Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Centralebankenfeestmaand

Vooruitblik: Centralebankenfeestmaand

 

Verdere verlaging van de depositorente en uitbreiding van het bestaande  staatsobligatie-opkoopprogramma naar ook corporate debt. Dat is zo ongeveer de verwachting voor het ECB-rentebesluit donderdag om 13:45 uur. U weet het, de bank heeft volop gehint dat ze verder gaat stimuleren.

Uitbreiding is al voor een (deel?) ingeprijsd in de euro en de Europese rentes. Donderdag zien we of het genoeg of teveel was en of ECB-president Mario Draghi nog voor verrassingen zorgt. Dat deed hij wel bij eerdere gelegenheden. Hij houdt ook wel van een beetje show :-)

Voor wie alles wil weten, de vooruitblikken op het rentebesluit zijn er hier van Bloomberg, hier van Reuters, hier van Financial Times en hier van Wall Street Journal. Intussen is het aan de overkant ook niet stil, want Fed-voorzitter Janet Yellen speecht twee keer en het Fed Beige Book komt uit.

 

 

Op 16 december verhoogt ze de rente naar 0,50%. Zoveel is al beloofd. Ik kan me niet voorstellen dat ze deze week nog iets zegt dat de zaak verandert. Haar speech voor Economic Club of Washington is voor de gezelligheid en met het Congres gaat ze vooral clashen over het Fed-mandaat.

Het Fed Beige Book geeft aan de hand van anekdotisch materiaal de huidige stand van de Amerikaanse economie weer en ook hier is alles bekend. Gaan de Black Friday sales ook nog mee? Verwarrende cijfers hierover! Is het nou meer of minder? Winkels was pet, maar online was een hit.

Voor de show geef ik u nog even alle rentes vlak voor de centralebankenfeestmaand december losbarst. Niet in het (Reuters) lijstje, maar Duitsland rendeert vanaf zeven jaar negatief en Nederland vanaf zes. Verder houd ik mijn mond maar over die Europese rentes. Wat een idioterie.

 

 

Volle agenda

Behalve het ECB-rentebesluit is er zat te doen deze week. Op één naam na is de bedrijfsagenda wel leeg. Uur U! Woensdag houdt Delta Lloyd een beleggersdag en gaat met de billen bloot: hoe gaat die emissie er uit zien en hoe denkt de verzekeraar haar solvabiliteitsratio's te verhogen?

Het is echt gokwerk, ook de analisten tasten in het duister waar Delta Lloyd mee komt. Ik zie namelijk emissiebedragen voorbijkomen van 600 miljoen tot 1 miljard, aanbevelingen van strong buy tot strong sell en (recente) koersdoelen variërend van 6,50 tot 14 euro. Wat een spreads.

Eerste week van de maand en dan krijgen we weer een regen aan inkoopmanagersindices over ons heen, manufacturing en services PMI's in beursjargon. Let uiteraard vooral op VS, China. Duitsland en Frankrijk. Nederland is er dinsdag om klokslag 09:00 uur met de Nevi PMI.

Verder hebben we in de VS weer het drieluik ADP-banenrapport, Jobless Claims en Payroll Report, ofwel Amerikaanse werkgelegenheids- en werkloosheidsdata. Belangrijk, maar ook weer niet zo, want de arbeidsmarkt is geen issue meer voor de Fed. Duitsland komt ook door.

Verder nog iets? Jazeker, let morgen vooral op de eerste schatting van de Duitse inflatie (consumentenpijzen) over november. U weet dat vooral het gebrek aan inflatie voor grijze centrale bankiersharen zorgt en zo heb ik het belang hiervan wel geduid. Verder verklaar ik de agenda lééég.

Wat verder nog ter tafel komt

Nog een paar dingetjes die mij opvallen. Eerst deze, u kon er op wachten. Goed dat jullie de naam Handelsblad niet meer voeren NRC-Q, want jullie snappen er niks van. Was ABN Amro 10% gedaald, dan zanikten jullie weer dat particuleren voor een kwart miljard het schip in waren gegaan.

