Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABN Amro en de Vikingen

ABN Amro en de Vikingen

 

First things first :-). Ja, het zijn verwarrende tijden.

 

 

Wat denkt ex-ABN Amro topman Rijkman Groenink als hij langs een standbeeld of portret van Koning Willem I loopt? Sorry dat ik je erfgoed heb vernaggeld, of Mooi prijsje heb ik er voor gekregen, hé? Willem I richtte ooit voorloper Nederlandsche Handelsmaatschappij op, vandaar.

Misschien dat minfin Jeroen Dijsselbloem ook even aan Willem I dacht, toen hij hoorde dat Nordea Bank interesse heeft in ABN Amro. Zijn (politieke) afwegingen komen we wellicht nooit te weten. Wat u ook van Dijsselbloem vindt, hij gaat niet overhaast te werk met onze (staats-)financials.

De aangenodigde beursgang van Volksbank (het voormalige SNS) laat nog een paar jaar op zich wachten. Vorig jaar november kwam de eerste tranche aandelen ABN Amro naar de beurs, maar ik heb de minister nog niet over een tweede gehoord. Geduldig wacht hij blijkbaar een moment af.

Dijsselbloem is vast met zijn geduld zelf een goede lange termijn waardebelegger, maar nu dwaal ik af. Nee, Nordea Bank kwam veel te vroeg. Gissen natuurlijk, maar als ik de koers van ABN Amro over het afgelopen jaar zie, boden de Zweden misschien iets van 22,50 à 25 euro ofzo?

Wat heeft de bank het eigenlijk goed gedaan sinds de beursgang!

 

 

#Ophef

Ik zeg bod, maar wellicht zou het meer een fusie worden. Nu is Nordea Bank ongeveer 40 miljard euro groot en ABN Amro 17,6 miljard euro. Vergelijk die verhouding met Ahold - Delhaize, ofwel de Zweden zouden de Nederlanders vriendelijk doch beleefd uiteindelijk gewoon opslokken.

Ik kan me voorstellen dat Dijsselbloem hier nu geen zin in heeft, met ook nog volgend jaar verkiezingen. Met een papieren verlies onze nationale erfgoed aan een Zweede bank verpatsen, heet het dan snel in de publieke opinie: #ophef en #schande Dat kan zeker deze PvdA-minister nu niet gebruiken.

Dit schreef ik vanochtend voorbeurs en het verbaasde mij eerlijk gezegd dat de koers even na opening ruim +2% deed. Mr. Market heeft altijd gelijk en krijgt het anders wel, maar waarom: de bank is blijkbaar nog even niet te koop? Intussen is die premie er al weer uitgelopen.

Tja en dan ABN Amro: dat gaan we niet nog een keer zomaar verkopen. lijkt grootaandeelhouder Nederland te denken. Prematuur en speculatief, maar als hier disucssie over komt en het blijkt inderdaad dat de bank niet te koop is, kan dit een Dutch Discount op de koers gaan opleveren.

Discount is misschien overdreven. Want aan de andere kant krijgt ABN Amro natuurlijk wel een mooie veer in haar achterste. Dat die überdegelijke Zweden in de bank een mooie overkandidaat zagen en misschien nog zien, geeft aan dat ABN Amro goed, saai en degelijk bezig is.

Kijk eens naar die grafiek van Nordea Bank. OK, de kredietcrisis en de Europese bankenkrach 2016 - want zo mag u het bijna wel noemen - zijn niet aan haar voorbij gegaan, maar wat een mooi bankaandeel. In Zweedse kronen uiteraard:

 

 

Vergelijk dat eens voor de grap met Deutsche Bank, die ongeveer even veel waard is als ABN Amro. Is dat geen leuke overname, Nordea Bank? Zo krijg je een beetje avontuur en fantasie in eigen aandeel en misschien dat De Duitsers de bank maar wat graag aan je ausverkaufen :-)

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Shearluck 7 oktober 2016 11:19
    AA is gekocht om het te redden. Niet omdat we een staatsbank willen. Als Dijselbloem er voor 22,50 - 25 vanaf kan, houdt hij een mooie winst over en mag de markt het verder zelf weer doen. Lijkt me de te prefereren optie. Los van nationalistisch sentiment rond AA wat volgens mij niet bestaat.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links