Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEXNieuws: Live beursblog

IEXNieuws: Live beursblog

 


Update 22:15 uur: Slot Wall Street

Eerlijk zeggen, het went best snel die kneiterrode koersen, toch? Want schrikt u nog erg van dit staatje? Nog maar een week geleden was u van uw stokje gegaan. Zelf heb ik 2001-2003 meegemaakt en volbelegd 2008-2009. Het is het beste wat me ooit is overkomen op de beurs.

Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen op de markt, omdat ik aan den lijve heb ondervonden wat risico is. Het is niet leuk, u likt wellicht uw wonden, u ligt misschien vannacht wakker, maar eens kijkt u terug hoeveel u hiervan geleerd hebt en wijzer bent geworden.

Lees ander het prachtige stukje van collega Nick Bakker - My first stockmarket crash - die vandaag ook ontgroend is. Ja, in een bullmarket beleggen is niet zo moeilijk hoor, mijn generatie weet er alles van tussen 1995 en 2000. Wat daarna kwam is ze nu nog niet goed van.

OK, het slot van Wall Street. Per saldo is er niet veel veranderd tussen het Europese slot en nu. In de tussentijd zagen de koersen werkelijk alle hoeken en gaten van de Big Board, maar daar hoeven we het nu al niet meer over te hebben. Nee, nog geen sein veilig dus.

Dat komt ook niet. Nooit. Straks, als we terugkijken, is het allemaal weer klip, klaar en duidelijk hoe het nu zit. Vertel alleen nu maar of we morgen stijgen, verder dalen en of we daarna de bullmarket weer oppikken, of juist een bearmarket ingaan. Alle opties zijn open.

Dank voor al uw bezoek, reacties en input vandaag en tot morgen tot voorbeurs. Never a dull moment on the stock market!

 

 

 


Update 21:05 uur: Bodem?

Gaan we bodemen? Media-aandacht lijkt er in ieder geval wel te zijn (NB).

 

 


Update 21:00 uur: Hoe slecht?

Zo slecht. (NB)

 

 


Update 19:00 uur: VIX

En of het de wildste beursdag sinds de krach 2008/2009 was. Die piek moet even na opening van Wall Street zijn geweest, het dieptepunt van de markt vandaag. (NB)

 

 


Update 18:45 uur: Bärenmärkt?!

Entschuldigingung bitte, is Bloomberg niet wat erg voorbarig? Ja, 22%-daling, net als de AEX ongeveer, maar er is toch eerst bevestiging nodig? Eén lagere bodem maakt nog geen bearmarket, dacht ik (AJK).

 

 


Update 16:30 uur: Herstel?

De AEX herstelt van de laagste koers van de dag. Zegt u het maar, zet het herstel door of was dit een korte opleving (NB)

 

 


Update 16:01 uur: NYSE

De NYSE zal de handel stilleggen als de S&P 500 7% daalt. Bij -20% gaat de beurs voor de rest van de dag dicht. (NB)

 

 


Update 15:50 uur: Spreekuur AJK

Collega Arend Jan Kamp houdt spreekuur op Twitter. Kom maar langs met al uw vragen en paniekreacties. (NB)

 

 


Update 15:20 uur: Apple

De CEO van Apple, Tim Cook, reageert op de koersdaling van het aandeel. (NB)

 

 


Update 13:50 uur: Rondje langs VS

Niet alleen in Europa is er onrust op de beurzen. Ook in de VS gaan de koersen hard omlaag. Speciaal met de Nederlandse belegger in het achterhoofd presenteren wij u daarom de koersen van grote en populaire Amerikaanse aandelen. U ziet de lijst met aandelen en er achter wat de koers voorbeurs doet, het volume voorbeurs en ter vergelijking tussen haakjes de volumes van afgelopen vrijdag. (NB)

