:

 

 

Geef ik nu de tweejaars grafieken. Want met name sinds eind 2014 begon de monetaire verruiming in de koersen t lopen van januari 2015 van de ECB en de bank legde dat publicitair ruimschoots in de week. Sindsdien kon het niet op met Ahold Delhaize, Heineken en Unilever.

Kwam er nog wat fusie- en overnamegewel bij Ahold Delhaize zelf - vandaar die naam nu ook - en in de biersector bij, waar ABInbev een niet te stillen dorst heeft.

 

 

Wat gaan we nou beleven?

Intussen is de situatie volledig anders, zoals u aan de fors gedaalde koersen van onze drie fondsen ziet. Wat nu?

  • De dalende rentes op (staats)obligaties die relatief veilige dividendaandelen als deze drie aantrekkelijk maken
  • Dat fameuze dollar-windje in de rug: de concerns zijn voor meer dan de helft...

Wacht even, tikte ik dit net ook al niet? Ja, inderdaad. Hoe kan dat nou: eerst stegen die drie hierop en nu dalen ze? Wen er maar aan, want zo grillig kunnen de beurzen wel zijn. Dat wat het ene moment in het voordeel... #enmaaktudezezinzelfaf Ik ga het duiden en uitleggen. Grafieken maar weer.

Eerst de rentes. Nu een korte, felle oprisping dalen de rentes toch weer wat. Op eentje na dan en laat dat nou net die op de dollar zijn. Hier is de fameuze US Ten Year Treasury Yield:

 

 

Zucht. Ik had een kort artikeltje gedacht en omdat het nu toch alweer volledig uit de hand aan het lopen is, geef ik de euro-bechmark er ook maar bij: die Zehnjährige Angela, de al even fameuze Deutsche Bund dus:

 

 

D.u.i.d.i.n.g.

Het verhaal is bekend. Op 8 december versoepelt de ECB waarschijnlijk haar eigen regels voor haar opkoopprogramma van 80 miljard euro per maand. Op 14 december verhoogt de Fed de rente naar 0,75% en de markt prijst al voor ruim 40% een verhoging naar 1% in per juni 2017.

Weliswaar zijn dit hele volatiele cijfertjens, maar toch. In ieder geval lijkt mij die de meest plausibele verklaring dat Ahold Delhaize, Heineken en Unilever hun mojo en jarenlange outperfomance kwijt zijn. Leuk die almaar duurdere dollar, maar het relatieve rentevoordeel valt weg.

Komt nog iets bij. De winsten va het Amerikaans bedrijfsleven stijgen weer, ik wijdde er gisteren al een blog aan.

 

 

Wellicht zijn de Amerikaanse beurzen daar al op vooruitgelopen en de koersen van onze drie ook met die daling. Met het stijgen van de winsten gaat wellicht ook de risicoperceptie omhoog. Dat maakt (dividend)aandelen uit andere sectoren aantrekkelijker. Zie de financials bijvoorbeeld!

Hoe dan ook, als u een echte lang termijn buy & hold belegger bent, dan is u dit alles worst. Niks mis met Ahold Delhaize, Heineken en Unilever, maar misschien even een tijdje geen out-, maar underperformance. Wie korter speelt, moet nadenken om ze nu nog te verkopen ná de daling.

En wellicht is het een koopmomentje voor wie denkt dat economisch elan voor de 623e keer uitblijft na de kredietcrisis, dat rentes weer naar nul duiken en ook de Fed geen haast maakt. De fondsen staan fors onder hun toppen van dit jaar, ofwel buy the dip to the max, als u zo redeneert.

En dan nog even Dit. Dus.

Sluit ik af met de verwachte koersdwinstverwachingen voor komend jaar en het dividendrendement:

  • Ahold Delhaize: 14,7
  • Heineken: 17,9
  • Unilever: 18,3

Ja, waar de koers daalt en de dividenden omhoog gaan... #tsjakka

 

 

Omdat ik zo van lange data houd:

 

<

 

Wat dividend betreft is Unies een grote koning. Nog één keer, omdat ie ie zo mooi is. Voor iedereen die denkt dat de beurs een casino is. Ja, op korte termijn, maar op lange... #feilloos

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links