Van een handelsblad verwacht ik dat ze oog heeft voor waarde, winst, omzet en verwachtingen van een bedrijf of aandeel en niet alleen de waan van van de dag: ofwel, de actuele koers. Oh ja, één keer raden hoeveel het staatsbelang van 77% deze week meer waard is geworden. 

 

 

Dan is er in Parijs die klimaatconferentie waar de verwachtingen - hier het Bloomberg-verhaal - zowaar eens hoog voor gespannen zijn. In Nederland was er deze week zelfs een duurzaamheidsoffensief met het KNMI, Diederik Samsom en Jesse Klaver en zelfs pensioenfondsen én DNB.

Van hen mogen we alleen nog maar duurzaam investeren en beleggen, zeg maar. Ze stellen zelfs dat dit meer rendement gaat opleveren! Vooralsnog is het een Nederlandse aangelegenheid, maar als dit wereldijd een fenomeen wordt, dan wordt dit een beleggersissue.

 

 

Gaat u met de kudde mee alleen in keurige, nette bedrijven beleggen, of tenminste wat daar voor doorgaat? Volgens mij is duurzaam namelijk vooral marketing. Of kiest u voor de aandelen die de grote meute dan links laat liggen omdat het vieze, foute bedrijven zijn? Faites vos jeux...

Tot slot nog deze met de laatste handelsdag van november voor de boeg.

 

 

Kan ik u nog vertellen, dat Nederland eigenlijk best goed presteert dit jaar, ondanks zeg maar Royal Dutch Shell en ArcelorMittal. Huiswerk: trek de euro-daling van alle Europese scores af. In dollars is dit het eerste slechte beursjaar sinds 2009.

 

 

Kiek op de grafiek

Rol ik nog even snel semi-fundamenteel en half-technisch langs een paar basisgrafieken. De vaart is er wel een beetje uit, maar de AEX houdt het korte termijn-uptrendje wel vast. Als Sint Mario donderdag maar met genoeg snoepgoed strooit staat niets een eindejaarsrally in de weg?

Intussen diept de Corné de AEX-winst van dit jaar uit, vooral een waarderingskwestie. Ja, aandelen zijn heel duur, maar die moet u in eerste instantie wel met nog veel duurdere staatsobligaties vergelijken. Toch voelt bijna niemand zich hier echt lekker bij, toch?

Minder winst, hogere koersen en een almaar hardende pompende ECB waardoor de euro verdampt zijn niet houdbaar op lange termijn. Zucht. Ik zal wel dom zijn, maar waarom zegt Draghi niet: Bekijk het, ik heb mijn best gedaan, ga in eigen vlees snijden en belastingen verlagen, EU-landen!

 

 

 

De omzetten op des beurs stelden deze week niet veel voor, maar de AEX-volatilteit blijft met ruim 22 aan de hoge kant. Blijf daarom bedacht op onverwachte, gekke en grote intradagkoerszwiepers.

 

 

Technisch krijgt onze tienjaarsrente een dikke pluim: wat een mooi kort neergaand trendje, kéúrig. Spannend of het hele ECB-gebeuren hier al is ingeprijsd, of dat de rente donderdag weer een zwik basispunten moet inleveren. Onze all time low is uit april: 0,16%. Ja, 0,16%. Echt waar.

Als ik all time low zeg, bedoel ik ook all time low. Jeumig, je zal in het Wijnjaar Nul maar een huis hebben willen kopen :-) Ik ga niet beweren dat de rente ooit weer naar 20% gaat, maar eens komt er wel een reactie op de huidige waanzin en die reacties gaan altijd pijlsnel.

Maar goed, aan eens voorspellingen hebt u niet zoveel op de beurs. Tegen de tijd dat ze uitkomen bent u meestal al lang blut.

 

 

 

EUR/USD, het meest verhandelde item ter wereld is donderdag bij dat ECB-rentebesluit usual suspect numero uno. Europese verruiming en Amerikaans verkrapping niets staat een verdere opgang van de dollar, of neergang vande euro, in de weg. Op de beurs wil het dan nog wel eens...

