Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Synchrone doorbraken

Met een zeer krachtige opwaartse beweging werd gisteren direct bij opening afscheid genomen van de dalende kortetermijntoppenlijn. Deze toppenlijn startte bij de septembertop van 451,40 en liep langs de lagere top van 441 en lag gisteren bij 421,50.

De doorbraak vond plaats met een openingsgap. Deze gap werd in de loop van de ochtend op een honderdste van een punt na weer gesloten. Dit is echter geen openstaande gap meer te noemen.

De eerstvolgende weerstandszone werd gisteren ook direct opwaarts gebroken, dit was een nog openstaande neerwaartse gap tussen de 335 en 336,60. Er liggen voor de komende tijd nog enkele weerstanden boven de markt die zijn ontstaan tijdens de septembercorrectie:

  • de toppen bij 441 en 451,40
  • bij 443,20 ligt nog een kleine neerwaartse gap

Bodemzone gevormd

De lange en forse correctieve periode is naar mijn mening ten einde gekomen en er is een meervoudige belangrijke hogere langetermijnbodem gevormd. Met een drievoudige bodem tijdens een tweetal correcties in augustus (20%) en september (10%) werd bijna de sinds 2009 stijgende bodemlijn getest.

Deze bodemzone is gevormd bij 402 tot 406. Bevestigingssignalen zijn:

  • de vanaf de augustustop dalende toppenlijn is vorige week al gebroken
  • er werden drie enorme hammers bij elke bodem in deze zone op de weekgrafiek gevormd
  • er was sprake van positieve divergentie in de RSI en de MACD
  • gisteren werd de dalende toppenlijn van de septembercorrectie opwaarts gebroken

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vervolg naar 451

Ik gaf in het verleden al geregeld aan dat een herstelbeweging hierna fors kon zijn en in minder dan een week is de AEX bijna 35 punten opgelopen. Ik verwacht dat de opwaartse weg in de rest van dit kwartaal (net als in het eerste kwartaal) verder kan worden voortgezet naar aanzienlijk hogere niveaus.

Door de hoge volatiliteit kunnen de bewegingen in de komende weken nog steeds fors zijn. Ook wordt een nieuwe stijgende kortetermijntrend gevormd door de hogere bodems. Voor de komende weken (oktober?) houd ik een verder vervolg aan naar de zone 451 tot 455. Hier liggen:

  • de top van september en de bodem van juli
  • het 50-daags gemiddelde

Steun ver weg

Voor de rest van dit kwartaal is de kans nog steeds aanwezig dat de AEX een poging zal ondernemen om de zone 500 tot 510 te testen. Maar het is onmogelijk om hier een precies tijdspad aan mee te geven.

Feit is wel dat de stijgende langetermijntrend intact is, de correctieve beweging afgerond en een nieuwe stijgende kortetermijntrend is gestart. De weerstanden voor de komende dagen (week) zijn hiermee gedefinieerd in het kortetermijnbeeld.

Waar liggen dan de steunpunten? Een eerste punt ligt direct alweer een eind weg, de eerdere bodems van 429. Daaronder ligt de zone 425 tot 426 en de voormalige dalende toppenlijn van nu 420,50.

Ik acht de kans echter wel reëel dat de AEX onder de 441 een tijdelijke terugtest zal inzetten voor de vorming van een hogere bodem waarna de opwaartse weg wordt vervolgd. Een slotkoers boven de 441 zet direct de weg open naar de 451.

Bevestiging andere indices

Hoe staat het in de andere indices ervoor? Het was namelijk belangrijk dat opwaartse doorbraken synchroon in meerdere indices plaatsvonden.

  • De DAX laat eenzelfde beeld zien met een meervoudige bodem bij 9300 tot 9350. Toch moet de DAX de dalende toppenlijn nog breken in het kortetermijnbeeld. Die ligt vandaag bij 9840 en daar ligt de koers vlak onder. De vanaf augustus (langs de septembertop) dalende toppenlijn is inmiddels al wel gebroken.

    Daggrafiek DAX
    Kortetermijngrafiek DAX
    Klik op de grafiek voor een grote versie

     

  • De Stoxx Europe 600 brak, na de vorming van een hogere septemberbodem al wel de dalende toppenlijn vanaf augustus en ook die vanaf september.

    Daggrafiek Stoxx Europe 600
    Kortetermijngrafiek Stoxx Europe 600
    Klik op de grafiek voor een grote versie

     

  • Ook de S&P 500 brak gisteren zijn dalende toppenlijn en gaf daarmee een duidelijk signaal.

    Daggrafiek S&P 500
    Kortetermijngrafiek S&P 500
    Klik op de grafiek voor een grote versie

     

  • In China (Hangseng China Enterprises) was al langere tijd sprake van een duidelijke dalende toppenlijn waarbij de index terug was gevallen van 15.000 naar ongeveer 9.000. Hiermee werd opnieuw de krachtige en meerjarige horizontale steunzone getest. Ook China brak gisteren door zijn dalende toppenlijn en gaf daarmee een duidelijk koopsignaal en omkeer aan. 

    Daggrafiek Hangseng China Enterprises
    Kortetermijngrafiek Hangseng China Enterprises
    Klik op de grafiek voor een grote versie

     

Kortom de meeste indices hebben vergelijkbare opwaartse uitbraken laten zien als de AEX. Een technisch krachtige omkeer.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

332 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 oktober 2015 09:30
    ik wil eerst die 441,5 in beeld dan ga ik pas short, dus er zal toch overal nog minimaal 1 procentje bij moeten.

    Instapmoment short:
    AEX: 441,5
    SP500: 1995
    DAX: 9900

    Maar de stieren-trein hapert wat, misschien is men geschrokken van de stijging zonder reden...?
    Ik hoop toch dat ze er gedurende de dag nog een procentje bij smokkelen en dan mag het daarna weer in elkaar klappen van mij....;-)
332 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links