Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Stiff upper lip

Vooruitblik: Stiff upper lip

Zo dan maar, dit is een handig overzichtje. De Britten beslissen dus op 23 juni of ze al dan niet in de EU blijven. Morgen maar eens zien wat de FTSE 100, het Britse pond en de yields op de gilts er van vinden.

 

 

Intussen heeft Buckingham Palace al gereageerd :-)

 

 

Oh ironie, de aankondiging komt op de-kop-af honderd jaar nadat de beruchtste veldslag uit WOI begon. Vandaag een eeuw geleden openden de Duitsers het vuur bij een Frans vestingstadje. Eigenlijk zijn Verdun en Auschwitz de twee namen die aan de basis lagen van de EU en euro. Dat nooit weer.

Wie weet wat de Britten beslissen mag het zeggen, maar niet eerder stond de EU voor zo'n lakmoesproef. Voeg dat onder andere bij de opkomst van de anti-Europa partijen overal op het continent, de geopolitieke crisis rond Syrië, de economische malaise en het is niet moeilijk om nare scenario's te bedenken.

Dat kan zeker ook de beurs raken. Voorspellen doe ik nooit, maar wat er ook gebeurt: blijf zeker als langetermijn(aandelen)belegger gewoon doen wat u altijd doet. Kijk naar de verwachte winsten en yields. Uiteindelijk drijft waarde altijd weer boven. Zo zijn we de Koude Oorlog ook doorgekomen.

Is het voor beleggen ook niet beter en interessanter te kijken naar allerlei fantasierijke en veelbelovende mondiale ontwikkelingen? De almaar en steeds sneller voortschrijdende technologische revolutie, de robot en tweede automotive revolutie, de medische en biotechrevolutie en vult u mij maar aan.

Ach en als u echt niet meer weet waar u met uw geld heen moet :-)

 

 

Banken en olie

Zeker voor wie dichter bij het hier en nu wil blijven, zijn er echter ook meer dan zorgen zat. Vooral de Europese banken en de wereldwijde olie-overproductie zijn nog steeds hot items. Eerst maar die banken:

 

 

Ja, ik kan me voorstellen dat Deutsche Bank, Credit Suisse, UBS en de Italianen u wat zwaar op de maag liggen. Ons ING en ABN Amro zijn echter ook door de shredder gegaan en dat begrijp ik dan minder. Als er twee degelijke EU banken zijn, zijn die het wel. Roomser dan de paus zowat.

Natuurlijk, risiso's zijn er altijd en zeker op de afdeling krediet-aan-commodity-gerelateerde bedrijven van ABN Amro gaan morgen om klokslag 09:00 uur de jasjes meteen uit en de dassen los. U kent echter het gezegde:

Wie wacht tot alle problemen de wereld uit zijn, vindt nooit een moment om te beleggen

Voor koopjes en koerswinst bent u dan sowieso te laat en wellicht kan het, als het ooit zover komt, wel eens het verkoopmoment uit de geschiedenis zijn. Maar goed, dit is ook weer theorie. Over naar de olieprijs. Worka-Holger - zelfs op vakantie twitterde hij vrolijk door - heeft een interessant staatje.

De trends in de olieprijs zijn ondanks het vaak enorme intradag koersgeweld nog altijd neerwaarts. Het is echter juist de reden dat ik zelf twijfel aan een significant verdere oliedaling naar zeg 20 dollar ofzo, omdat ik werkelijk geen enkele reden - en juist dáárom - kan verzinnen waarom de prijs kan stijgen.

Niemand ook die hogere koersdoelen geeft. Misschien dat al wel de bodem is gezet. Alleen al het kale feit dat onder meer Rusland en China vorige week maandag met elkaar praatten over een productiebeperking, kan er op duiden dat de grote olieproducenten geen verder daling meer dulden.