 • Apple: -3,9% - volume: 510K (123,8 mil)
 • Amazon: -3,2% - volume: 16K (6,5 mil)
 • Chevron: -3,3% - volume: 2894 (18,1 mil)
 • Coca Cola: -2,7% - volume: 54,8K (26,8 mil)
 • ExxonMobil: -2,5% - volume: 14,4K (25,1 mil)
 • General Electric: -2,9% - volume: 16,4K (63,9 mln)
 • eBay: -5,7% - volume: 4324 (18,0 mil)
 • Facebook: -3,8% - volume 216K (60,5 mil)
 • Google C: -3,4% - volume: 5606 (3,9 mil)
 • Google A: -3,3% - volume: 4910 (4,2 mil)
 • IBM: -2,8% - volume: 5782 (7,3 mil)
 • J.P. Morgan Chase: -3,2% - volume: 26,9K (27,5 mil)
 • McDonald's: -2,7% - volume: 3854 (10,7 mil)
 • Microsoft: -3,3% - volume: 46,3K (67,3 mil)
 • Netflix: -5,3 - volume: 123,7K (31,9 mil)
 • Procter & Gamble: -2,4% - volume: 9722 (15,2 mil)
 • Tesla Motors: -6,3% - volume: 21,6K (6,4 mil)
 • Twitter: -5,0% - volume: 150,7K (23,1 mil)
 • Walt Disney: -2,9% - volume: 47,8K (30,4 mil)

 


Update 13:20 uur: AEX, wat doe je nou?

Zwaait u maar met uw handje (AJK):

 

 


Update 11:45 uur: China wijst de weg?

De grafiek is niet helemaal bijgewerkt (wat heet), maar u snapt het. De laatste keer herinner ik me nog. Inderdaad was het bij de kredietcrisis in 2008 zo dat de Chinese beurs al lang voor de rest had gepiekt en eerder herstelde. De claim in de grafiek van 2000-2001 vind ik vergezocht, maar denk het uwe.

De westerse markten gingen dit voorjaar ook niet mee met de Chinese bubbel. Enfin, goed gezien, maar er is een veel en veel langer trackrecord nodig om de Shanghai Composite als leading indicator van de Amerikaanse of wereldwijde beurzen te nemen? (AJK)

 

 


Update 11:30 uur: It's the euro, dummy!

Een paar blogjes hieronder schrijf ik al hoe ECB-president Mario Draghi vandaag waarschijnlijk zijn koersenschermen in de wc-pot dumpt. U zou het niet zeggen als u de aandelenkoersen ziet wapperen, maar er is een bescheiden vlucht in de... euro! Dank voor de reacties! Kijk maar na, alles bevestigt het: valuta, rentes en commodities. (AJK)

 

 

 


Update 10:30 uur: It's the dollar, dummy!

Er stond al even 1,15 op het bord. Mooie samenvatting van de markt! U kunt er hier in Nederland geen pak melk meer van kopen, maar strikt genomen moet u inderdaad die +0,8% eurostijging ten opzichte van de dollar bij die nu -3,3% van de AEX optellen.

 

 


Update 10:15 uur: Opkomenden (en instortende) markten

Spijker, kop, raak. Daarom zitten wij hier op IEX bijvoorbeeld altijd bovenop de inkoopmanagersindices (altijd over de huidige maand) en melden we alleen BBP-cijfers (altijd over afgelopen kwartaal). Nogmaals, ik moet nog zien hoe houdbaar onze groei is als de dollar blijft dalen en de wereldeconomie wegglijdt. (AJK)

 

 


Update 10:10 uur: Opkomenden (en instortende) markten

Wie van u zitten er allemaal in een emerging market-fonds of tracker? Veel, weet ik zeker. Bloomberg praat u in een handvol grafieken bij en helaas, hier wordt u niet vrolijk van. (AJK)

 

 


Update 09:55 uur: De stijgers :-)

Gelukkig is de humor nooit ver weg op de beurs. (AJK)

 

 


Update 09:45 uur: Hallo Frankfurt? Hallo?!

Blauw is EUR/USD, paars is de Duitse tienjaarsrente - dé EU benchmark - en groen is de Eurostoxx 50, zeg maar de AEX van de EU-landen. De grafiek is sinds het slot van 21 januari dit jaar. De volgende dag kondigde de ECB dat staatsobligatie-inkoopprogramma af van 60 miljard euro per maand, ofwel QE. (AJK)

Hoeveel euro is de ECB intussen verder? Veel en u ziet het, per saldo zijn de markten geen meter opgeschoten. De bank zelf ook niet, want de inflatie is nog lang 2% per jaar en dat is dé doelstelling. Met de dalende dollar of stijgende euro is ook de prille groei in de EU ten dode opgeschreven...?

