Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Smalle handelsruimte

Deze week nog een opwaartse doorbraak.

De AEX wist gisteren opnieuw niet de dalende zeerkortetermijntoppenlijn te doorbreken. Buiten de intraday-doorbraak van dinsdag, heeft er nog geen slotdoorbraak hierboven plaatsgevonden. Een slotdoorbraak is nodig om de derde correctie van dit jaar te beëindigen.

Deze dalende toppenlijn vanaf de 458-top daalt dagelijks bijna 1,5 punt en ligt vandaag bij 436,50.

De handelsruimte wordt dagelijks steeds kleiner. Aan de ene kant is er de dalende toppenlijn en aan de andere kant de dubbele bodem die in de zone 426 tot 427 werd gevormd. Deze handelsruimte bedraagt momenteel dus nog ongeveer 10 tot 11 punten.

Uiterlijk volgende week zal dus een doorbraak moeten worden geforceerd. Ik acht de kans nog steeds het grootst dat dit een opwaarts vervolg is boven de dalende toppenlijn.

Hoofd-schouder?

In het forum zag ik gisteren enkele opmerkingen langskomen over een aanwezig hoofd-schoudertoppatroon met de neklijn bij 426. Dit blijft inderdaad een mogelijkheid, maar de tweede schouder van een dergelijk patroon is dan pas net in ontwikkeling.

Wel heb ik al eerder aangegeven dat een neerwaartse structurele slotdoorbraak van 426 tot 427 een verzwakking zou betekenen in het opwaartse beeld. De huidige en forse opwaartse kracht vanaf de februaribodem zou daarmee verzwakken.

Toch is dit potentiële hoofd-schouderpatroon momenteel van mindere betekenis naar mijn mening ten opzichte van alle opwaartse signalen die in de afgelopen maanden zijn gegeven.

Minder betekenis

Eerder gaven neerwaarts gerichte beleggers ook aan dat er een dalende toppenlijn was te trekken vanaf de augustustop langs de novembertop. Die is inmiddels opwaarts gebroken en daar hoor ik nu weinig beleggers meer over.

De huidige terugval zou een interessante terugtest van deze voormalige dalende toppenlijn betekenen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Belangrijker zijn de langetermijnsignalen die zijn gegeven, zoals:

  • de vorming van de bodempatronen in de maandgrafiek
  • de doorbraken van de verschillende dalende toppenlijnen
  • de eerdere positieve divergentie

Fibo-spel

Ook de opwaartse kracht waarmee de AEX in de afgelopen drie maanden zijn opwaartse bewegingen maakte, zijn in de afgelopen jaren niet vaak voorbij gekomen, zoals de stijging van 70 punten in drie weken tijd.

Ik zie de huidige terugval vooral in het licht van de vorming van een hogere middellangetermijnbodem waarna de stijgende middellangetermijntrend minder steil kan verlopen. Er is een dubbele bodem gevormd in de zone 426 tot 427 waarbij er ook sprake was van een zeer interessant Fibonacci-spel.

  • Het 38,2%-niveau van de gehele stijging vanaf de 378,50 werd getest.
  • In het langetermijnbeeld was de 457 (top bij 458) het 61,8%-niveau van de gehele daling van 505 naar 378,50.
  • Bij de recente bodem van 426 tot 427 werd het 38,2%-niveau van deze beweging teruggetest.

Golden crossing

Verder zal vandaag de golden crossing plaatsvinden tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde, ook een belangrijk langetermijnsignaal dat we al eerder in andere indices zagen.Indices als de DAX bleven tijdens de huidige terugval ruim boven hun aprilbodems en staan op het punt hun dalende toppenlijnen te breken.

Kortom de kans is naar mijn mening het grootst dat de AEX in de komende dagen (week) de dalende toppenlijn zal breken. Hierboven ligt dan alleen nog weerstand rond de 440,50 en bij 449, een hertest in de komende weken van de 458 acht ik realistisch.

Pas onder de 426 tot 427 (structureel slot) zal een verzwakking optreden en ontstaat meer neerwaartse ruimte. Een dergelijke doorbraak zou overigens geen veranderingen betekenen in het positieve langere technische beeld van de AEX.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

366 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. deBeer53Long 12 mei 2016 09:15
    ""Eerder gaven neerwaarts gerichte beleggers ook aan dat er een dalende toppenlijn was te trekken vanaf de augustustop langs de novembertop. Die is inmiddels opwaarts gebroken""

    euhh, valse break dan toch? Dat is geen goed teken....

    En ja, het Fibo-spel is zeker interressant. Maar een sterk teken is het niet geloof ik - en dat beweert Bas ook niet trouwens.
  2. [verwijderd] 12 mei 2016 09:22
    Range is smal, maar heel moeilijk om op te handelen het neigt ernaar om dan weer long of short te gaan, maar duidelijk naar beneden of omhoog wil het niet.
    Onvoorspelbaar dus, doet me veel denken aan de swings in de olie (wat niet betekent dat de indexen nu wel 1:1 meebewegen op de WTI en Brent.)
366 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links