 

 

Want die olieprijsdaling doet echt pijn. Dit is slechts een druppel op de gloeiende plaat van de - wat is het? - iets van 175 biljoen dollar grote wereldwijde aandelen- en obligatiemarkten, maar toch zorgt dit ook voor druk op de koersen. Het Noorse oliefonds & friends dus:

 

 

Agenda

Wat de grote, brede markt aangaat is er op papier deze week niet zo heel veel te doen. Op het Damrak hoeven we ons echter niet te vervelen. De nodige roemruchte namen staan op de rol om met KW4-cijfers te komen, Delta Lloyd, Vopak en Fugro zijn de interessantste namen?

Wellicht dat we bij de verzekeraar wat meer te horen krijgen over de geplande emissie en let u verder vooral op de solvabiliteitsratio's. Bij Vopak en Fugro draait het denk ik om de outlook. Nog iets. Vrijdag op het slot wordt de samenstelling AEX, AMX en ASxX voor het komende jaar bepaald.

Echt onder voorbehoud, maar zo te zien:

  • Komen ABN Amro en Air France-KLM in de AEX, of ASMI moet echt vliegen op de KW4's donderdag
  • Delta Lloyd en OCI degraderen naar de AMX
  • Refresco Gerber en Intertrust promoveren van de AScX naar de AMX
  • Binck en Fagron zakken af naar de AScX

De agenda dan in vogelvlucht:

  • KW4-cijfers bij ons en wel een heleboel: NN, Delta Lloyd, RELX, Vopak, ASMI, Besi, FlowTraders, Fugro, TenCate, USG People, Accell, Heijmans, KasBank, Docdata, Kendrion en Neways
  • In het buitenland zijn er Home Depot, ABInBev, HSBC, Danone, Bayer, Merck, Peugeot, Telefónica, Deutsche Telekom, Bouygues, RBS en BASF
  • Cijfers van de week zijn de eerste schattingen morgen van de inkoopmanagersindices (PMI´s) over deze maand uit de VS, Japan, Duitsland en Franrkijk. China heeft dit cijfer afgeschaft? Kom het al maanden niet meer tegen
  • Meer voorlopende data: de Ifo Geschäftsklima en de eerste schatting van de Duitse consumentenprijzen (inflatie) over deze maand
  • Herziene BBP KW4-cijfers zijn er uit onder meer de VS, Duitsland, VK en Spanje
  • Voor de liefhebbers is er M3 geldhoeveelheid van de ECB
  • Restmateriaal zijn de Amerikaanse Case-Shiller huizenindex, nog een paar woningmarktcijfertjes, orders duurzame goederen, consumentenvertrouwen en wekelijkse olievoorraden en steunaanvragen

Nog iets. Nog niet in de weekagenda, maar in maart nemen Fed en ECB belangrijke rentebesluiten. Het kan goed zijn dat vanaf nu onderknuppels van voorzitter Janet Yellen en president Mario Draghi schotjes voor de boeg gaan lossen. Dat kán impact hebben op EUR/USD en misschien wel meer.

De halve Fed speecht deze week en ik pik daar de namen van presidenten James Bullard en Jeffrey Lacker (woensdag) en Denis Lockhart uit. Vooruit, Robert Kaplan ook. Da's de nieuwe Dallas Fed president en wie weet heeft die zin om eens met een paar ferme uitspraken CNBC te halen.

Kiek op de grafiek

Nog even het rondje langs een paar basisjaargrafieken. En dan nu weer een lagere bodem? Keurige neergaande trend namelijk sinds een paar maanden in de AEX. Het is verleidelijk om de techneut uit te gaan hangen en het lijntje door te trekken tot een nieuwe bodem op 360 ofzo.

Fundamenteel is de AEX wel goedkoper geworden, maar is nog steeds behoorlijk aan de prijs. Wat dat betreft zou er nog wel wat af kunnen als de economische en winstvooruitzichten blijven verslechteren. Vóór aandelen pleit weer dat er nog steeds geen (yield-)alternatief is.

 

 

De Verkeerde AEX, ofwel de AEX VIX Index (volatiliteit) blijft maar op ADHD-standen staan.

 

 

Onze tienjaarsrente zakt almaar verder weg. De laagste stand ooit (echt vanaf 1500) is die 0,1975% van vorig jaar.

 

 

De lichte verzwakking van de dollar heeft niet doorgezet. De economische data die we de komende twee weken doorkrijgen en wellicht hintende centrale bankbobo's bepalen wellicht verder de richting.

