Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Druk aan de bovenkant

Breekt de AEX vandaag uit zijn consolidatiefase?

De consolidatiefase in de AEX duurt inmiddels bijna anderhalve week en deze fase heeft een relatief smalle bandbreedte. De onderkant van deze fase ligt bij 458 en de bovenkant bij 466. Vanaf de septemberbodem bij 405 punten is de AEX al bijna 65 punten opgelopen tot aan de recente top van 468,65.

Hiermee werd mijn kortetermijnkoersdoel bij 470 tot 472, dat ik voor oktober stelde op een haar na behaald. Na de huidige consolidatiefase (terugtest) verwacht ik dat deze zone binnenkort opwaarts wordt gebroken en de AEX zijn weg vervolgt naar de 490 tot 495.

Opvallend is dat vanaf de septemberbodem de AEX drie consolidatiefases heeft gehad die werden opgevolgd door relatief korte maar zeer krachtige opgaande bewegingen.

RSI boven de 70

De vorige consolidatiefase vond plaats tussen de 445 en 452. De AEX vond toen zijn top rond de septembertop (451,40) en recentelijk vond de koers zijn top onder de zone 470 tot 472. Na de afronding schoot de AEX ongeveer 20 punten omhoog in slechts twee dagen tijd.

Dit heeft er overigens niet voor gezorgd dat de RSI in een overboughtconditie terecht is gekomen. Deze indicator noteerde toen net onder 70. Het zou overigens een teken van kracht zijn als deze indicator tijdens de volgende verwachte opwaartse beweging (richting de 495) wel boven de 70 punten komt.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Slot boven 466

Een slotkoers onder de 458 maakt meer neerwaartse ruimte vrij in de AEX. In dat scenario zouden de volgende richtpunten liggen bij 454 (50%-Fibonacci-niveau van de augustuscorrectie) tot mogelijk zelfs de zone 445 tot 452. Hier ligt onder andere de neklijn van het grote afgeronde omgekeerde hoofd-schouderpatroon.

De AEX opende gisteren nipt onder de 458, maar wist al snel de opwaartse weg weer te vervolgen. Dit resulteerde uiteindelijk in een bullish engulfing op de daggrafiek. Gisteren lag er bij de opening dus druk op de onderkant van de consolidatiefase, vandaag zal de druk aan de bovenkant komen te liggen.

Een duidelijke slotkoers boven de 466 zorgt voor de opwaartse afronding van de huidige consolidatiefase. De zone 465 tot 466 zorgde in de afgelopen week voor de toppen van deze fase als we de eendagsuitschieter naar 468,65 eruit filteren. Bij 466 ligt overigens ook het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de voormalige augustuscorrectie.

Opwaartse druk

Zolang de bandbreedtes van deze fase echter niet worden gebroken, blijft de huidige consolidatiefase intact. Een slotkoers boven de 466 betekent verder dat de AEX in de komende dagen de opwaartse druk naar de volgende niveaus verder kan opvoeren. Daarboven liggen:

  • de recente top bij 468,65
  • de oude bekende 470-puntengrens
  • het 200-daags gemiddelde bij 472,70

Ik verwacht echter dat deze weerstanden weinig tot slechts beperkte tegendruk zullen veroorzaken. Na een kortstondige terugtest kan de opwaartse druk in november snel toenemen en kan de AEX zijn opwaartse weg naar 490 tot 495 vervolgen. Deze niveaus kunnen in de komende weken al op borden verschijnen.

Daggrafiek DAX
Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: test van de toppenzone

Een belangrijke index die inmiddels al een stapje verder is, is de DAX. Deze index bleef ruim boven de bodems van de afgelopen week (10.692) en boven de eerdere gap en de stijgende kortetermijnbodemlijn.

Gisteren brak de koers opwaarts door de bovenkant van de korte consolidatiefase (10.880) en vervolgde zijn weg richting het 200-daags gemiddelde bij 11.060. Voor de komende dagen (week) lijkt een verder vervolg naar de brede gap tussen 11.153 en 11.279 realistisch.