 

 


Update 09:15 uur: Dollar

De beursopening hebt u intussen voor uw kiezen gehad, gaat het nog een beetje? Paar dingetjes die opvallen: (AJK)

 

 

 

 


Update 08:50 uur: Dollar

De dollar stijgt en daalt tegelijk. Hoe kan dat nou weer? (NB)

 

 


Update 08:00 uur: Adviezen en cijfers

Goedemorgen beleggers, hier zijn de advieswijzigingen van vandaag (NB)

 • Unibail-Rodamco: koersdoelverhoging naar 225 euro - Jefferies
 • Royal Dutch Shell: upgrade naar buy - Jefferies.
 • Ordina: hervat volgen met houden (1 euro) - ING
 • Vopak: koersdoelverlaging naar 50 van 53 euro - UBS

Er zijn ook nog KW2-cijfers van DPA. Hier zijn de highlights:

 • Omzetstijging met 36% tot 54,4 miljoen euro (H1 2014: 40,1 miljoen)
 • Stijging genormaliseerde brutowinst met 34% tot 13,0 miljoen euro (H1 2014: 9,7 miljoen)
 • Genormaliseerde EBITDA: 3,0 miljoen euro (H1 2014: 3,0 miljoen)
 • Sterke organische groei, aantal professionals in loondienst gestegen
 • Aandeel gerealiseerde uren door eigen professionals 81% (H1 2014: 78%)
 • Versterking dienstverlening in het sociale domein met overname SOZA XPERT

CEO, Eric Winter, over de kwartaalcijfers:

“In het afgelopen halfjaar is DPA succesvol geweest in het realiseren van organische groei. De weg die we zijn ingeslagen met onze focus op specialistische kennis begint vruchten af te werpen in een markt waarin de vraag duidelijk een ontwikkeling doormaakt die aansluit bij onze propositie. De stabiele resultaten en toegenomen winstgevendheid zijn mede te danken aan onze investeringen in onderscheidende kennis en kunde.

Versterking van de toegevoegde waarde voor opdrachtgevers en aantrekkelijk werkgeverschap blijven belangrijke doelstellingen, evenals het verkrijgen van extra schaalvoordelen door autonome groei en acquisities. De toegenomen vraag in de markt sterkt ons in onze strategie en geeft ons vertrouwen voor een positieve ontwikkeling in de tweede jaarhelft.”

 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

 1. 12 aug Investeringsmaatschappij Exor krijgt beursnotering in Amsterdam 6
 2. 10 aug Zo beleg je met weinig geld
 3. 09 aug Kom jij stage lopen bij de grootste (social) community voor beleggers in Nederland? 17

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 24 augustus 2015 14:50
  Na 40 jaar beleggen is het mij meer dan duidelijk dat een belegger niets te zoeken heeft op de beurs. Alleen de speculanten kunnen iets verdienen, niet de particuliere beleggers die telkens weer met mooie praatjes naar de beurs gelokt worden.
  Het lijkt allemaal mooi als de beurs stijgt en je telkens weer een winstje boekt, maar dan komt er weer een beurskrach en in enkele dagen verdampt al je winst van een heel jaar als sneeuw weer voor de zon. De koersmanipulatie neemt steeds grotere vormen aan en onderzoek toont aan dat particuliere geen partij zijn in deze, zij leggen alleen maar geld op toe!
 2. [verwijderd] 24 augustus 2015 15:50
  Alle indicatoren staan al een tijdje op rood, ongeacht de goednieuwsshow die in de diverse media wordt opgevoerd.

  Er is geen sprake van werkelijk economisch herstel maar van bubbelvorming onder leiding van een monetair beleid waarin ongelimiteerde currency in de economie pompen in combinatie met ongezond lage rentes nog het enige redmiddel van de centrale banken is. Deze bubbel is sinds het redden van ons financiële systeem in 2008 al in de maak en heeft de laatste jaren gigantische proporties aangenomen.

  Werkelijke economische groei, werkeloosheid en winstgevendheid van bedrijven is zeer beperkt gestegen terwijl zowel in de US, China, Japan als Europa aandelenkoersen sterk zijn opgelopen.

  De situatie (staat van ons monetaire systeem) is feitelijk gezien slechter dan in 2008 (kijk maar naar de gigantische toename van debt-per-capita of debt/gdp ratio).

  Ik vrees dat dit pas het begin is van een volgende crisis...

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links