 

 

Dat is het mooie van op zondag een klein beetje uitzoomen: iedere dag wilde bewegingen in olie, maar per saldo zijn de trends nog altijd neerwaarts. Mocht het tot een opwaartse uitbraak komen, kan het wel hard gaan dit goedje een beetje kennende.

 

 

 

Goud moet knokken om de uitbraak boven 1200 dollar te bevestigen. Wellicht het overwegen waard voor een ritje als u denkt dat de angst weer in de markt sluipt.

 

 

Veel succes deze week en tot morgen, tot voorbeurs. Heb ik nog een uitsmijter voor u. Die blote meneer heb ik niet gespot, maar wat een foto van Shanghai!!!

 

 

22 feb
03:00 Japan flash manufacuring PMI feb
08:00 HSBC KW4-cijfers
08:00 BHP Billiton KW4-cijfers
09:00 Frankrijk flash manufacturing PMI feb (cons. 49,9)
09:00 Frankrijk flash services PMI feb (cons. 50,3)
09:30 Duitsland flash manufacturing PMI feb (cons. 52,0)
09:30 Duitsland flash services PMI feb (cons. 54,8)
10:00 EU flash manufacturing PMI feb (cons. 52,0)
10:00 EU flash services PMI feb (cons. 54,8)
14:30 VS Chicago Fed national activity jan
15:45 VS flash manufacturing PMI feb (cons. 52,5)

23 feb
08:00 Docdata KW4-cijfers
08:00 Neways KW4-cijfers
08:00 Danone KW4-cijfers
08:00 Duitsland BBP KW4 (cons. 0,3% QoQ)
10:00 Duitsland Ifo geschäftsklima feb (cons. 106,7)
14:00 Home Depot KW4-cijfers
15:00 VS S&P Case Shiller huizenprijzenindex dec (cons. 5,8%)
16:00 VS verkopen bestaande woningen jan (cons. 5,40M)
16:00 VS consumentenvertrouwen feb (cons. 97,4)

24 feb
00:00 ASMI KW4-cijfers
08:00 Delta Lloyd KW4-cijfers
08:00 Flow Traders KW4-cijfers
08:00 Peugeot KW4-cijfers
08:00 Bouygues KW4-cijfers
15:45 VS flash services PMI feb (cons. 53,5)
16:00 VS verkopen nieuwe woningen jan (cons. 521K)
16:30 VS weekrapport olievoorraden

25 feb
08:00 NN KW4-cijfers
08:00 RELX KW4-cijfers
08:00 Aalberts KW4-cijfers
08:00 Kas Bank KW4-cijfers
08:00 Besi KW4-cijfers
08:00 Heijmans KW4-cijfers
08:00 Kendrion KW4-cijfers
08:00 AXA KW4-cijfers
08:00 Sovay KW4-cijfers
08:00 Deutsche Telekom KW4-cijfers
08:00 ABInBev KW4-cijfers
08:00 Bayer KW4-cijfers
08:00 Henkel KW4-cijfers
08:00 Engie KW4-cijfers
08:00 D'leteren KW4-cijfers
08:00 Duitsland GfK consumentenvertrouwen mar (cons. 9,3)
09:00 Spanje BBP KW4 (cons. 0,8% QoQ)
10:00 EU M3 geldhoeveelheid dec
10:30 VK BBP KW4 (cons. 1,9%)
11:00 EU inflatie CPI jan (cons. 0,4%)
14:00 Best Buy KW4-cijfers
14:30 VS orders duurzame goederen jan (cons. 0,2% MoM)
14:30 VS Jobless Claims

