Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Krachtig vervolgsignaal

De AEX sloot gisteren op slotbasis boven de neklijn van het grote sinds begin september in ontwikkeling zijnde omgekeerde hoofd-schouderpatroon. Ook scherpte de index zijn septembertop (451,40) verder aan naar een niveau van 452,20.

Dit zijn twee belangrijke vervolgsignalen voor de komende tijd die de AEX uiteindelijk in de komende weken naar mijn eerstvolgende kortetermijndoel van 470 punten moet brengen.

Dit neemt overigens niet weg dat er geen terugvallen meer zullen plaatsvinden. Juist deze terugvallen bepalen uiteindelijk de steilheid en de buitengrenzen van een stijgende (kortetermijn)trend.

Klassieke vorm

Het afgeronde omgekeerde hoofdschouderpatroon is een krachtig bodempatroon dat juist na een forse terugval veel waarde heeft. De AEX viel in augustus in slechts twee weken tijd ongeveer 20% terug en vormde een bodem bij 402.

  • Begin september werd de eerste schouder gevormd tijdens een forse herstelbeweging.
  • De rest van september werd gebruikt om het hoofd te vormen met opnieuw een hertest van de belangrijke steunzone 402 tot 406.
  • De tweede schouder werd in de afgelopen anderhalve week gevormd tijdens de terugtest.
  • De ontstane neklijn ligt in de zone 447 tot 448.

Opvallend is de klassieke vorm van dit patroon: een horizontale neklijn en twee gelijke schouders. Het komt aanzienlijk vaker voor dat er sprake is van een schuine neklijn en quasimodo-schouders.

Eerste hogere bodem

Ik gaf ruim anderhalve week geleden al aan dat een topje gevormd kon worden rond het 50-daags gemiddelde waarop een terugtest kon volgen tot ongeveer 429 tot 430. De AEX testte precies het 50-daags gemiddelde en viel terug naar 431,20. Hiermee werd ook de eerste hogere kortetermijnbodem gevormd.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Inmiddels is er sowieso sprake van een klassieke bodemvorming met vooral grote hammers op de weekgrafiek ten tijde dat de drievoudige bodem in de zone 402 tot 406 werd gevormd, een krachtige hogere langetermijnbodem.

Belangrijk zijn nu de eerdere jaatoppen bij 510. Het doel vanuit het omgekeerde hoofd-schouderpatroon ligt overigens in de zone 490 tot 495.

Iets druk omlaag

In het kortetermijnbeeld werd gisteren een shooting star gevormd die in de komende dagen voor enige neerwaartse druk kan zorgen. Hiermee komt de eerste weerstand bij de top van gisteren van 452,20 te liggen. Daarboven ligt verder als volgend punt de bodem van juli bij 455. Dit was destijds een belangrijke bodem en een precieze test van het 200-daags gemiddelde.

Toch verwacht ik dat deze weerstanden slechts voor beperkte tegendruk zullen zorgen en de AEX binnen enkele weken rond de 470 kan noteren. Waar liggen de steunpunten voor de komende dagen?

  • de eerste ligt bij de neklijnzone van 447 tot 448
  • vlak daaronder ligt tussen de 445 en 445,50 de meest recente opwaartse gap

Let op de bodemlijn

Als we de septemberbodem verbinden met de oktoberbodem dan is een zeer steil opgaande bodemlijn te trekken die vandaag bij 440,50 ligt, ongeveer gelijk met het 50-daags gemiddelde. De opwaartse doorbraak van dit gemiddelde betekende recent al een krachtig vervolgsignaal in de opwaartse trend van de AEX.

Deze opgaande bodemlijn (met slechts één hoger raakpunt) zal uiteindelijk onhoudbaar zijn door zijn steilheid. Maar zolang deze bodemlijn intact blijft, acht ik een snel vervolg naar de 470 realistisch.


Met trots kan ik u meedelen dat ik voor het derde jaar bij de laatste vijf genomineerden zit voor de Gouden Stier voor Beste Beleggingsexpert 2015. Mede door uw stem heb ik de finale weer behaald.

De teller staat weer op nul en u kunt opnieuw op mij stemmen. Ik wil u alvast enorm bedanken voor uw stem.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

371 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Sloeki 20 oktober 2015 09:23
    quote:

    Sander040 schreef op 20 oktober 2015 08:56:

    Cijfers ibm zijn al 14mmd op rij slecht volgens marketwatch dus geen item.

    Iets wat al maanden daalt is geen item natuurlijk ahahaha. Kunnen wij dit niet voor alle negatieve cijfers toepassen?? China daalt "..ooww geen item"..

    no worries.
  2. [verwijderd] 20 oktober 2015 09:23
    quote:

    ONN schreef op 20 oktober 2015 09:16:

    Tja Waterblok, daar waren we hier al een half jaar geleden min of meer achter gekomen. Maar soortgelijke praktijken gebeuren natuurlijk ook bij TOM van Binck.
    Dan moet Alex xnl maar is uitleggen hoe het allemaal in elkaar zit..

    Ook hier geldt: AFM wakker worden!
371 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links