Waar is die grafiek? Sorry. ik kan hem niet zo gauw vinden, maar zo staat er ook een record aantal shorts uit op de euro. Wat dit feestje kán bederven is dat de Europese economie beter draait dan verwacht en de Amerikaanse minder. Let dus op die PMI's deze week.

 

 

Dan dat stomme olie nog. Het is iedere dag een achtbaan, maar per saldo rommelt het spul al maanden aan tussen 30 en 40 dollar. Het is dat de dollar juist aantrekt, want anders kreeg u intussen bij uw plaatselijke dorpspomp een Tesla cadeau bij iedere volle tank.

Over olie gesproken: Royal Dutch Shell zou alweer verdere kostenbesparingen (lees: ontslagen en desinvesteringen) voorbereiden, want op het hoofdkantoor in Den Haag wordt keurig netjes binnensmonds met hete aardappel in de keel gevloekt op die olieprijs.

 

 

 

Goud scherpt vijfjarige dieptepunten aan. Fundamenteel valt er niks over te zeggen, behalve dat het een puur dollar-item is. Als die stijgt, daalt goud en vice versa is de gulden, maar zeker niet altijd werkende regel. Vandaar dat goud ook niet steeg op Europese terrorisme-angst?

 

 

Hopelijk hebt u wat aan mijn verhaal en wens ik u verder een prettige zondag.

30 nov
00:50 Japan industriële productie okt (cons. 1,9%)
00:50 Japan detailhandelsverkopen okt (cons. 0,8%)
06:30 Nederland producentenprijzen nov
08:00 Duitsland detailhandelsverkopen okt (cons. 2,9%)
11:00 Italië inflatie CPI nov (cons. 0,3%)
14:00 Duitsland inflatie CPI nov (cons. 0,4%)
15:45 VS Chicago PMI nov (cons. 54,0)
16:00 VS pending home sales okt

1 dec
02:00 China manufacturing PMI nov (cons. 49,8)
02:00 China non-manufacturing PMI nov
02:35 Japan manufacturing PMI nov
02:45 China Caixin manufacturing PMI nov (cons. 48,3)
09:00 Nederland NEVI PMI nov
09:15 Spanje manufacturing PMI nov
09:45 Italië manufacturing PMI nov (cons. 54,2)
09:50 Frankrijk manufacturing PMI nov (cons. 50,8)
09:55 Duitsland manufacturing PMI nov (cons. 52,6)
09:55 Duitsland werkloosheidcijfers nov (cons. -5k en 6,4%)
10:00 EU manufacturing PMI nov (cons. 52,8)
10:30 VK manufacturing PMI nov (cons. 54,0)
11:00 EU werkloosheid okt (cons. 10,8%)
15:45 VS manufacturing PMI nov
16:00 ISM Manufacturing Index nov (cons. 50,4)
16:00 VS bouwuitgaven okt (cons. 0,5%)

2 dec
08:00 Delta Lloyd beleggersdag
10:30 VK construction PMI nov (cons. 58,2)
11:00 EU inflatie CPI nov (cons. 0,3%)
14:15 VS ADP banenrapport nov (cons. 190K)
14:30 VS productivity and costs KW3 (cons. 2,2% en 1,0% QoQ)
16:30 VS weekrapport olievoorraden
18:25 Fed-voorzitter Janet Yellen speecht voor Economic Club of Washington
20:00 VS Fed Beige Book

3 dec
02:45 China Caixin services PMI nov
09:15 Spanje services PMI nov
09:45 Italië services PMI nov (cons. 54,0)
09:50 Frankrijk services PMI nov (cons. 51,3)
09:55 Duitsland services PMI nov (cons. 55,6)
10:00 EU services PMI nov (cons. 54,6)
11:00 EU detailhandelsverkopen okt (cons. 0,2% MoM)
13:45 ECB rentebesluit
14:30 ECB persconferentie met Mario Draghi
14:30 VS Jobless Claims (cons. 267K)
15:45 VS services PMI nov
16:00 Fed-voorzitter Janet Yellen speecht voorJoint Economic Committee
16:00 VS ISM non-manufacturing PMI nov (cons. 58,0)
16:00 VS fabrieksorders okt (cons. 1,3%)