26 feb
08:00 Vopak KW4-cijfers
08:00 Fugro KW4-cijfers
08:00 USG People KW4-cijfers
08:00 Ten Cate KW4-cijfers
08:00 Accell KW4-cijfers
08:00 Proximus KW4-cijfers
08:00 Elia System KW4-cijfers
08:00 Telefónica KW4-cijfers
08:00 Bekeart KW4-cijfers
08:00 Ackermans & Van Haaren KW4-cijfers
08:00 Pearson KW4-cijfers
08:00 BASF KW4-cijfers
08:00 UCB KW4-cijfers
08:00 RBS KW4-cijfers
08:45 Frankrijk BBP KW4 (cons. 0,2%)
14:00 Duitsland inflatie CPI feb (cons. 0,5% MoM)
14:30 VS BBP KW4 (cons. 0,5%)
14:30 VS personal income and outlays KW4
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan feb (cons. 91,0)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 februari 2016 17:13
    quote:

    trueinvestor schreef op 21 februari 2016 16:35:

    Quote: "Eigenlijk zijn Verdun en Auschwitz de twee namen die aan de basis lagen van de EU en euro".
    Beetje macaber uitgangspunt lijkt me...


    Het bloed vloeide door de straten,...... wat de bodem was in de Europese vijandigheid. Althans op bestuursniveau.
  2. bouwdroger 21 februari 2016 19:31
    quote:

    trueinvestor schreef op 21 februari 2016 16:35:

    Quote: "Eigenlijk zijn Verdun en Auschwitz de twee namen die aan de basis lagen van de EU en euro".
    Beetje macaber uitgangspunt lijkt me...
    Idd een vergelijking die de plank volledig mist!!

    Doden met koersschommelingen vergelijken... :-(

    Aanbevolen TRue
  3. [verwijderd] 21 februari 2016 19:43

    Arend Jan,

    " Wie weet wat de Britten beslissen mag het zeggen, maar niet eerder stond de EU voor zo'n lakmoesproef. Voeg dat onder andere bij de opkomst van de anti-Europa partijen overal op het continent, de geopolitieke crisis rond Syrië, de economische malaise en het is niet moeilijk om nare scenario's te bedenken."

    Mooi als die Britten: nee zeggen en wij er achteraan. Zijn we eindelijk af van die pensioenafpakkers bij de ECB en kunnen we alle Asielzoekers richting Mevrouw Merkel sturen die ze allemaal een kusje zal geven.

    Mevrouw Merkel zoekt het maar uit met al die welkommensen en wir schaffen das. Kijk je naar de bedrijfsrealiteit dan zijn bijvoorbeeld Unilever en Shell Brits-Nederlands. Noem eens een groot Nederlands bedrijf? Nee die is er niet.

    Conclusie samen met de Duitsers voorzover ze niet al overlopen zijn dooor die welkome Asielzoekers lukt niet en dus moet het worden go British en dat met een schep er boven op: Out of the Union and Germany is no option after Merkel anymore!

    Als lange termijn belegger zou dit idee je moeten aanspreken.

    Groet, Jonas.

  4. NiceJan 21 februari 2016 20:19
    Foto van Shanghai...... Gave foto!!

    Ja, ik heb de blote meneer gevonden!
    Laat de foto 1 minuut laden, inzoomen gaat dan vlot.
    Man in gebouw op eiland voor je. Boven de plus van inzoomen zie je een rode vlag. Punt van vlag komt uit bij 2 gebouwen op het eiland, inzoomen.
    In linker gebouw, zalmroze, met in gele letters op gebouw "Shangri-La". Halverwege 2e raam van links....

    Groet,

    Jan
  5. [verwijderd] 21 februari 2016 21:43

    Laat ik eens testen of ik een goede profeet ben. Van sommige bedrijven weet ik minder dan de ander, maar bij beleggen is dat soms geen probleem.

    " De nodige roemruchte namen staan op de rol om met KW4-cijfers te komen, Delta Lloyd, Vopak en Fugro zijn de interessantste namen?

    Vopak goed gevulde tankjes en die zullen dat gezien de onrust wel blijven. Na cijfers plus 5%. Fugro: weer nieuwe afschrijvingen en stuurloos.

    Gaat naar de E 4, Delta Lloyd maar zo zo toch een traders aandeel. Bedrijf heeft geen karakter qua produkt en geeft maar een zooitje aandelen uit om nog overeind te blijven dus na cijfers 20% eraf.

    Met groet van aspirant-profeet Jonas
  6. forum rang 4 holenbeer 21 februari 2016 23:52
    quote:

    bouwdroger schreef op 21 februari 2016 19:31:

    [...]

