Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het rentejaar nul

Het rentejaar nul

 

Volgens Bloomberg wel en volgens Reuters nog niet. Tikje verwarring of onze tienjaars rente - zeg maar dé Nederlandse (benchmark)rente - vandaag door nul is gezakt of niet. Bloomberg hanteert op dit moment -0,18% als dieptepunt vandaag en Reuters +0,003%.

Even tussendoor, dit is voor het eerst in mijn beurscarrière dat ik een rentestand met een plus er voor schrijf. Waarvan akte. Alles kan en allles gebeurt ook eens op de beurs, is de les die ik hier uit trek, Al is het maar eens in de vijhonderd jaar, want dat is bij onze rente het geval.

OK, nu de hamvraag: wie heeft er gelijk, Bloomberg of Reuters? Nou, allebei:

 

 

Rentes en quotes is een lastig verhaal. Het is maar net hoe een koersenleverancier ze berekent. Welke lening precies, het kunnen quotes van market makers zijn, échte prijzen die zijn gehandeld en die vervolgens weer worden geëxtrapoleerd naar andere leningen et cetera.

Kortom, voor alle quotes valt wel iets of niets te zeggen. Feit is natuurlijk de Bloomberg en Reuters wel de grootste en belangrijkste persbureaus zijn en dat hun quotes leidend zijn. Hier op IEX gebruiken we Reuters, dat zich baseert op info van de de grootbanken en Tradeweb. Houden we het er op dat onze rente op nul staat...? 

Vertel in de comments als u precies wilt weten hoe dit in zijn werk gaat, dan maak ik hier nog wel eens op een stille dag een stukje over. Toevallig net in mijn mail, nóg een hamvraag over die rentes.

Arend Jan, ik heb nog nergens een goede verklaring gelezen waarom men bereid is te betalen voor het aanhouden van staatsobligaties. Waarom is het geen optie om het gewoon ergens renteloos weg te stallen ? Zou jij dit een keer in een column kunnen uitleggen?

Het antwoord is denk ik simpel, beste lezer. Betalen voor het aanhouden van staatsobligaties (met negatieve rentes dus) is niets anders dan betalen voor de hoofdsomgarantie. Want die krijgt u niet bij een matras, oude sok of kluis.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 !@#$!@! 6 juli 2016 16:17
    Dat betekent dat de negatieve rentes een uiting zijn van een vertrouwenscrisis richting de financiële sector. Immers men betaalt liever om uit te lenen aan een land, dan gratis bij een bank.

    Geld dit dan ook voor Japan ?
    Immers is de hoofdsomgarantie daar wel zo logisch ?

    Maar ook dat is niet logisch. Immers het zijn de landen , of de EU die onze banken overeind houden. Zeker de grote systeembanken. (alleen aandeelhouders en obligatiehouders moeten betalen, Malta daargelaten)

    Denk aan een SNS die nog in staatshanden is. Als het echt een risico is dat het stallen van geld bij banken zo'n risico is, waarom zie je dat niet nog meer terug in hun koersen. of de LIBOR ? Die was toch ook in crisis tijdens de vorige crisis ?

    Ik persoonlijk vind het geen goede verklaring. Tenzij de financiële markten als geheel er een stuk beroerder voor staan dan de koersen van de rest van die markten (dus excl staatsobligaties) ons doen vertellen.

    - Of er is sprake van ongezonde regels vanuit regulering die partijen verplichten die dingen aan te houden ongeacht de kosten. Ik zou echter niet weten welke partijen dat zijn en waarom.

  2. FEGG 6 juli 2016 17:37
    quote:

    !@#$!@! schreef op 6 juli 2016 16:17:

    Of er is sprake van ongezonde regels vanuit regulering die partijen verplichten die dingen aan te houden ongeacht de kosten. Ik zou echter niet weten welke partijen dat zijn en waarom.
    Bingo! Verdiep u, voor meer informatie, eens in Basel voor banken, Solvency voor verzekeraars en FTK voor pensioenfondsen. Vrijwel alle toezichthouders behandelen (de door de desbetreffende staat uitgegeven) staatsobligaties als risicovrij, waarvoor dus geen risicoopslag geldt.
  3. forum rang 6 !@#$!@! 6 juli 2016 18:48
    Dacht wel dat het zo iets zou zijn. Maar de Basel-regels zijn na de crisis ook weer veranderd en helaas weet ik te weinig van het pensioen en verzekerings-wereldje kwa kapitaal aanhouden, verplichtingen en rentes.
    (is allemaal te lang geleden voor mij)

    Ach, wie weet kom ik nog wel een keer een artikel tegen waarin dit een beetje uitgelegd wordt.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links