Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Ja, 30% gegarandeerd"

Frank van Dongen ontketende vorige week een flinke discussie op en rond IEX.nl met zijn column "Gegarandeerd 30%". Daarin voerde Van Dongen een zekere Bert van A. op, die in zijn beleggingscursussen zijn deelnemers 30% rendement per jaar zou garanderen.

Om Van Dongen te citeren: “ Denkt u echt dat als iemand weet hoe hij 30% per jaar kan maken zonder risico’s te lopen, hij of zij u dit dan op een mooie zaterdag uitlegt in een achterafzaaltje in de Utrechtse Jaarbeurs?”

Bert van Arkel, van Van Arkel Investment Coaching, voelde zich, op zijn zachtst gezegd, aangesproken door de kritiek. IEX.nl gunt hem vanzelfsprekend een weerwoord, al was het maar om zijn opzienbarende claim nader uit te leggen.

30%, Meneer Van Arkel?
“Deze verbazing is voor mij niet nieuw. De meeste beleggers die mijn seminars niet hebben bezocht, hebben de ervaring dat zij dit ook niet kunnen behalen. Deelnemers aan mijn seminars weten echter beter. Dat de meeste beleggers dat rendement níet kunnen behalen, heeft een duidelijke oorzaak."

"Het heeft te maken met dat zij onvoldoende kennis hebben op het gebied van beleggen en niet beschikken over een bewezen en controleerbaar beleggingssysteem.”

Dat hebt u wel?
“Ja. Waar ik mij over verbaas is dat mensen gemiddeld veertien jaar bezig zijn met hun opleiding. Het doel daarvan is om later inkomsten te genereren. Zodra ze eenmaal geld hebben verdiend, beleggen ze dat en daarbij worden ze niet gehinderd door enige kennis. Is het raar, dat dat vaak tot een negatief rendement leidt?”

Nee, maar met die wetenschap haal je nog geen 30% per jaar, laat staan een garantie daarop.
“In de seminars presenteer ik systemen waarmee ik heb bewezen 30% rendement per jaar te kunnen behalen, door zonder emotie, maar op basis van ratio te beleggen in aandelen en derivaten. Ik geef ook een 100% tevredenheidgarantie. Iemand die geen 30% rendement behaalt of niet 100% tevreden is, ontvangt zijn seminarbijdrage terug.”

De verwarring zit hem in het woordje garantie. Die 30% lijkt absurd te zijn in een tijd waarin de enige gegarandeerde beleggingen bestaan uit laagrenderende spaarproducten en clickfondsen met teruggave van de inleg als enige zekerheid. Dat u de komende tien jaar op zeker gemiddeld 30% per jaar verdient, garandeert Van Arkel dan ook niet.

Wat houdt die garantie dan wel in?
“Dat staat duidelijk in de brochure: de garantie refereert aan de resultaten van het model tot op de dag van vandaag en de te verwachten prestaties van beleggers op het seminar, waar wordt gewerkt met recente koersen.”

Is dat een garantie voor de toekomst?
“Het is een garantie die ik andere aanbieders van cursussen nog nooit heb zien geven. Van Dongen nodigt mij in zijn artikel uit om met - ik citeer - “een gegarandeerd product te komen, waarmee iedereen altijd direct zijn geld terug krijgt en 30% kan verdienen”. Dat heb ik jaren geleden al ontwikkeld.”

Als reactie op het artikel van Van Dongen biedt Van Arkel aan om zichzelf te laten doorlichten door een accountant of notaris. “De uitnodiging van Van Dongen om aan te tonen dat 'mijn methodes echt jaar op jaar 30% rendement voor mijn portefeuille opleveren' grijp dan ook graag met beide handen aan.”

“Waar ik echter problemen mee heb op basis van de privacy van mijn deelnemers, is om hun resultaten te tonen als bewijs. Ik stel dan ook voor om een onafhankelijke derde, bijvoorbeeld een notaris of registeraccountant, vast te laten stellen dat op basis van mijn methoden en historische koersen, gemiddeld 30% per jaar is gemaakt.”


Frank van Dongen - "Gegarandeerd 30%"
Klik hier om te reageren en te discussiëren

De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op redactie@iex.nl.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 03 mei Tech vliegt, obligaties zwalken en dan is er ook nog dividend 1
  2. 01 mei Op deze dagen is de beurs gesloten in 2024
  3. 29 apr Koers Philips explodeert na bereikte schikking

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links