    Idd een vergelijking die de plank volledig mist!!

    Doden met koersschommelingen vergelijken... :-(

    Aanbevolen TRue
    Iets beter opletten bij hedendaagse geschiedenis, jongens...

    Een vreedzaam Europa – het begin van de samenwerking
    De Europese integratie is begonnen om een einde te maken aan de talrijke en bloedige oorlogen tussen buurlanden, die hun hoogtepunt kenden in de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1950 verenigen Europese landen zich economisch en politiek in de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal om te zorgen voor een blijvende vrede. De zes oprichtende landen zijn: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland. De jaren '50 worden overheerst door een koude oorlog tussen Oost en West. In 1956 wordt de Hongaarse opstand tegen het communistische regime neergeslagen door Sovjettanks. Een jaar later neemt de Sovjet-Unie de leiding in de ruimtewedloop door het lanceren van de eerste satelliet, Spoetnik 1. In 1957 wordt ook de Europese Economische Gemeenschap (EEG), of "gemeenschappelijke markt" opgericht door het Verdrag van Rome.
  7. [verwijderd] 22 februari 2016 02:17

    Holenbeer er was ook zoiets als de Europese Kolen-en Staalgemeenschap.

    Op zich zijn er voordelen van een gemeenschappelijke markt zoals bij gelijktrekking van bepaalde produktstandaarden, garantievoorwaarden etc.

    Dat kan ook gewoon via verdragen en een politiek die zich met van alles en nog bemoeit,hebben wij nooit gevraagd.
    Hebben wij erom gevraagd onze zuurverdiende spaarcenten naar de spilzuchtige Zuidelijke Staten te overhevelen.

    Binnen Nederland heb ik er geen probleem mee, maar wel als wij voor landen zoals Griekenland moeten betalen. Ze hebben daar jarenlang gefeest en de rijken hebben hun centen allang in Zwitserland e.d. gezet. Die types zijn niet eens solidair met hun landgenoten. En dan zou Jonas dan wel solidair moeten zijn omdat onze politici azen op mooie dikbetaalde EU-baantjes?

    Nederland gewoon uit de EU en terug naar de gulden en ook geen koppeling aan een eventuele mark, maar aan de Britse pond. Duitsland wordt gewoon een zooitje met alle doorgezonden asielzoekers. Frau Merkel ontvangt ze gaarne en zal ze krijgen.

    Groet, Jonas
  8. forum rang 5 theo1 22 februari 2016 11:29
    @holenbeer: je kan er ook anders tegenaan kijken. Na WOI dachten de Fransen: dat niet meer en ze bouwden de Maginot-linie. Als die er in 1914 had gestaan, was WOI inderdaad nooit uitgebroken. Maar in 1938 was hij nutteloos en zelfs schadelijk: het halve Franse leger zat in die bunkers duimen te draaien terwijl de Duitsers er omheen reden.

    De oorzaken van WOII zijn heel complex, maar de Franse wraakzucht, de herstelbetalingskwestie en de chaos van de Weimarrepubliek hadden er veel mee te maken. Als de EU in 1920 was opgericht, had de wereld er heel anders uit kunnen zien. Vraag is: is de EU de nieuwe Maginotlinie? De perfecte remedie voor de vorige oorlog? Heeft de EU oorlog voorkomen, of is het andersom en kan de EU juist alleen bestaan dankzij de vrede? We zullen het pas achteraf weten.

    Wat ik wel weet is dat er eerder pogingen zijn gedaan om Europese samenwerking te realiseren en daardoor oorlog te voorkomen: de Godsvrede in de middeleeuwen, de Heilige Alliantie na Napoleon, de Volkenbond, zelfs het pact van Locarno in de jaren '20 zou je zo kunnen zien. En dat is nog niet eens alles. Ze zijn allemaal uit elkaar gevallen en vergeten. Dat moet toch iets zeggen. Toch? Kennelijk is het verrot moeilijk om zoiets te laten werken. Zeker als de kwaliteit van het politiek leiderschap laag is.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links