Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

DSM: De Staats Minnen

DSM: De Staats Minnen

 

Uit ANP:

Het aandeel DSM stond donderdag omstreeks 12.45 uur 3 procent lager op 55,46 euro. Marktkenners schreven die daling toe aan zorgen in de markt dat de winstgroei van 's werelds grootste maker van vitamines volgend jaar onder druk komt te staan door hogere prijzen voor grondstoffen.

Nee, ik weet ook niet waarom DSM dik lager staat op haar prima KW3's én lichte outlook-verhoging. Dat wil zeggen, het concern bevestigt de bovenkant van de verwachte EBITDA-groei dit jaar van 15%. Dat van die grondstofprijzen van ANP lijkt me onzin. Die koersen zijn niet pas vanochtend 9:00 uur gaan lopen. Doen ze al langer.

Niet dat ik nou de waarheid of de wijsheid in pacht heb, maar ik denk aan iets anders. Iets wat mij dit cijferrondje ook al opviel en waar ik ook diverse keren over heb geschreven. Kijk mee naar deze warboelgrafiek en klik voor groot. Hierin heb ik de veredelde obligatiefondsen uit de AEX over de afgelopen twee jaar gezet. 

 

 

Toen begon namelijk een weergaloze eindejaarsrally die doorzette tot na het beroemde ECB-rentebesluit van eind januari 2015. De bank presenteerde destijds haar in ieder geval tot maart 2017 lopende monetaire verruimingsplan.  Inderdaad, vanaf die rally tot nu kon bij deze fondsen de koers- en dividendpret niet op.

U weet het, door die ECB-aankopen renderen staatsobligaties niet meer, waardoor risico-averse beleggers hun heil zochten in degelijke, veilige, weinig beweeglijke dividendaandelen. Mede door ook nog een per saldo lekker dollar-meewindje heerschten deze fondsen op het Damrak tot zeg maar de aanvang van dit cijferrondje.

Nu komt het. Unilever, Heineken, Wolters Kluwer en RELX presenteerden allemaal best wel goede KW3's, maar op het voormalige Reed Elsevier na gingen ze er allemaal procenten nat op. Waarom? De aandelen zijn peperduur geworden, staan op en rond all time highs en dan willen beleggers zeg maar méér en nog véél méér zelfs.

Ik zet vandaag DSM ook in dit rijtje. Weliswaar is het fonds formeel cylisch en is de business van slimme stofjes complexer dan dom eten, drinken, verzorgingsproducten, bier en (professionele) informatie en vakliteratuur. Het fonds mag u van mij echter ook waarde-aandeel noemen. Kijk alleen al naar de dividengroei:  

 

 

Komt aardig in de buurt van het onvolprezen Unilever, niet?  

 

 

Kortom en ook dit heb ik al bij bijvoorbeeld Wolters Kluwer, Heineken en Unilever geschreven: misschien draait de markt, lopen de rentes op en is het momentum voor deze, zeg maar obligatie-achtige aandelen even over. Wellicht zijn de afgestrafte banken en verzekeraars nu het feestvarken, maar dit is uiteraard speculatief.

Nog één ding. Over twee weekjes komt Ahold Delhaize met KW3-cijfers. Kijk eens hoe goed dat aandeel er nog bij ligt. Gelet op wat Unilever, Wolters Kluwer, Heineken en nu DSM op cijfers doen, moeten de Ollanders en Belgen wél met een héél mooi rapport komen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 november 2016 18:53
    De hier beschreven gedachtegang kan ik volgen maar volgens mij is de oorzaak veel simpeler.

    De meeste van de aandeelhouders in deze genoemde aandelen staan denk ik op een redelijke winst en wachten even op de KW3-cijvers om mogelijk net nog even wat winst bij te sprokkelen en gaan dan als een haas verkopen.
    Reden, heel simpel het beursklimaat is momenteel te riskant om aandelen in bezit te hebben.
    Dus men pakt winst.
    Men vlucht dus in cash en dan als het moment daar is stapt men weer in en dat zal zeker niet meer dit jaar gebeuren denk ik.
    Maar ja, als je kan verkopen zijn er ook kopers, maar niet genoeg dus koers zakt.
    Wie zijn dan die kopers? Denk nieuwkomers of gokkers of mensen die het nog helemaal zien zitten.

    Grt.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links