Voor de komende weken verwacht ik een test van de toppenzone tussen de 11.670 en 11.800. Daarmee zou de DAX alweer dicht in de buurt komen van de all time high van april dit jaar na een zeer zware correctieve periode. Steunpunten liggen bij 10.880 en 10.745.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

274 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 november 2015 09:20
    BMW winst sterk gestegen op hogere kwartaalomzet



    AMSTERDAM (Dow Jones)--Het Duitse autoconcern BMW ag (BMW.XE) zag de winst in het derde kwartaal met 21% stijgen, dankzij sterke omzetgroei en rugwind van de zwakke euro. De resultaten waren beter dan analisten hadden verwacht.


    Doet me denken aan de paniek van een paar maanden geleden omdat China zogenaamd hard afkoelde en verscheidene DAX bedrijven daar de wrange vruchten van zouden plukken. Niets van te merken bij BMW iig. Het was gewoon een beren trucje om even wat te cashen blijkt nu.
  2. [verwijderd] 3 november 2015 09:21
    Ter herinnering:
    Mercedes verkopen verstevigen winst Daimler



    AMSTERDAM (Dow Jones)--Daimler ag (DAI.XE) heeft in het derde kwartaal een robuuste winst geboekt, vanwege sterke Mercedes verkopen, zo blijkt donderdag tijdens de presentatie van de derdekwartaalresultaten van het bedrijf.

  3. Bonus aanbieding 3 november 2015 09:23
    Vandaag weer een simpel Warren Buffet lesje op het aandeel VW.

    Zegt u eens eerlijk wat denkt u:

    1) als VW sjoemelt zullen ze allemaal wel sjoemelen
    2) als er bij VW op 1 plek wordt gesjoemeld is er logischerwijs veel meer aan de hand bij VW

    90% roeptoetert 1 en maakt de verkeerde beslissing. Imtech nu alweer vergeten, ongelooflijk.
  4. Mrx77 3 november 2015 09:27

    Haha. Lees mijn artikelen die ik altijd op div. forums heb geplaatst. Uk heb meerdere malen aangegeven dat de yankees onze index omlaag drukken want de yankees staan paar procent verwijderd van hun alltime high en de aex dient nog ca. 10 procent te stijgen. Ik gaf aan dat de yankees hierachter zitten en ik las xontinue de naieve verklaringen van fundamentele en technische analisten wat betreft verklaringen die ze geven als de aex daalt of stijft. De fundamentele analisten verlagen hun koersdoelen allemaal omdat ze denken dat hun koersdoel niet meer wordt bereikt (geloofwaardigheid komt in het geding derhalve die verlaging). Geen enkele analist durft zijn poot stijf te houden aan hun eerder vastgestelde hoge koersdoelen omdat ze blijkbaar worden afgerekend voor het NIET behalen van hun koersdoel wordt een lulverhaal aan een bedrijf gekoppeld dat bedrijf zijn verwachting niet kan behalen (ALTICE ASML DELTA LOYD AEGON ING ETC). Deze bedrijven zijn sinds de correctie van ca. 15-20 proc. vd aex niet veranderd in de afgelopen maanden maar toch hebben zij zoveel koersverlies moeten incasseren hoewel juist in europa de signalen op groen staan: ecb gaat nog meer verruimen, euro wordt goedkoper, rente blijft superlaag...
    Eindelijk is een bevestiging gegeven dat de yankees onze aex kapot shorten en die domme analisten verlagen domweg koersdoelen, wat extra verkoopdruk heeft gegeven en ala het ware een sneeuwbaleffect aan correcties heeft veroorzaakt. Derhalve staan wij nog ca. 10 procent lager.

  5. [verwijderd] 3 november 2015 09:44
    wat een boeve weer, halen de sl short die open staat, zo kan het wel elke keer up, en dalen homaar.
    Vanwaar dax ineens 50 pip up, sh uit je portof. zeker sschudden dat je ze aan de grote geeft.

    Elke keer sh laten kopen en ze vreten je zolen gewoon op, sh verboden lijkt wel tegenwooridg.
274 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links