Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

SBM Ongeschikt

SBM Ongeschikt

 

Meer weet het bedrijf waarschijnlijk zelf ook niet. Dit is het complete persbericht van SBM Offshore zelf:

SBM Offshore has been informed that the Fifth Chamber of the Brazilian Federal Prosecutor Service has not approved the leniency agreement signed by Brazilian authorities, Petrobras and SBM Offshore on July 15, 2016.  The Company is seeking clarification on the decision and will update the market accordingly.

Hier is het hele Reuters verhaal van vannacht, die de beurs vanochtend uit haar espresso moest vissen:

 

 

Voer voor speculanten, is er héél misschien een strohalm? Die bedragen... Overdrijven is ook een vak zei mijn wijlen oma vroeger altijd, maar toch:

 

 

Enveloppen

Even opening afwachten, misschien wordt het aandeel na de eerste koersklappen wel opgepikt, dacht ik. Hoe ik ook F5 - en geloof me, dat kan ik heel goed - die koers wil maar niet. Misschien is het grootste gevaar wel dat vandaag de echte buy & hold beleggers gaan afhaken.

Ik kan me goed voorstellen dat die er zat van zijn na al die jaren en elders hun heil zoeken. Want die Braziliaanse omkopingsaffaire van SBM Offshore begint nu heel slepend te worden. Eerder deze zomer die schikking, die nu weer van tafel gaat, op hold staat, of wat eigenlijk?

Het is niemand echt duidelijk hoe het nou zit. Is dit een kleine procedure-akkefietje, of begint het hele circus weer van voren af aan? U ziet het aan dat persbericht, SBM Offshore zelf zit ook wezenloos voor zich uit te staren, en analisten zitten ook met hun handen in hun haar.

Het moment is ook zo lekker. Gisteren nog werd de Braziliaanse president Dilma Rousseff nog uit haar functie gegooid. Daarmee is de politieke chaos in het land compleet. De economie was al in de afgrond gekukeld. Oh ironie, alles begon met de malversaties op en rond Petrobras.

Dus of SBM Offshore daar nu echt prioriteit heeft...? Misschien hoeft die Braziliaanse justitie inderdaad alleen extra infomatie. Of enveloppen met inhoud, kan ook... De worst case scenario's bedenkt u zelf. Hoe dan ook: onzekerheid troef en daar is de beurs of een koers allergisch voor.

In de tussentijd zijn er weer geen echte fundamentele sommen van SBM Offshore te maken en is het aandeel op papier alleen interessant voor handelaren. Technisch analisten kunnen er ook niet veel mee, denk ik. Kans bestaat dat het fonds weer dood geld wordt, totdat er uitsluitsel is.

En wanneer dat is...? Misschien dat in de tussentijd SBM Offshore als schnabbel workshops Zaken doen in en met Brazilië kan geven, moet lucratief zijn. Bij Arcadis hebben ze in ieder geval belangstelling. Nog één ding: allemaal ellende, dit moet een koopmoment zijn denkt u nu?

Ja, dat kan, maar als ik naar de grafiek kijk... Ik bedoel, ik mis daarvoor misschien wel een beetje een gapend gat in de x-as zelf. De AEX zelf staat tegen een jaartop aan, ofwel de beurs zelf ligt goed. Ik zou een marktbrede dip afwachten als u het aandeel blieft.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. sebpb 2 september 2016 10:38
    ze zijn gewoon vergeten een paar mensen van die 5e Kamer wat centen toe te stoppen en die laten nu even van zich horen. Voutje kan gebeuren.
    Linksom of rechtsom, ooit wil Brazilië echt wel dat die olie uit hun voortuin wordt gepompt. Tot die tijd levert de rest van de verhuurde vloot cashflow op, dus ik koop (maar weer 's) bij.
  2. [verwijderd] 2 september 2016 11:15
    Je begint je af te vragen of dit nu echt enkel & alleen aan de Braziliaanse justitie ligt (wat goed mogelijk is) of dat de Hollandse koopmansgeest (elke laatste cent uit de bodem van het vat willen schrapen) hier SBM niet parten speelt. SBM is hier nu al jàren over in onderhandeling, vergelijk dat met een case zoals die van Andrade Gutierrez: dik half jaar onderhandelen, niet moeilijk doen, boete betalen & hup met de geit: www.wsj.com/articles/brazils-andrade-...
  3. k2es 2 september 2016 12:40
    Het heeft alles te maken met de politieke situatie daar, een machtsstrijd om het presidentsschap en ontzettend veel corruptie, ook onder politici, die elkaar bijna de senaat uitvechten. Zolang de leiding daar instabiel is blijft het moeilijk. SBM staat nog steeds vrij hoog, pas beneden de 10 euro stap ik misschien weer in, zij hebben veel vaste inkomsten uit de verhuur van hun off-shore bezittingen.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links