Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Groene signalen

Technische analyse AEX en WTI-olieprijs.

Met een intraday-top bij 419 testte de AEX bijna zijn 50-daags gemiddelde en de sinds november dalende toppenlijn. Het 50-daags gemiddelde ligt bij 420,50 en de dalende toppenlijn ligt nu bij 421.

De kans was aanwezig dat de AEX hier niet in een keer doorheen zou breken en mogelijk een klein aanloopje nodig zou hebben om deze belangrijke weerstandszone te doorbreken. In de loop van de middag zakte de AEX dan ook weer gestaag naar beneden.

Enkele weken geleden was de AEX een van de weinige indices die zijn destijds aanwezige dalende toppenlijn vanaf de novembertop wist te doorbreken. Deze toppenlijn liep toen langs de novembertop van 475 en de decembertop van 449.

Na de vorming van een top bij 434 viel de AEX zeer fors terug, de tweede correctie van dit jaar die meer dan 10% bedroeg. 

Nieuwe toppenlijn

Omdat eerdere bodems neerwaarts werden gebroken, kon een nieuwe dalende toppenlijn worden ingetekend. Die was minder steil dan de eerdere toppenlijn en loopt langs de toppen van 475 en 434. Zoals u in de grafiek kunt zien, maakt deze toppenlijn deel uit van een sinds november dalend trendkanaal.

Een doorbraak van deze toppenlijn is noodzakelijk om de laatste bevestiging te geven van een trendomkeer in het middellangetermijnbeeld. Er zijn momenteel al een groot aantal signalen die wijzen op deze aanstaande opwaartse doorbraak.

Belangrijk is overigens wel dat ook andere indices vrijwel tegelijkertijd deze opwaartse doorbraken bewerkstelligen. De S&P 500 brak enkele dagen geleden al door zijn dalende toppenlijn, maar we moeten ook vooral de situatie in indices als de DAX en de Stoxx Europe 600 in de gaten houden.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Krachtiger herstel

Boven de genoemde dalende toppenlijn ontstaat direct opwaartse ruimte naar de eerdere top van 434. Maar voor de komende periode blijft een beweging daarna naar de 449 reëel, de top van december. Opvallend is zowiezo dat de opwaartse herstelbewegingen aanzienlijk krachtiger en sneller zijn dan de correcties zelf.

In enkele dagen brak de AEX al door zijn laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau van de februari-correctie vanaf de 434-top. Ook valt het op dat de correctieve bewegingen in januari ongeveer even snel en even groot waren als de neerwaartse beweging in februari.

Een doorbraak van de dalende toppenlijn zou overigens ook betekenen dat waarschijnlijk een belangrijke langetermijnbodem is gevormd bij de 378,50. Maar pas een structureel slot onder de 366 (bodem oktober 2014) is een teken dat er daadwerkelijk een krachtige bearmarkt was ontstaan.

Groene signalen

Zover is het niet gekomen en veel andere indices zoals de S&P 500 en de Nasdaq 100 bleven ruim boven hun stijgende langetermijnbodemlijnen. De DAX en Stoxx Europe 600 wisten deze sinds 2009 opgaande bodemlijnen precies te testen in de afgelopen weken.

Verder was er opnieuw sprake van positieve divergentie in de RSI tijdens de vorming van de recente bodem in de AEX bij 378,50. In het langetermijnbeeld was deze terugval verder ook te zien als terugtest naar het 38,2%-Fibonacci-niveau tussen de bodem uit 2009 en de top van vorig jaar.

Inmiddels zijn zowel de RSI als de MACD aan een krachtige opgaande beweging begonnen. Naar mijn mening staan de meeste signalen dus op groen maar moet de definitieve bevestiging nog worden gegeven boven de sinds november dalende toppenlijn.

Zolang dat niet gebeurt, blijft de kans aanwezig dat de huidige opleving slechts de vorming van een lagere top is, maar dat is niet mijn favoriete scenario. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen verder nog bij 409 tot 410 en daaronder pas bij 401.

Daggrafiek olie
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

WTI naar 38

Een van de belangrijke items in de markt blijft de ontwikkeling van grondstoffen. Daar zien we steeds meer verbeteringen. Na de laatste neerwaartse versteiling breken steeds meer (vooral metalen) grondstoffen uit hun neerwaartse versteilingsfases en sommige gaven al duidelijke koopsignalen.

Een belangrijke grondstof blijft natuurlijk de olieprijs. In de koers van WTI werd de laatste dalingsfase vanaf de novembertop gisteren afgebroken met de doorbraak door de bovenkant van het trendkanaal. Deze toppenlijn is vandaag verder gezakt naar een niveau van 30,40.

Opvallend was dat de WTI in de afgelopen maand überhaupt voor de eerste keer in maanden pas een hogere kortetermijnbodem wist te vormen. Zodra deze doorbraak vandaag ook wordt bevestigd, ontstaat voor de komende weken in eerste instantie ruimte naar de 38.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

452 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
452 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links