4 dec
08:00 Duitsland fabrieksorders okt (cons. 1,0%)
11:00 EU BBP KW3
14:30 VS handelsbalans okt (cons. -40,5B)
14:30 VS Payroll Report nov (cons. 200K en 5,0%)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 29 november 2015 16:27
    Het leesvoer is weer fantastisch! Centrale bankiers, ze worden meer en meer beleggers. Willen de markten verrassen, willen de markten overklassen, de centrale bankiers zijn immers de Lord of the bankers. Zo werkt het. Ik vind het opvallend dat vooral de Duitse DAX en de Japanse Nikkei super liggen. De rest van de indici vind ik matig met meer risico naar beneden als naar boven. Maar zoals dit stuk ook al aangeeft. Het is natuurlijk wachten op uur u op donderdag. Ik zie de ECB weer hele grote dingen doen. Opvallend. Want Duitsland zou daar niet blij mee zijn. Nederland zou daar niet blij mee zijn. Oftewel de rest gewoon wel. Dan zijn die stukken die je leest als Duitsland zou niet blij zijn met een grotere QE totaal waardeloos. Sterker nog, de Duitse Dax profiteert het meeste van een lagere euro. Spanje heeft het wat moeilijk. Kijk eens naar Abengoa. Die ligt op zijn gat. Met een flinke miljardenschuld. Dat wordt interessante business. Grondstoffen blijven het ouderwets slecht doen. Daar gaan zeker klappen vallen. Opvallend dat we daar niet wakker van liggen. En we liggen ook niet wakker van de als maar groter wordende schulden. Opvallend want de bevolking groeit niet zo hard, dus de schulden per inwoner loopt gewoon nog op. In eigen vlees snijden. Dat doet niemand. Dus dat stellen we zo lang mogelijk uit. Waren er na de financiele crisis geen pogingen om de begroting van landen naar het nulpunt te brengen? Geen enkel Euro-land lukt het. Duitsland misschien wel. En Nederland kan misschien wat bijschrijven na de beurs IPO van Abn Amro, maar dat is eenmalig. Daarom vind ik het wel enger worden dat de Amerikaanse rente van 10 jaar op 3% ligt. Vergeet niet, bij een schuld van $18 triljoen. Met een inwoner aantal van 320 miljoen. Volgens mij kom je dan op een rente betaling van $1688 per Amerikaan per jaar. Dat gaat straks pijnlijk worden. Dat gaat trouwens niet van de ene dag op de andere dag, maar als dit het pad gaat worden. Dan wil je dus eigenlijk dat het renteloos blijft. Amerikanen moeten dan toch echt ergens op gaan bezuinigen. En dan pas gaan de waarderingen omlaag. Vooruit kijken doen we wel, zogenaamd, maar vaak is het achteraf de waardering aanpassen (verlagen) aan het heden. En dan pas krijgen we de zogenaamde beermarkten. Maar gelukkig is Draghi een draak, die liever een stier is, dan een (Russische) beer. Ik zit redelijk rustig met mijn posities. Per saldo zit ik licht short, maar niet omvangrijk. Ik laat uur U eerst passeren. Om vervolgens voor te bereiden voor het nieuwe jaar 2016.
  2. [verwijderd] 30 november 2015 05:44

    Duurzaam beleggen is beleggen in gebakken lucht! Wat is duurzaam?
    Hopelijk zijn veel vriendschappen, huwelijken ook duurzaam. Hoe zit het met de pensioenfondsen? Ook al duurzaam voor de deelnemers?

    Schei toch uit met dat duurzaam gezwets en doe dat duurzaam!

    Met duurzame groet, Jonas
  3. forum rang 6 pietje-2005 30 november 2015 07:01
    Tegen de tijd dat er een meetlat voor duurzaam is, wordt het misschien geloofwaardig, afhankelijk van wie de definities opstelt.
    Tot dan is het zonder enige waarde en een reclamekreet, denk ik.
    De mens snapt helemaal niets van het weer of het milieu, en probeert wat getalletjes uit recent verleden te verklaren.
    Die worden dan door allerlei "kenners" ook weer anders verklaard, en dat zegt genoeg.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links