Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Krachtig herstel

Krachtig herstel in de AEX

Zonder moeite brak de AEX door de weerstand van 436,. Hiermee is de kans groot dat de bodem in het middellangetermijnbeeld is gezet bij de 409 afgelopen vrijdag. Bij de 426 lagen namelijk de bodems van de afgelopen maanden maar ook het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de vijfde correctie van dit jaar.

Deze correctie vond eigenlijk in één dag tijd plaats, de eerste handelsdag na de bekendmaking van de uitslag van het Brexit-referendum. Het volgende Fibonacci-niveau ligt overigens bij 431,50, het 50%-niveau. Dit is de eerstvolgende weerstand.

Belangrijker voor de komende week is de vraag of de AEX de brede openstaande gap zal binnentrekken en al kan opvullen. Deze gap werd vorige week vrijdag gevormd en ligt tussen de 432,60 en 443. Een zeer brede gap die vorige week vrijdag als openingsgap 22 punten bedroeg maar toen al voor de helft werd opgevuld.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Tijdelijke neerwaartse crossing

Ik verwacht dat de AEX in de komende week een poging zal ondernemen om deze (deels) gap op te gaan vullen. Binnen de grenzen van deze gap liggen verder ook nog het 50-daags en 200-daags gemiddelde, bij respectievelijk 436,80 en 437,80.

De kans is daarbij aanwezig dat een tijdelijke neerwaartse crossing tussen deze gemiddelden zal plaatsvinden, maar dat is naar mijn mening tijdelijk. Eenzelfde tijdelijke neerwaartse beweging zagen we overigens ook in 2012, vlak na de meest recente golden cross in de AEX op de daggrafiek.

Dit zijn zeker geen aanwijzingen dat een nieuwe bearmarkt zal starten. We zien deze beweging vaker na een golden cross in een periode dat er meerdere correcties vlak achter elkaar volgen en de betreffende index rond de gemiddelden schommelt.

Aanwijzingen voor een bodem

De herstelbeweging is krachtig en de doorbraak van gisteren door de 426 geeft naar mijn mening aan dat een bodem in het middellangetermijnbeeld is geplaatst. Op de daggrafiek zijn echter geen omkeerpatronen gevormd, maar op andere tijdsframes kunnen die vandaag en morgen wel worden gevormd.

Vandaag is de maandafsluiting en daar lijkt opnieuw een enorme hammer in de maak te zijn. Zodra de AEX vandaag en morgen nog iets verder oploopt zou ook op de weekgrafiek nog een grote bullish engulfing of een piercing line kunnen worden gevormd.

Aanwijzingen voor de vorming van de bodem kwamen onder andere uit de test van de oude bekende 409-grens, de bovenkant van een belangrijke steunzone tussen 401 en 409. Daar werd uiteindelijk een dubbele bodem gevormd. Verder was er sprake van positieve divergentie in de RSI en de MACD.

  • De RSI maakte namelijk een hogere bodem ten opzichte van de bodem die bij een AEX-bodem van 414,50 (vierde correctie) werd gevormd.
  • De MACD maakte een gelijke bodem en staat op het punt een positieve crossing te geven.

Einde correctie

De signalen die in de afgelopen dagen werden gevormd, lijken dus aan te geven dat deze vijfde correctie ten einde is gekomen en de opwaartse weg verder kan worden vervolgd. Voor de komende week staat de opvulling van de gap mogelijk al op het programma tot aan de 443.

Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij de 426 en de gisteren gevormde opwaartse gap tussen de 421,60 en 422,40. De beweeglijkheid blijft echter hoog, waardoor een terugtest naar deze niveaus in de komende dagen niet is uit te sluiten.

Daggrafiek WTI-olieprijs
Daggrafiek WTI-olieprijs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

WTI: 51 onder druk

Een andere grafiek die opvalt, is die van de olieprijs (WTI). Al sinds begin dit jaar ben ik zeer positief voor deze grondstof, na de vorming van een dubbele bodem en de doorbraak van de langere dalende toppenlijn.

Mijn eerste doel van 51 is inmiddels ruimschoots behaald en dit doel heb ik enige tijd geleden verder opgehoogd naar 62. Inmiddels heeft een interessante terugtest plaatsgevonden waarbij de koers een dubbele bodem vormde bij 45,90.

Hiermee vond een dubbele terugtest plaats van het 50-daags gemiddelde en de onderkant van het steil stijgende middellangetermijntrendkanaal.

Voor de komende week kan de 51-grens weer onder druk worden gezet. De bovenkant van het trendkanaal is inmiddels bij 54,50 te vinden en is een volgend richtpunt voor de komende paar weken.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

516 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 juni 2016 09:16
    Ja hoor het is erg duidelijk RND is de sjaak en ik ook,
    Pokke Yanks shorten dit aandeel nog verder de grond in.
    Opa had gelijk,mijn pech is dat ik al vol in RND zat voor dat GS rapport.
    Oh well, ik beschouw mijn posities als verloren,laat ze staan tot aug.maar zal niks worden.
    Nu maar opzoek naar andere koopjes.
  2. [verwijderd] 30 juni 2016 09:25
    quote:

    Lycotherses schreef op 30 juni 2016 09:16:

    Ja hoor het is erg duidelijk RND is de sjaak en ik ook,
    Pokke Yanks shorten dit aandeel nog verder de grond in.
    Opa had gelijk,mijn pech is dat ik al vol in RND zat voor dat GS rapport.
    Oh well, ik beschouw mijn posities als verloren,laat ze staan tot aug.maar zal niks worden.
    Nu maar opzoek naar andere koopjes.
    En bij het ochtendgloren
    Was Lyco allang verloren
    Het was echt goed raak
    Hij heeft met Randstad een vreemde smaak..

    Degene die het originele nummer weet krijgt van mij een AB..

    Overigens gewoon die shorts moeten houden van gisterenavond....432 was een schijnbeweging. Yanken zullen wel een adempauze gaan nemen. Ik hoop dat ik er naast zit maar ik verwacht een terugval.

516 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links